RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Det skaper en viss uro

Foto: Alexander Winger/Nettavisen
Sist oppdatert:
AUF-leder Eskil Pedersen har fått flere reaksjoner fra andre AUF-ere.

Konklusjonen i rapporten fra psykiaterne Agnar Aspaas og Terje Tørrisen er at Anders Behring Breivik (33) ikke var psykotisk da han begikk terrorhandlingene 22. juli og at han er strafferettslig tilregnelig.

Det er det motsatte av hva Torgeir Husby og Synne Sørheim kom til i november.

AUF: - Må bekjempes
AUF-leder Eskil Pedersen sier han tar den nye konklusjonen fra rettspsykiaterne til orientering.

- Jeg tar rapporten til orientering. Om han er strafferettslig tilregnelig eller ikke er nå opp til retten å bestemme, og det er ikke riktig av AUF å mene noe om det. Uansett utfall er det viktig å huske de politisk ekstreme holdningene som ligger bak angrepet. Og som må bekjempes, sier Pedersen i en kommentar til Nettavisen.

På spørsmål fra NRK om hvilke reaksjoner han har fått fra andre AUF-ere, svarer Pedersen følgende:

- Det er klart det skaper en viss uro. Det er ingen tvil at dette blir sentralt i saken fremover, men jeg synes ikke det er riktig at AUF skal ta stilling her. Det er rettens oppgave, sier AUF-lederen til NRK.

Les også: Rapporten: - Breivik tilregnelig

- De er psykiatere, og ikke telepater
Høyres justispolitiske talsmann, André Oktay Dahl, mener retten nå står mye friere.

- Retten har jo i prinsippet stått fritt, men jeg tenker at nå står den i realiteten friere, sier Dahl til Nettavisen om den nye Breivik-rapporten.

- Det som kommer til å skje i retten er det som kommer til å avgjøre. Derfor får man nå en ren juridisk vurdering når man har to rapporter å bygge konklusjonen på, sier han.

- Hva tenker du om at de sakkyndige denne gangen har kommet fram til en helt motsatt konklusjon?

- De er psykiatere, og ikke telepater. De observerer en person, men de er ikke inne i hodet på vedkommende. Det er ingen eksakt vitenskap, sier Dahl.

Han etterlyser samtidig en debatt om de sakkyndiges rolle i norsk rett.

- Hvilken reell makt er det de egentlig har? Og i hvilken grad er norske domstoler i stand til å ettergå sakkyndigrapporter? Det tror jeg vi skal bruke tide på å diskutere fremover, sier han, og legger til:

- Nå har vi jo sett at det er fullt mulig å komme fram til helt motsatt resultat ut fra skjønn.

- Det er bra
Lederen av justiskomiteen på Stortinget, Per Sandberg (Frp), mener også det er bra at vi har fått en ny rapport om Breiviks tilregnelighet.

- Jeg tror det er bra at vi har fått en rapport til, og det er vel ingen overraskelse at jeg sier det. Det sa jeg også på et tidligere tidspunkt. Det er viktig for tilliten, og for håp og tro om at man skal få en tilnærmet riktig konklusjon gjennom rettsbehandlingen, sier Sandberg til Nettavisen.

- Hva synes du om at Anders Behring Breivik denne gangen er erklært tilregnelig?

- Det tar jeg bare til orientering. Psykologi er ingen eksakt vitenskap, sier Sandberg.

- Ikke overrasket
- Da den forrige rapporten konkluderte motsatt, var du mer kritisk?

- Nei, jeg var ikke det. Jeg var overrasket, sier han.

- Så du er mindre overrasket nå?

- Ja, jeg er ikke overrasket. For når man har sett på debatten etter den første rapporten, så tror jeg det er få som er overrasket over den konklusjonen som har kommet her, sier Sandberg, og legger til:

- Jeg har full tillit til at partene klarer å komme fram til en tilnærmet riktig konklusjon når saken skal avgjøres i retten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere