*Nettavisen* Nyheter.

- Det store 10.000-kronersspørsmålet

Foto: Borgen, Ørn E. / SCANPIX/Montasje

Lektor tør ikke spå for mye om valgkampen, men mener lokale saker vil få fokus fremfor innvandringsdebatter.

11.08.11 13:22

Som en konsekvens av terrorsaken i Oslo og på Utøya, har de politiske partiene i fellesskap kommet fram til at det ikke vil bli noen valgkamp for kommune- og fylkestingsvalget før lørdag 13. august.

Politikerne er enige om å tone ned retorikken av hensyn til de rammede, og spørsmålet mange stiller seg er om hendelsene vil sette ytterligere preg på valgkampen.

-10.000-kronersspørsmålet hvordan valgkampen blir
Førstelektor Tor Bang, ved Institutt for kommunikasjon, kultur og språk ved Handelshøyskolen BI, spekulerer i om selve tematikken også kan bli påvirket:

- Hvilken valgkamp kan vi vente oss fremover?

- Det er vel 10.000-kronersspørsmålet. Vi har sett noen sonderinger mellom partiene. Det de har gått ut med er jo at de skal legge om noe av retorikken sin, og ikke være så skarpe i kantene. Tematikken blir kanskje mer lokal enn den har vært tidligere på grunn av hendelsene 22. juli. Tidligere har lokale valg hatt en tendens til å bli rikspolitiske valg selv om de ikke skal være det. Men dette blir bare spekulasjoner fra min side, sier Bang til Nettavisen, og legger til:

- Politikernes selvpålagte restriksjoner kan være annerledes i dette valget. Innvandring og det multikulturelle samfunn står ikke øverst på dagsorden, bortsett fra muligens i Oslo, hvor dette alltid er et aktuelt tema.

Bang sier videre at lokalpolitikerne kanskje kan tre mer fram fra rikspolitikernes skygge enn tidligere, og mener det absolutt er et mulig scenario.

- Tror du politikerne vil fokusere på andre saker etter tragedien 22. juli?

- Partiprogrammene er spikret for lenge siden, så det har ikke kommet noen indikasjoner på at partiene vil fravike fra disse på grunn av terrorangrepene. Det tviler jeg sterkt på at de kommer til å gjøre.

Bang sier videre at han synes det er anstendig av politikerne om de gjennomfører sine løfter om en mindre skarp retorikk: «Det synes jeg man skal hedre dem for».

- Unormalt stor oppslutning
Etter terrorangrepene i regjeringskvartalet og på Utøya, har alle partiene på Stortinget opplevd en enorm tilstrømning av nye medlemmer. Nå 18 dager etter, bare fortsetter medlemstallene å stige.

- Alle partier opplever dette i disse dager, og det er jo det norske folks svar på det som skjedde, sa kommunikasjonsrådgiver Ole Berget i Fremskrittspartiet (Frp) til Nettavisen tirsdag.

Det partiet som har fått størst fokus er Arbeiderpartiet, som også opplever en enorm støtte etter tragedien.

Ettersom ikke alle ofrene er begravet ennå, ønsket imidlertid ikke partiet tirsdag å gå ut med noen tall på hvor mange nye medlemmer de har fått.

Les hele saken: 900 til Erna - 767 til Siv

Tror ikke Ap-sympati vil prege valget
- Etter 22. juli har det vært en veldig oppslutning om Ap, det har kommet en slags sympatibølge. Men det er vanskelig å si om dette vil farge valgkampen. Jeg tror ikke det, sier Bang til Nettavisen.

Han tror imidlertid at tragedien kan ha positive ringvirkninger for valgdeltakelsen:

- Kommunevalg er ikke det mest sexy akkurat, og har erfaringsmessig laber oppslutning. Men for det forestående valget er det godt mulig at det blir større deltakelse enn tidligere, og det er positivt.

Valgdagen for kommunestyre- og fylkestingsvalget 2011 er mandag 12. september 2011. I 195 kommuner blir det også holdt valg søndag 11. september 2011.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.