*Nettavisen* Nyheter.

- Det største siden internett

PARIS (TV 2 Nettavisen): «Grid» er begrepet som Oracle skal vinne verden med. Konseptet er å knytte sammen mange små maskiner til en stor.

22.10.03 06:32

Oracle-sjef Larry Ellisons forlengede arm i Europa, Sergio Giacoletto, åpnet årets Oracle World i Paris med en introduksjon av det Oracle mener blir den neste IT-bølgen. Grid-computing er et begrep som i praksis betyr et farvel til de gamle stormaskinene.

I stedet vil Oracle få mindre servere til å arbeide sammen og dra nytte av hverandre. Konseptet er egentlig svært likt det vi blant annet kjenner fra hjemme-PC-prosjektet «Seti at home» som går ut på at PC-er over hele verden kobles sammen for å analysere data. I Oracles tilfelle er hensikten å koble sammen bedriftens servere for å utnytte kapasiteten best mulig og dermed få ned kostnadene og behovet for ny maskinvare.

Ubrukt maskinkraft
- I dag brukes bare 60 prosent av kapasiteten på serverne. Det er vanlig å kjøpe en ny server for hver ny applikasjon. Dersom det samme hadde vært tilfelle i andre bransjer, eksempelvis i flybransjen, ville vet bety økonomisk ruin. Ingen flyselskap vil kjøre med 60 prosent setedekning, sa Giacoletto i sitt åpningsforedrag på Oracle World.

De siste årene er maskinvare blitt både mer avansert og billigere. Det har ført til at antallet servere øker radikalt, men det er blitt betydelig dyrere å administrere dem. Oracle hevder deres nye Grid-teknologi gjør det billigere og mer effektivt å administrere maskinene, først og fremst fordi de får maskinene til å oppføre seg som en.

Låne av hverandre
- De ulike avdelingene har hver sin server og disse er dimensjonert for å ta toppene. Slikt er veldig dyrt, fordi toppene kommer sjelden. Eksempelvis vil en salgsorganisasjon bare trenge full kapasitet i enkelte perioder av året. Vår løsning gjør det da mulig å låne maskinkraft fra for eksempel økonomiavdelingen, som jo heller ikke trenger all sin kapasitet hele tiden, sier konserndirektør Chuck Philips.

En undersøkelse foretatt av QNB blant bedrifter i Europa viser at 50 prosent av de store bedriftene ikke er klar over hvor mye maskinkraft de sitter på. De vet helt enkelt ikke hvor mange servere de eier. Hos de som har oversikt, utnyttes bare 40 prosent av maskinkraften optimalt. Kort fortalt betyr det at det står enorme mengder datakraft ubrukt hos bedriftene.

Sløsing
Dette er svært kostnadskrevende, fordi maskinene trenger like mye administrasjon. Beregninger viser at så mye som seks milliarder euro årlig sløses bort på ubenyttet maskinkraft i Europa.

- Hadde alle disse bedriftene brukt Grid, ville de spart 4,5 milliarder kroner, sier Giacoletto.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.