RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Biltrafikk inn og ut av byen på E18 på Lysaker.
Biltrafikk inn og ut av byen på E18 på Lysaker. Foto: Roald, Berit (Scanpix)

- Det største problemet var i natt

Sist oppdatert:
Nå skal været roe seg ned. Likevel må man være forberedt på stengte veier.

Det er duket for en stor utfartshelg før jul. Søndag vil mange ta i bruk tog, fly og biltrafikk for å komme seg hjem til venner og kjære for å feire jul.

Da er det viktig å være forberedt på værforholdene. I natt har det vært mye vind.

Kraftig vind, høye bølger og springflo skapte store problemer i Sør-Norge natt til søndag og i morgentimene.

Vær forberedt på nedbør
- Det største problemet var i natt. Det har vært en del vind, men vinden vil roe seg ned i løpet av det par timer, sier Ingrid Bentsen fra Meteorologisk Institutt til Nettavisen søndag morgen.

Selv om vinden roer seg ned må man være forberedt på mye vann på veiene. My vann i veiene kan føre til glatt veibane.

- Det vil bli periodevis kuling på kysten og nedbør. På Øst-landet og Sør-landet vil det være bygevær, sier Bentsen.

- Vinden roer seg, men det blir riktignok nedbør. Det største problemet var i natt.

Kolonnekjøring
Satens vegvesen forteller VG at man må være forberedt på at veier stenges på kort varsel når man skal ut å reise i trafikken søndag.

- Det er kolonnekjøring på E134 over Haukeli og på Riksveg 7 over Hardangervidda. Disse veiene kan bli helt stengt på kort varsel, sier trafikkoperatør Lars Berntsen.

Valdresflya er nattestengt og Vegvesenet vil fortløpende vurdere om været er godt nok til at veien kan åpnes for vanlig trafikk i formiddag, skriver avisen.

Riksveg 13 over Vikafjellet i Sogn og Fjordane er også stengt.

Kraftige værforhold på Sør-landet
I Sandefjord i Vestfold kom det natt til søndag inn store mengder vann i en restaurant i bryggeområdet og i 5-tiden lå Strandpromenaden i byen under vann. Politiet har bedt brannvesenet om bistand, skriver NTB.

I Tønsberg meldes det om mye vann i veibanen på Ringveien og på E18 ved Larvik blåste et tre ned over veien cirka 500 meter sør for Bommestadkrysset.

- Det ligger over ledninger og det er fare for at det faller over veibanen, opplyste operasjonsleder Knut H. Bjune i Vestfold politidistrikt i 4.30-tiden til NTB.

Også i innlandet har den kraftige vinden forårsaket skader. Politiet i Hedmark melder om trær som har blåst over veien i Åsnes, Eidskog, Nord-Odal og Kongsvinger. Veitrafikksentralen er varslet om trefallene.

- Pakk lett
I natt var det togstans mellom Ski og Mysen. NSB sier de følger godt med på værforholdene så de skal være forberedt på slike episoder.

- Hvordan togtrafikken går er svært avhengig av hvordan vært utvikler seg. Trafikken har gått fint så langt, bortsett fra noen episoder. Det gjøres fortløpende vurderinger av situasjonen hos NSB og Jernbaneverket, sier Gina Scholtz, pressekontakt hos NSB til Nettavisen.

Det er satt opp 24.000 ekstra seter hos NSB, og fordi julaften er på en tirsdag oppgir de at juletrafikken sprer seg over flere dager og det blir ingen opphoping av folk.

- Men det er selvfølgelig mange på togene og mye bagasje. Vi oppfordrer folk til å komme tidlig til stasjonen og passe godt på tingene sine. Pakk også fornuftig. Man kan ha med tre kolli på toget og når det er så mange med mye bagasje kan det bli trangt, sier Scholtz.

Hvordan trafikken vil bli utover dagen er vanskelig for NSB å forutsi.

Mange flyreisende
På Oslo Lufthavn er det mange som skal ut å reise i dag. Hele 52.000 passasjerer for å være eksakt. Til sammenligning var det 41.000 på lørdag og 71.000 på fredag.

- Jeg sjekket tall for punktlighet i tidligere i dag og det ser bra ut så langt. De fleste flyene har gått av gårde, sier Hennog Bråtebæk, helgens pressekontakt hos Oslo Lufthavn til Nettavisen søndag morgen.

De forventer ingen store utfordringer søndag.

- I gå lå køen i sikkerhetskontrollen mellom 11-12 minutter. Det er ganske normalt. Værmessig er det mange plussgrader og vi tror ikke det blir noen store utfordringer, sier Bråtebæk.

Han påpeker at det er viktig å sjekke inn julegaver i kofferten.

- Det er kjedelig å miste pakkene, det er ikke en god start på julen. Du må kunne gjøre rede for hva som er inni dem. Derfor bør man la de ligge i kofferten.

Mange familier skal ut å reise med fly på søndag. De som har barn under tolv år, kan slippe alnge køer ved å se etter en gul ballong ved sikkerhetskontrollen og bli sjekket der.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere