Gå til sidens hovedinnhold

- Det tok 20-30 minutter før de døde

89-åringen skal ha tvunget 80 jøder inn på et 16 kvadratmeter stort rom. Nå må han svare for 27.900 drap.

John Demjanjuk står tiltalt for medvirkning til drap på 27.900 jøder under andre verdenskrig. Rettssaken mot ham starter mandag i München.

Men Demjanjuk, som ble utlevert fra USA tidligere i år, nekter for at han var en fangevokter ved konsentrasjonsleiren Sobibor i naziokkuperte Polen. Saken blir trolig den siste store rettssaken fra Nazi-æraen.

Rettssaken vil sannsynligvis pågå fram til mai måned, og Demjanjuk risikerer 15 års fengselsstraff dersom han blir funnet skyldig på samtlige tiltalepunkter, melder BBC.

Loset jøder inn i gasskamrene
Aktoratet hevder Demjanjuk bisto med å sende tusenvis av jødiske menn, kvinner og barn i en sikker død da han loset dem inn i gasskamrene i dødsleiren, hvor 89-åringen angivelig tjenestegjorde som fangevokter.

Demjanjuk, som er født i Ukraina, hevder på sin side at han ble tatt til fange av tyskerne da han kjempet på sovjetisk side. Han benekter for at han noensinne har vært på Sobibor.

Men ifølge tiltalen var Demjanjuk en av flere fangede ukrainere som ble trent opp av tyske SS-soldater til å være fangevoktere.

Tiltalen redegjør for flere av hendelsene hvor Demjanjuk skal ha vært involvert.

- Rundt 80 mennesker ble tvunget inn i et rom på fire ganger fire meter. Det tok mellom 20 og 30 minutter før de døde. Ukrainerne ventet utenfor og kunne høre skrikene, står det i tiltalen.

I løpet av de fire månedene Demjanjuk skal ha tjenestegjort ved Sobibor skal 29.579 jøder ha blitt sendt til dødsleiren. Alle sammen døde.

- Men vi gjorde tallet litt mindre fordi vi ikke vet om noen døde under transport eller om noen først døde etter at Sobibor forlot leiren, sier aktor Hans Joachim Lutz i forkant av rettssaken, skriver The Times.

89-åringen lider av dårlig helse og advokatene har anmodet om at rettssaken begrenser seg til to 90 minutter lange omganger per dag.

Det er ventet at han vil møte opp i rullestol. Det finnes ingen levende vitner i denne konkrete saken, men 30 personer skal avgi vitneprov om forholdene ved dødsleiren.

Dømt til døden i Israel
Allerede i 1988 ble Demjanjuk dømt til døden i Israel etter at Holocaust-overlevende hadde identifisert ham som «Ivan den grusomme» – en fangevokter ved dødsleiren Treblinka.

89-åringen ble utlevert til Israel i 1986 da amerikanske myndigheter trodde han var den beryktet nazifangevokteren.

Men Israels høyesterett omgjorde dommen da nye dokumenter fra tidligere Sovjetunionen antydet at «Ivan den grusomme» antakelig var en annen mann, og etter syv år i varetekt ble han frikjent.

Men i mars utstedte påtalemyndigheten i München en arrestordre på Demjanjuk for medvirkning til drap på tusenvis av jøder ved en annen fangeleir.

Reklame

NÅ: Helly Hansen er i gang med Black Friday - opptil 50 % rabatt