RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Det var bare business

Foto: Ekornesvåg, Svein Ove (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
- Det var bare for å tjene noen penger, påsto drapstiltalte Steven Dan Danielsen i politiavhør. Tirsdag var han taus og ville helst forlate Sunnmøre tingrett. Følg rettssaken direkte her.

ÅLESUND (NTB): - Det var business. Drapet var fort unnagjort. Det var bare for å tjene noen penger, forklarte drapstiltalte Steven Dan Danielsen (24) til politiet etter drapet på høyskolestudenten Anja Weløy Aarseth (21) 28. august i fjor.

I 90 minutter hørte tingretten på opplesing av drapsmannens politiforklaring tirsdag. Selv ønsket ikke Danielsen å forklare seg. Han satt med ansiktet skjult og ba etterhvert om å få lov til å forlate rettssalen.

I politiavhør fortalte han at folk gikk forbi åstedet på Aksla-fjellet da han drepte Aarseth, og at jenta forsøkte å rope om hjelp, men at han holdt for munnen hennes.

Danielsen hevdet at han hadde fått i oppdrag å ta livet av kvinnen. Han hadde fått navn på Aarseth og søkt opp bilde av henne på internett.

- Jeg spanet litt. Hun gikk jo på skole og av og til kunne du se henne, har han forklart til politiet tidligere. På spørsmål om hvorfor han drepte henne, har han svart:

- Det var business. Drapet var fort unnagjort. Det var bare for å tjene noen penger. Det er bare å være på rett sted til rett tid.

Under hele opplesningen satt foreldrene til avdøde og hørte på de tidvis rystende og usammenhengende forklaringene Danielsen har gitt til politiet. Innimellom holdt de hverandre trøstende i hendene.

Ville slippe retten
I Sunnmøre tingrett erkjente han straffskyld tirsdag, men politiet tror ikke på at han hadde fått i oppdrag å drepe Aarseth.

Etter lunsj han om å få slippe å være til stede under resten av saken. Dette ble avslått av retten.

– Han er ikke i form til å stille opp. Han føler at situasjonen har forverret seg, det går på hans psykiske helse. Jeg vil be retten vurdere om han kan fritas fra oppmøte, sa forsvarer Per Herman Thori-Aamot.

Aktor Ingvild Thorn Nordheim påpekte at det er viktig at tiltalte er til stede i salen, spesielt fordi han har forklart seg ufullstendig i avhør. Både statsadvokaten og bistandsadvokaten er bekymret for at en eventuell dom vil kunne oppheves på grunn av saksbehandlingsfeil dersom tiltalte ikke er til stede.

Den tidligere samboeren til den 24 år gamle mannen som står tiltalt for Aksla-drapet, inntok vitneboksen da rettssaken startet i Sunnmøre tingrett i Ålesund tirsdag.

Siktet for drap og voldtekt
21 år gamle Anja Weløy Aarseth ble 31. august i fjor funnet drept på byfjellet Aksla i Ålesund. Fire dager senere ble mannen som nå er tiltalt i saken, siktet for å ha voldtatt og drept Aarseth.

I løpet av saken skal det føres nær 30 vitner, som blant annet skal forklare seg om elektroniske spor og luftvåpenet som ble funnet hjemme hos tiltalte.

Hevder å være med i bande
Tiltalte hevder å være medlem av den kriminelle banden Mara Salvatrucha (MS-13). Torsdag 13. februar gir leder for Norsk Narkotikapolitiforening, politibetjent Jan Erik Bresil, en gjennomgang av MS-13 og om tiltaltes forhold til dem.

Rettssakens siste dag, mandag 17. februar, er satt av til åstedsbefaring på byfjellet Aksla i Ålesund der voldtekten ble gjennomført og drapet begått. (©NTB)

Følg NTBs dekning av rettssaken direkte fra klokka 09.30

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere