RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Det var dette vi advarte mot

Foto: TRULS BREKKE (AFP)
Sist oppdatert:
Tre prostituerte skal ha blitt voldtatt i Oslo den siste uken. Høyres André Oktay Dahl mener vi nå ser konsekvensen av sexkjøploven.

- Det var blant annet dette vi advarte mot da sexkjøploven ble vedtatt, sier Høyres justispolitiske talsmann, André Oktay Dahl, til Nettavisen.

- Mer uoversiktlig
Dahl sier han ser alvorlig på at tre prostituerte kvinner den siste tiden skal ha blitt voldtatt i Oslo. De angivelige voldtektene etterforskes nå av politiet, og sakene har høy prioritet.

- Vi advarte mot at markedet kom til å ta andre former, at man la opp til at det skulle foregå i leiligheter og at det ville bli mer uoversiktlig, sier Dahl.

Han mener loven, som forbyr kjøp av seksuelle tjenester, har gjort det verre for de prostituerte kvinnene.

- Når vi i tillegg vet at rødgrønne representanter sto på talerstolen og nærmest på gråten snakket om bekymringen for de prostituertes situasjon, og man enda ikke har hjelpetiltak på plass, så synes jeg de nå må begynne å gå i seg selv i forhold til hvordan disse kvinnene og noen mannlige prostituerte har det i dette landet, sier Dahl.

Les også: Ny kvinne (31) bundet, voldtatt og ranet

- Ikke noe med loven å gjøre
Arbeiderpartiets Tove-Lise Torve, som også sitter i justiskomiteen, er helt uenig med Dahl.

- Jeg tror ikke dette har noe med sexkjøploven å gjøre. Prostituerte ble dessverre utsatt for voldtekter også før loven ble vedtatt, sier Torve til Nettavisen.

- Vi ser ikke noen forskjell på voldelige handlinger mot prostituerte. Det var like ille før sexkjøploven ble innført, sier hun.

- Så du synes sexkjøploven fungerer bra?

- Ja, den fungerer absolutt bra, og jeg har fått tilbakemelding fra blant annet Oslo-politiet som jobber aktivt med dette, at man har fått redusert utemarkedet betydelig. Man har også fått redusert veldig mye av hjemmemarkedet, sier Torve.

Les også: - Stjal mobil og penger etter dobbeltvoldtekt

- Betraktelig redusert
- Jeg har inntrykk av at loven har redusert markedet betraktelig, akkurat som intensjonen var med loven, sier hun.

Torve har ikke noe tro på at et regulert bordellmarked hadde stoppet denne typen vold mot prostituerte.

- Nei, det tror jeg ikke hadde påvirket om det hadde vært vold mot prostituerte, om vi hadde hatt bordeller. Jeg vil understreke at jeg er sterk motstander av at vi skal har bordeller i Norge, og er helt uenig i problemstillingen. Jeg mener det er helt forkastelig av kvinner og menn må selge sin kropp for å tjene til livets opphold, sier hun.

- Storberget må på banen
Dahl forteller at Høyre torsdag vil komme med en interpellasjon (spørsmål til regjeringen, red.anm) i Stortinget i forhold til bekjempelse av organisert kriminalitet, som prostitusjon er en del av.

- For justisminister Knut Storberget bør faktisk komme på banen og si hva han vil gjøre i forhold til dette. Man har ikke gjort det noe lettere å ta bakmennene, og man har gjort det vanskeligere for jentene, sier Dahl.

Han påpeker at politiet har altfor lite ressurser til å kunne ta tak i problemet, og samtidig at hjelpetiltakene for kvinnene er altfor dårlig.

- Hjelpetiltakene i forhold til de prostituerte kvinnene er ikke akkurat helt hundre, sier han.

- Like alvorlig uansett
Torve på sin side påpeker at voldtekter mot prostituerte kvinner er alvorlig uansett.

- Uansett om det er prostituerte eller ikke som blir voldtatt, så er det en straffbar handling som må prioriteres høyt fra politiets side. Og om vi hadde hatt en sexkjøplov eller ikke, hadde det vært en like forkastelig og straffbar handling, sier hun.

Hun håper politiet løser sakene raskt.

- Det er viktig at politiet finner de skyldige og setter de bak lås og slå. Vold og voldtekt er straffbare handlinger som må tas på største alvor, sier Torve.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere