*Nettavisen* Nyheter.

- Det var en brutal mediekampanje

Foto: Dag Bjørndal (Bergensavisen)

SV-leder Audun Lysbakken om å måtte forlate ministerposten.

16.03.13 09:34

– Jeg får skrive min fremstilling om hva som virkelig skjedde den gang, men det er ikke viktig nå, sier SV-lederen til BA.

I fjor blåste det kraftig rundt Lysbakken. Han måtte forlate sin ministerpost etter at Barne- og likestillingsdepartementet hadde gitt penger til Jenteforsvaret. Dette var en undergruppe av Sosialistisk Ungdom.

– Jeg skulle selvfølgelig vært den vinteren og våren foruten. Det var en brutal mediekampanje. Jeg valgte å forlate statsrådsposten fordi dette var det beste for SV. Men hele saken ble blåst ut av proporsjoner. Det er en stor forskjell mellom å ta politisk ansvar for noe som sjef og være skurken selv. Dette kom ikke særlig godt frem i riksmediene, sier han.

Storm
Han sier at han unner ingen å være i den situasjonen han var i.

I januar 2012 ble Lysbakken trebarnsfar. Sønnen hans ble født i en tid da det kokte rundt statsråden. Lysbakken og konen Siv Mjaaland brukte lang tid på å finne navn på gutten.

– Han heter Storm. Det navnet synes vi passet godt med tanke på hvilken tid han ble født i, sier Lysbakken og ler.

Nå håper partilederen på medvind frem til valget.

I går åpnet han SVs landsmøte som avholdes på Lillestrøm. BA tok en prat med bergenseren og partilederen mens han forberedte seg til helgens store SV-samling.

– Dette blir det viktigste valget i SVs historie. Vi må hindre en regjering med Høyre og Frp og vise vår kraft i miljø- og rettferdighetssaker, sier han.

Fire punkter
Han peker på fire punkter der SV skal overbevise velgerne. Det er miljø, boligpolitikk, skole og arbeidsliv.

– Vi må satse på miljøvennlig transport, mer politisk styring i boligmarkedet, vi må ha en ny skolehverdag, mer fysisk aktivitet, leksehjelp, skolemat og bekjempe ufrivillig deltid, ramser han opp.

En av de viktigste sakene for SV den siste tiden har vært deres klare standpunkt mot oljeboring i Lofoten og Vesterålen.

– Vil dere forlate regjeringen hvis SV taper denne kampen?

– Dette området er hele verdens matfat. Vi kan ikke svikte i denne kampen, sier Lysbakken.

SV har slitt veldig på meningsmålingene etter at Lysbakken ble partileder. I den siste tiden har pilene pekt oppover, selv om målingene har variert en del.

Partilederen tror en av årsakene til fremgangen er at de har vært tydelige i Nathan-saken og i kampen mot oljeutvinning i Lofoten og Vesterålen.

Sitter på gjerdet
– Vi har et stort potensial. Det finnes mange som er interesserte i miljø og rettferdighet som kunne stemt SV, men våre undersøkelser viser at en god del av de potensielle SV-velgerne sitter på gjerdet ved valg. Det blir viktig for oss å mobilisere dem.

Ettersom Lysbakken ikke er statsråd, har han fått god tid til å forme SV som partileder.

– Partiet trengte en fornyelse, og det har det fått. Vi har fått inn friske folk i regjeringen, og det har blitt jobbet godt med nytt program. Jeg har fått mye tid til partiorganisasjonen og til å drive valgkamp. Siden jeg ikke er statsråd, har jeg fått større rom til denne type arbeid, sier Audun Lysbakken.

Les flere saker fra Bergensavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.