RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Det var en konkret trussel som kom

Foto: NRK
Sist oppdatert:
Nettavisen-blogger Kjetil Stormark hos «Aktuelt» for å diskutere norsk beredskap.

Det ble slått hemmelig terroralarm i november i fjor på grunn av frykt for et mulig al Qaida-angrep mot en eller flere flyplasser på Østlandet.

Nettavisen-blogger Kjetil Stormark var på plass i NRKs Aktuelt-studio for å diskutere terrortrusselen mot Norge, som har fått stor oppmerksomhet i mediene etter at han denne uken skrev om den dramatiske dagen som aldri fikk plass i offentligheten og det manglende samarbeidet mellom politi og Forsvaret.

- Hovedutfordingen for norsk sikkerhet er å ha nok ressurser, et godt samarbeid og et system som fungerer. Det er altfor mye som fortsatt ikke fungerer på beredskapssiden. Øvelser viser at samspillet mellom de forskjellige enhetene fortsatt ikke fungerer. Det er altfor mye revirkamp, altfor mange som kjører sin egen agenda, sa han under Aktuelt-sendingen.

- Norge er utsatt
I forbindelse med hendelsen ble det satt i gang ekstraordinære sikkerhetstiltak rundt Gardermoen, Torp og Rygge.

Både Beredskapstroppen, Forsvarets spesialstyrker og de lokale politidistriktene ble involvert i arbeidet med å iverksette forebyggende tiltak.

Stormark mener likevel at arbeidet ikke har vært godt nok, og at Norge fremdeles er utsatt.

- 22. juli var et eneste stort reklameinnslag for de som bruker terror som virkemiddel. Man ble klare over hvor sårbart det norske samfunnet egentlig er, og det haster derfor å få gjort noe med de svakhetene som vi har hatt i beredskapssammenheng i Norge.

- Hva konkret bør gjøres for å bedre sikkerheten i Norge? spurte programlederen.

- PST har langt fra de stillingene de trenger for å kunne gjøre en skikkelig jobb, det er mange saker i PST som ikke er i nærheten av å bli grundig nok sjekket, man har ikke nok spesialstyrkekapasitet, ikke nok reaksjonsstyrke, ikke store nok beredskapsstyrker, i forhold til scenarioer der vi opplever flere situasjoner på en gang, er vi ikke godt nok bemannet, sier Stormark.

- En konkret trussel
- På spaningssiden har politiet for dårlig kapasitet, så dårlig at britisk etterretning har tilbudt seg å hjelpe i praktiske situasjoner. Det var situasjonen i november, at man hadde ikke nok kapasitet til å spane, overvåke, for å avverge det man fryktet, fortsetter han.

Heldigvis gikk det bra i november, og terrorfaren ble avblåst like før man satte i gang en storstilt evakuering av storflyplassene.

- Det var en konkret trussel som kom. Så vidt jeg forstår så fungerte rutine på en god måte, sier justis- og beredskapsminister Grete Faremo, som også var på plass i studio.

Mer politi
- Vi har gjort en rekke tiltak for å forbedre samarbeid mellom politi og forsvaret. Vi planlegger nå et eget beredskapssenter i Oslo, bedre lovverk og i det hele tatt en rekke tiltak for å bidra til økt trygghet i Norge.

Blir det gitt større midler til beredskap og sikkerhet i Norge?

- De siste tre årene har polithøyskolen tatt inn 720 studenter. Det betyr at denne sommeren kommer det første av de store kullene ut i jobb. I budsjettet for neste år som er behandlet i Stortinget, bevilges det flere milliarder til helikopterberedskap og blant annet et sentralt nødnett.

Har folk grunn til å være bekymret?

- Jeg er opptatt av at folk kan være trygge på at vi tar slike på det største alvor og at alle tiltak blir satt i gang dersom det nødvendig.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere