RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(CC)

- Det var en krigsforbrytelse

Sist oppdatert:
Motivene til den enorme krigslekkasjen skal blant annet være en hendelse der syv afghanske barn ble drept.

Natt til mandag sendte Wikileaks i samarbeid med New York Times, The Spiegel og The Guardian en sjokkbølge da de publiserte over 75.000 av totalt 92.000 hemmeligstemplede dokumenter fra det amerikanske militæret.

Rapportene stammer primært fra de lavere nivåene i det militære systemet, og beskriver i stor grad hendelser på bakken rundt om i Afghanistan.

Les også: 92.000 hemmelige dokumenter lekket

- Krigsforbrytelse
På en pressekonferanse mandag ettermiddag snakket Wikileaks-sjef Julian Assange om mye av innholdet i de lekkede dokumentene, og om bakgrunnen for det hele.

Etter å ha vridd seg unna spørsmålet en del ganger, ble det klart at Wikileaks kilder enkelt og greit ønsket å få fokus på en del enkelthendelser i det enorme materialet, og Assange påpekte selv en spesifikk hendelse knyttet til den hemmelige gruppen Task Force 373.

Spesialgruppe som skal ta toppledere
Task Force 373 (TK 373) er en gruppe amerikanske spesialsoldater som får sine ordre direkte fra Pentagon, som har som hovedoppgave å stoppe eller likvidere topplederne hos fienden, og går i Nato-sammenheng under beskrivelsen «Joint Prioritized Effects Lists» (JPEL).

I det totale materiale er denne gruppen omtalt 84 ganger, og gruppen skal ha skapt stor misnøye hos mange afghanere.

Rakettangrep mot skole
Rapporten som Assange omtaler som en krigsforbrytelse skal ha skjedd 17. juni 2007. I rapporten går det klart frem at hendelsen må holdes hemmelig og ikke deles med noen andre allierte.

Gruppen hadde i oppdrag å drepe den fremtreedende al-Qaida-lederen Abu Laith al-Libi.

Etter at gruppen hadde speidet på ham i flere dager ved en koran-skole i Gul Tepa i det nordlige Afghanistan, ble det kalt inn et luftangrep på stedet.

Men fremfor å drepe terrorlederen, tok totalt fem raketter livet av syv barn på skolen.

Lite informasjon om norske styrker
Primært skal det ikke være snakk om rapporter fra andre land som er med i ISAF-styrken annet enn USA, men minst flere hendelser som har inolvert norske soldater er med i arkivet.

Dette er blandt annet fra da norske soldater i 2009 skjøt sivile på en motorsykkel, og en annen der de skjøt en ubevæpnet mann som de trodde holdt et våpen, som viste seg å være en lommelykt.

Forsvaret har ikke klart å finne noen som kjenner til sistnevnte episode.

- Jeg stusset da jeg leste om dette. Jeg kunne ikke huske denne episoden. Derfor tok jeg kontakt med han som var nestkommanderende i den aktuelle avdelingen i Afghanistan. Han kan heller ikke huske dette. Vi har snakket med flere nå og ikke truffet på noen som kjenner til episoden. Det er litt spesielt, sier fungerende kommunikasjonssjef John Espen Lien i Forsvaret til NTB.

Lien opplyser at Forsvaret trekker ingen konklusjoner i denne saken før de har undersøkt dokumentene grundigere og snakket med flere personer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere