RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Det var en veldig rørende film

Sist oppdatert:
Breivik fortalte hvorfor han gråt i retten.

OSLO TINGRETT (Nettavisen): Totalt uten følelser fortalte Anders Behring Breivik Oslo tingrett at han forstår at han har skapt stor lidelse, og at han nå ikke vil bidra til ytterligere lidelse.

- Jeg har ikke intensjon om å legge last til byrden til de pårørende. Jeg vet at det jeg har gjort er grusomt, og jeg forstår at jeg har skapt lidelse for mange tusen mennesker. Jeg kan ikke starte å begripe det jeg har påført dem, sa Breivik.

- Hvis jeg var ondskapsfull så kunne jeg ha snakket om hva som skjedde på MS Thorbjørn, jeg kunne brukt en helt annen retorikk rettet mot ofrene, men det har jeg ikke tenkt å gjøre det, sa Breivik. Han sa at hans mål er å formidle sannheten om Europa.

- 22. juli handler ikke om meg. Det var et selvmordangrep. Jeg forventet ikke å overleve den dagen, sa massemorderen.

Tirsdag ettermiddag startet statsadvokat Inga Bejer Engh med utspørringen av Anders Behring Breivik, etter at han før lunsj fikk komme med sin frie forklaring. Breivik har vært rolig og vennlig i sin dialog med aktoratet. Han har sett direkte på Engh og hverken hevet eller senket stemmen.

SE VIDEO: Her gråter Brevik

- Vi ønsker ikke drepe
Breivik begynte med å svare på hvem som ga ham retten til å drepe.

- Hvordan har du blitt den du er i dag? Hvordan har veien vært fram til i dag? Hvor kommer din plikt og rett til å forsvare det norske folk fra? ville Engh vite.

- Det er et resulatet av tilfeldigheter som startet da jeg var 15 år. Jeg mener at alle unike folk og kulturer har retten til å kjempe for overlevelse og mot sin egen utslettelse, sa Breivik.

- Jeg og andre som jeg er tilknyttet, har gitt oss selv det mandatet og det er støttet av menneskerettighetene, sa han.

- Ligger det i ditt mandat å kunne drepe for å forsvare det norske folk? spurte Engh.

- Vi ønsker ikke å drepe andre folk men politisk vold gjøres for å få oppmerksomhet om en viktig sak og en ulevelighet, sa Breivik.

Følg TV 2s direktesending her


LIVE fra Twitter

LIVE fra Nettavisens journalister

- Kjemper ikke alene
Breivik sa at han ikke kjemper alene men at han er en del av en gruppe mennesker. Dette er Knights Templar - en gruppe mennesker som Breivik mener eksisterer men som påtalemyndigheten mener er en fiksjon. Breivik ønsket ikke å svare på detaljerte spørsmål om hvem denne gruppen er. Han sier at han har hatt lite kontakt med gruppen de siste årene, og at han stort sett har jobbet alene.

I retten forklarte han at folk som har valgt å kjempe har etter andre verdenskrig hatt liten grad hatt mulighet til å organisere seg, og at man derfor har valgt å jobbe alene.

- Se på Al Qaida som etter 11. september har omfavnet encelle system. Vi lærer av hverandre, sa Breivik.

Breivik roste Al Qaida og sa at revolusjonære i Europa har mye å lære av dem.

- Vi har hentet en del fra blant annet Al Qaida som er den mest suksefulle nasjonalistiske revolusjonære organisasjonen i verden, og som vi har mye å lære av, sa Breivik.

- Hvorfor smiler du?
- Du ville egentlig ha på deg uniformen i retten? spurte Engh.

- Det var planen, ja, svarte han, og smilte.

- Hvorfor smiler du? repliserte Engh.

- Jeg valgte å gå for en linje som var en prompøs framstilling. Det var en feil av meg. Det viser seg at det er dannet et bilde av meg som komplett sinnssyk, sa Breivik.

Breivik sier også at han i starten hadde en pompøs fremstilling som ble brukt mot ham.

- Jeg står for alt det jeg sa i de første avhørene, men jeg gjorde det veldig lett for dem å misbruke dette. Jeg forsto det etter at medieforbudet ble opphevet. Jeg har tonet ned pompøsheten.

- Hvorfor tonet du deg ned? spurte Engh.

- Jeg holdt jo på å bli sendt på galehus så jeg hadde ikke noe valg, sa Breivik.

Ville ta journalistene før AUF'erne
- Hvordan er det å ha et slikt ansvar? spurte aktor Engh, etter at Breivik hadde fortalt om problemene i Europa og hvordan man må handle.

- Du kommer med en del lurespørsmål. Jeg er en militant nasjonalist. Det er ikke vits i å fremstille det slik. Jeg har svart på det spørsmålet før og jeg vet hvordan det ble misbrukt av Sørheim og Husby (psykologene som lagde den første rapporten red. anm), sa Breivik.

Han innrømmet at det ikke var noen godhet i det han har gjort, men at det heller ikke bare er barbari.

- Selv blant aksjonister er det jeg har gjort kontroversielt. Regjeringskvartalet var greit, men Utøya ble for drøyt, sier Breivik.

Breivik sier at han egentlig ønsket å angripe journalistkonferansen SKUP, men at en slik terroraksjon ikke lot seg gjennomføre.

- Jeg jobbet virkelig hardt for å ta SKUP, men det lot seg ikke gjøre, sa Breivik.

Fått kritikk fra nasjonalister
Breivik sa i retten at han har fått kritikk for sin handling fra nasjonalister som mener at hans aksjon ikke har hjulpet deres sak. Breivik poengterte at han ikke er nasjonalist, men ultranasjonalist og at han tror at problemene Norge og Europa står overfor ikke kan løses med fredelige midler.

Breivik forklarte at 22. juli ikke var ment å hjelpe nasjonalistene på kort sikt, men å skape en revolusjonær kamp på lang sikt.

- 22. juli vil bidra til en heksejakt og bidra til sensur som vil føre til en radikalisering. Jo, flere som mister håp om en fredelig kamp, jo flere vil bli revolusjonære. Mitt mål er en konflikt før de revolusjonære vil være i mindretall, sa Breivik

- Selvfølgelig er ikke dette bra for mitt image. Det er et karakterdrap i seg selv. Jeg har ikke gjort dette for å bli satt i et godt lys. Jeg forventer ikke at folk vil forstå hva jeg har gjort, men jeg har nå forsøkt å forklare det så godt jeg kan, sa Breivik.

Derfor ble Breivik rørt
Breivik ble spurt om hvorfor han ble så emosjonelt beveget av videoen som ble vist i tingretten mandag.

- Hva tenkte du da du så den filmen? spurte aktor Engh.

- Jeg tenkte på Norge og Europa som styres av politikere og journalister som dreper landet vårt. Det var en veldig rørende film. Jeg tenkte på at landet mitt holder på å dø. Det er veldig trist å tenke på at mitt land blir dekonstruert. Det er det filmen minner meg om, sa Breivik.

Breivik fortalte i retten at dette var hans første film, og at han er fornøyd med den. Han sier at han var fornøyd med at internasjonal presse fikk se filmen, og at kombinasjonen musikken og budskapet er gripende.

Han sa videre at det er ødeleggelsene av landet, og hvordan mediene etter hans oppfatning deltar i dette, som bekymrer ham så sterkt.

- Det er den sorgen jeg følte i går, og det var derfor jeg gråt, sa Breivik.

Se flere videoer fra rettssaken her

Nettavisen følger Breiviks forklaring i Oslo tingrett.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere