RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Det var et angrep på det kjæreste vi har - demokratiet

- HELT SURREALISTISK. Slik beskriver Kjetil Vevle fra Odda situasjonen da?gjerningsmannen begynte å skyte rundt seg på AUFs sommerleir på Utøya i fjor. Før det hadde det gått av en bombe i regjeringskvartalet som senere drepte åtte personer. Tidligere denne måneden ble regjeringskvartalet åpnet for allmenn ferdsel igjen etter å ha vært stengt av i nærmere ett år.
- HELT SURREALISTISK. Slik beskriver Kjetil Vevle fra Odda situasjonen da?gjerningsmannen begynte å skyte rundt seg på AUFs sommerleir på Utøya i fjor. Før det hadde det gått av en bombe i regjeringskvartalet som senere drepte åtte personer. Tidligere denne måneden ble regjeringskvartalet åpnet for allmenn ferdsel igjen etter å ha vært stengt av i nærmere ett år. Foto: Eivind Dahle Sjåstad (Hardanger Folkeblad)
Sist oppdatert:
«Noen skyter på Utøya. Oppdater politiet!! ». Slik lød Kjetil Vevle sin Twitter-melding under de grusomme angrepene på Utøya 22. juli for ett år siden.

Han reddet livet sitt ved å gjemme seg i en klippevegg.

Søndag skal Kjetil Vevle fra Odda tilbake på Utøya for å delta på minnemarkeringen etter at 69 barn og unge i fjor sommer ble drept av Anders Behring?Breivikunder AUFs sommerleir, skriver Hardanger Folkeblad.

For Vevle, som sitter i sentralstyret i AUF, blir det et sterkt møte med øyen som i mange år har vært base for AUF sine årlige sommerleirer.

- Forferdelig angrep
- Det er vanskelig å sette ord på det. Det var et forferdelig angrep på det kjæreste vi har - demokratiet.

Men demokratiet slo tilbake.

Med et våpen som var mye sterkere enn det gjerningsmannen hadde, sier Vevle og sikter til folkets nesten umiddelbare reaksjon med rosetog, sang og minnemarkeringer.

Selv hadde han ansvaret for informasjonen nederst på kaia på Utøya og ble hjelpeløst vitne til at Breivik skjøt sine første ofre.

- Helt surrealistisk
Vevle prøvde deretter å varsle de andre ungdommene på øya. Men så oppstod det full panikk.

- Det var helt surrealistisk. Det er en situasjon man ikke har opplevd før. Man forstod ikke omfanget, men koblet det som skjedde med det som skjedde i Oslo, forteller Vevle. Ungdommene visste nemlig om eksplosjonen i Oslo. Åtte personer ble drept og mange ble skadet av bomben som gikk av i regjeringskvartalet.

- Vi trodde det hadde vært en gasseksplosjon. Vi var i sjokk. Så blir vi angrepet selv, da blir det vanskelig å rasjonalisere, forteller Vevle.

Oppdaterte Twitter
Etter hvert la Kjetil Vevle på svøm og fikk gjemt seg fra gjerningsmannen sammen med et par andre ved en klippevegg som kun kan oppsøkes ved å svømme ut dit.

Derfra oppdaterte han Twitter-profilen sin med informasjon i håp om at beskjeden skulle spre seg raskest mulig.

- Men jeg hadde lite batteri på mobilen, så jeg så ikke hva andre skrev, sier Vevle som også ringte politiet. At tiden etter 22. juli har vært tøff, legger ikke oddingen skjul på.

- Det ligger i bakhodet
- Det å se døde mennesker er ikke normalt og mange reagerer på det. Det ligger i bakhodet.?Men det største sjokket jeg sitter igjen med er tapet av gode venner, forteller han. Han berømmer nasjonens reaksjon etter terrorangrepet, og tror ikke folkets medfølelse var kortvarig.

- Jeg tror vi har fått et stabilt samhold og etablert en holdning om at man skal slå tilbake mot og debattere meninger som ikke er holdbare, sier han.

Les andre saker fra Hardanger Folkeblad her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere