*Nettavisen* Nyheter.

- Det var et nøye planlagt folkemord

Foto: Trond Lepperød (Mediehuset Nettavisen)

For de to søstrene vekker Rwanda-rettssaken vonde minner. De mistet nære familiemedlemmer i folkemordet.

29.11.12 15:25

OSLO TINGRETT (Nettavisen): Søstrene Murebwayire J. Sharazi (55) og Batamuliza Umuhoza (49) mistet nære familiemedlemmer i folkemordet i Rwanda i 1994. Siden september har de fulgt rettssaken mot en 47 år gammel norsk-rwander som er tiltalt for medvirkning til drap på rundt 2000 personer i Kibungo nordøst i Rwanda under folkemordet.

- Vonde minner
- Det har vært tungt å være her og høre vitneforklaringene og få vekket alle disse vonde minnene til live igjen, sier de to. Selv om de to ikke bodde i Rwanda under folkemordet og ikke er i familie med de drepte som er nevnt i tiltalen, er folkemordet et sårt og nært kapittel for familien, som nå bor i Gran kommune på Hadeland.

I løpet av 100 dager ble anslagsvis 800.000 mennesker (anslagene varierer fra 500.000 til 1 million mennesker) tatt av dage, i hovedsak folk som tilhørte den etniske minoriteten tutsier, som Murebwayire og Batamuliza, og moderate hutuer.

Så lik flyte i elven
Murebwayire bodde i Kongo og jobbet i denne perioden på et sykehus i Bukavo like over grensen. Der fikk hun til fulle merke det da helvetet brøt løs.

- Kongo stengte først grensene. Vi opplevde å se lik flyte i elven etter å ha blitt skutt på den andre siden. Da grensene ble åpnet, strømmet det på med flyktninger. Vi behandlet mange skadde på sykehuset, det var folk på begge sider av konflikten, også folk fra hutumilitsen Interahamwe, forteller 55-åringen til Nettavisen.

Hun jobbet som sykepleier og jordmor på sykehuset og forteller at de fikk hendene fulle.

Lillesøster Matamuliza bodde i Norge på dette tidspunktet. Hun kom hit i 1986.

- To av våre søstre og deres barn ble drept under folkemordet. Vi vet egentlig ikke hvor mange familiemedlemmer som ble drept, forteller Matamuliza.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Steve Terrill

- Drømmer om det om natta
Hun forteller at selv om hun ikke opplevde dette på nært hold, men bare har hørt om det som skjedde fra andre, føles det veldig nært.

- Under rettssaken har jeg drømt om det om natta. Samtidig har jeg ikke klart å la være å komme hit og følge forhandlingene, sier hun.

- Hvordan kunne dette folkemordet skje?

- Det var nøye planlagt, og det ble drevet propaganda i lang tid i forveien. Da folkemordet ble iverksatt, grep heller ikke det internasjonale samfunnet inn i tide, påpeker Murebwayire.

Søstrene er enige om at det likevel er bra at norsk påtalemyndighet reiser tiltale og blir en rettssak når de har en som er mistenkt for å ha deltatt i folkemordet.

KART: Se interaktivt kart over stedene som står sentralt i tiltalen.

HTML EMBED

Vis Drapene i Kibungo i et større kart

Nekter straffskyld
Denne uka var rettssaken mot 47-åringen ved veis ende etter ni uker i rettssal 250. Selv har han hele tiden nektet straffskyld. Forsvarerne har pekt på svakhetene i tiltalen.

- Vitneforklaringene spriker. Og det er kun vitneforklaringer, ingen tekniske bevis, sa forsvarer Harald Stabell onsdag.

Forsvarerne mener det ikke kan bevises utover enhver rimelig tvil at han faktisk medvirket til drapene gjennom å transportere hutumilits til de åstedene som er omtalt i tiltalen og at han psykisk medvirket til handlingene gjennom deltakelse på møter der drap ble planlagt.

Ifølge tiltalen deltok ikke 47-åringen i selve drapene og han var ikke inne på stedene der drapene ble begått. Et punkt om at han skal ha beordret drap er også blitt frafalt underveis i rettssaken.

Forsvarerne har blant annet pekt på hvordan han var med å redde livet til mange tutsier, inkludert sin kone. Det er snakk om 30 til 40 personer som han reddet livet til under folkemordet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Aas, Erlend

Risikerer 21 års fengsel
Mandag holdt aktor Petter Mandt sin avsluttende prosedyre der han la ned påstand om lovens strengeste straff, 21 års fengsel. Onsdag la forsvarer Harald Stabell ned påstand om frifinnelse for sin klient. Saken er spesiell på mange måter. Det er første gang noen står tiltalt i en norsk rett i forbindelse med folkemordet i Rwanda. Det er drevet en omfattende etterforskning i saken fra norsk side med mange vitneavhør, men det foreligger ingen tekniske bevis. Alt bygger på vitneforklaringer.

Det er ingen tvil om at folkemordet fant sted, men spørsmålet retten skal ta stilling til er 47-åringens påståtte rolle som medvirkende til overlagte drap på rundt 2000 personer.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Ukjent

Se referat fra forsvarets sluttprosedyre onsdag her:

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag