RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Hildegunn Nielsen Tjøsvoll (Helgeland Arbeiderblad)

- Det var fryktelig dumt av oss

Sist oppdatert:
Tsjekkerne fikk motorstopp på sjøen og glemte mobilene igjen i hytta.

Onsdag kveld ble det satt i verk leteaksjon etter tre tsjekkere som ikke var kommet tilbake etter en fisketur ved Vennesund i Sømna.

Helgeland Arbeiderblad skriver at de tre tsjekkerne aldri var i livsfare.

De tre er i et følge på 15 fisketurister fra Tsjekkia som gjester Vennesund camping for tredje året på rad.

Motorstans
Fem av seks båter kom tilbake til Vennesund onsdag ettermiddag etter å ha vært ute på fiske siden klokken 08.00 om morgenen. En båt kom ikke tilbake som avtalt og i denne satt Martin Pokorny, Jiri Vrba og Ctirad Liska.

- Motoren stanset og vi fikk den ikke i gang igjen. Dermed drev vi inn mot fjæra på en holme. Der ble vi sittende fast, forklarer Vrba til Helgeland Arbeiderblad.

De gikk i land på Gimlingen og ble værende der fra rundt klokken 16.00 onsdag ettermiddag til de ble funnet klokken 23.00. Ingen av de tre hadde tenkt på å ta med seg mobiltelefoner eller annet kommunikasjonsutstyr.

- Mobilene ble liggende igjen i hytta. Det var fryktelig dumt av oss, det gjør vi ikke engang til. Vi skammet oss litt da vi ble funnet, sier Vrba.

Godt kledt
Tsjekkerne hadde dratt ut for å fiske i en 18-fots åpen aluminiumsbåt. I løpet av dagen hadde de fisket masse fisk, men ville holde på litt lenger da de andre fem båtene med resten av reisefølget dro tilbake.

- Det kom en båt forbi da vi satt på holmen, men de så oss ikke selv om de var hundre meter unna, forklarer han.

I denne båten satt Jostein Sund og to andre menn som var ute og lette etter de savnede. Etter hvert ble hovedredningssentralen varslet og redningsskøyta fra "Rørvik" kom for å bistå i søket. Helikopteret var akkurat kommet til Vennesund da mannskapet på en laksefôrbåt oppdaget tsjekkerne.

- Det var ikke så kaldt for vi var godt kledt og vi var aldri redde. Vi kom oss bare ikke av fjæra, men etter hvert fikk vi start på motoren, forklarer Vrba.

Tok ikke skrekken
De kjørte selv mot redningsskøyta da den kom for å ta dem med tilbake til Vennesund.

- Vi kunne ikke finne noe feil på båtmotoren, den startet med én gang. Men det blåste stiv kuling og var mørkt så de var nok redde for å kjøre. Vi fryktet de hadde drevet utover, for da hadde de vært ferdig, sier Sund som er glad det hele endte godt.

Det var tre ydmyke fisketurister som tok i mot Ulrik Sund og Helgeland Arbeiderblad i hytta dagen etter leteaksjonen.

- Får vi lov til å dra ut og fiske i ettermiddag, lurer Vrba.

- Ja, klart dere kan, sier Sund mens tsjekkerne lover at denne gangen skal de ta med seg mobiltelefoner.

Les flere saker i Helgeland Arbeiderblad

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere