RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Det var helt rått!

Foto: Ingrid og Svein Olav Kjos (Privat)
Ser du hva Ingrid og Svein Olav fikk øye på?

Onsdag var planen at familien Kjos skulle til Saltdal for å fiske uer, men småregn og behagelig sjø gjorde at de ble værende utenfor Bodø, skriver Avisa Nordland.

Så fikk de øye på noe uvanlig i horisonten.

- Først trodde vi det var niser, som er helt vanlig her til lands. Derfor lot vi det egentlig bli med det og syslet med vårt. Etterhvert da flokken kom nærmere så vi at det var en del luftige sprang og det var spesielt, sier Svein Olav Kjos.

For det var nemlig ikke niser, men delfinarten kvitskjeving de plutselig fikk se.

- Kona svingte fram kameraet og tok bilder, plutselig var de rundt oss og helt ved siden av båten for å hilse på oss. Så gikk de ned til dypet igjen, beskriver Kjos.

En flokk på cirka 40 stykker ga dem en opplevelse for livet.

Uvanlig
Da an.no ringte Svein Olav Kjos for mer informasjon om opplevelsen, hadde han nettopp beskrevet hendelsen for en kollega.

- Han forteller at det var en stor makrellstim helt inne i fjorden av Bodø, så det er tydelig at kvitskjevingen har kommet fordi det er mye mat i området, mener Kjos.

Artikkelen fortsetter under bildet

Utenfor Alstad samlet flokken seg rundt familiens båt.

- Vi fulgte etter de helt ut til området utenfor flystasjonen. Når vi var i bevegelse var de innom båten og surfet på bølgene ved siden av oss, forteller han engasjert.

- Hvordan fikk du greie på at det var kvitskjeving?

- Den andre varianten, kvitnos, er vanlig i Nordland og den er hvit på oversiden av nebbet. Kvitskjevingen er svart på oversiden av nebbet og et hvit gult felt siden av kroppen, som er karakteristisk for den. Det var ingen tvil om at det var kvitskjeving som var på farten, hevder han.

Ifølge Wikipedia oppholder kvitskjevingen seg mest i Nord-Atlanteren og generelt i kaldt farvann. Den skal være sjelden å se nord for Trondheimsfjorden.

Kan forekomme
Havforskningsinstituttet bekrefter at Nordland ikke er kvitskjevingens naturlige tilholdssted, men at det skjer.

- Det er ikke så fryktelig uvanlig. Kvitskjeving er en av flere små delfinarter langs norskekysten. Kvitskjeving er den mest vanlige delfinen her til lands, sørover fra Stad og ned til Nordsjøen. Nord for Stad er det kvitnosen som er mest vanlig, sier Tore Haug, leder for sjøpattedyr-gruppen hos Havforskningsinstituttet avdeling Tromsø.

Han bekrefter Kjos sin teori om at det er mye mat som tiltrekker seg den sjelden delfinarten.

- Ja, det vil jeg tro. Det er masse makrell i området, fordi makrellen har trekt lengre nordover de siste årene, forklarer Haug.

Les flere saker i Avisa Nordland

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere