RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: MATT DUNHAM (AP)

- Det var her jeg ble forelsket

Sist oppdatert:
Barack Obama sjarmerte Den olympiske komité i København.

Barack Obama tilbrakte syv timer på Air Force One over Atlanteren før han landet i Norden like før klokken 08.00 for første gang som USAs president.

Obama er på sjarmoffensiven i København og skal overbevise Den olympiske komité (IOC) om at Chicago er best egnet til å avholde sommerlekene i 2016. Madrid, Tokyo og Rio de Janeiro er de andre tre byene som kjemper om å få OL om syv år.

- Jeg anbefaler dere til å velge Chicago. Og hvis dere gjør det, og hvis vi vandrer sammen på denne stien, så lover jeg følgende: Chicago og De forente stater vil gjøre verden stolt, sa Obama til IOC-medlemmene på Bella Center fredag formiddag.

Videre fortsatte Obama med å understreke at han selv var en innflytter til Chicago.

- Chicago er klar til å ønske verden velkommen med åpne armer. Jeg vet at IOC kan velge mellom flere store byer, men IOC bør velge Chicago av samme grunn som jeg gjorde for 25 år siden: Byens storhet og ulikheter, sa Obama.

Obama vokste opp på Indonesia og Hawaii.

- Chicago er et sted hvor fremmede blir venner, fortsatte Obama.

- Det var her jeg ble forelsket
Obama spilte også på romantiske noter da han skulle kuppe OL i Chicago.

- Jeg ble forelsket i byen Chicago. Det var også her jeg ble forelsket i kvinnen, som dere nettopp så, sa Obama. Michelle holdt et kort innlegg for Chicago like før ektemannen gikk opp på talerstolen.

Etter en lynvissit hos dronningen og statsministeren, reiste ekteparet Obama fra København i Air Force One ved 13-tiden.

Se talen her. (Artikkelen fortsetter under).

Les også: Mary sa nei til Oprah

Store forventninger
Gerhard Heiberg er det eneste norske IOC-medlemmet, og han sa til Nettavisen før talen at han så fram til en spennende og begivenhetsrik dag.

- Jeg har store forventninger til å lytte til Barack Obama og de andre som skal på talerstolen, sa Heiberg.

- Hvordan skal kandidatene klare å overbevise IOC-medlemmene?

- De må heve blikket litt og ikke bare se på hva de kan levere som organisator, men de må se på OL i sammenheng med nasjonen og verden og hvordan dette spiller inn sammen med IOC, sa han.

- Hvilken by tror du går av med seieren?

- Det er like uklart som det alltid har vært. Dette blir veldig spennende, sa Heiberg.

En rekke journalister stilte opp på København lufthavn for å ta i mot den populære presidenten. I tillegg er det et massivt sikkerhetsoppbud med ambulanser, sperringer, brannbiler, helikoptre og en hær av politifolk.

Må få 50 stemmer
Første punkt for presidenten var Bella Center hvor han talte for de 106 IOC-medlemmene. Obama var første taler ut etterfulgt av representanter for de andre OL-kandidatene.

Fredag kveld skal IOC-medlemmene ha avstemning. Seks av dem kommer fra land som er med som finalister, og får dermed ikke være med i avstemningen. IOC-president Jacques Rogge vil trolig heller ikke være med, og dermed blir det 99 personer som avgjør det hele.

Vinnerbyen må få 50 stemmer i første runde for å gå av med seieren, men det er lite sannsynlig at det hele avgjøres i første runde. Resultatet skal etter planen foreligge ved 18.30-tiden fredag kveld.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere