RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Det var snakk om massasje og seksuell omgang

Sist oppdatert:
Kjæresten til den fornærmede 17-åringen i Øygard-saken snakket om hva jenta har fortalt ham. Følg saken live her.

(NTB/Nettavisen): Etter Rune Øygards kone var ferdig med å forklare seg, inntok den nå 17 år gamle jentas kjæreste vitneboksen.

Kjæresten fortalte at han traff jenta på et hestearrangement i juni 2011 i Lom, og at de ble kjærester i starten av juli. Videre spurte aktor om opptakten til anmeldelsen av saken.

- Jeg fikk vite at hun hadde et forhold med en mann, og jeg spurte hvem det var. Det var Rune Øygard, og han hadde jeg aldri hørt om, forklarte kjæresten.

Da kjæresten fikk vite at mannen var over 50 år, fikk han sjokk.

Les også: Øygards kone fortsatte sin forklaring

«Jeg er lite grann sur, altså»
- Jeg klarte ikke si så mye, fortalte han videre i retten. Han anslo at han fikk vite om dette forholdet 14. september 2011.

Videre fortalte kjæresten om bussturen om lag en halv uke før saken ble anmeldt, da Øygard fulgte etter. Senere på kvelden snakket de sammen på telefon, og da fortalte jenta at hun ikke kunne fortelle om saken før dagen etter - «face to face», sa kjæresten fra vitneboksen.

Han forklarte at han fikk skyss hjem fra en festival i Vågå med Rune Øygard, sammen med jenta, sommeren 2011.

Videre leste Thorbjørn Klundseter opp flere tekstmeldinger som er funnet på jentas telefon. Meldinger hennes nåværende kjæreste har skrevet.

«Jeg er lite grann sur, altså», står det i en melding sendt fra kjæresten.

- Det var fordi jeg ikke vite om forholdet. Jeg skjønte at det var noe alvorlig, svarte han. Videre skriver han at han ikke får sove hvis han ikke får vite hva det er snakk om.

Ifølge kjæresten, møtte han, jenta og hans mor dagen etterpå. Da fikk han vite om turene som jenta som var med Øygard på.

- Jeg spurte hva slags forhold de hadde, om det var noe slikt. (...) Hun sa de var småkjærester og at det ble mer og mer seksuelt, forklarte kjæresten.

Mange gaver og klær
Etter å ha fått vite om forholdet mellom jenta og Øygard ba kjæresten om at det måtte avsluttes øyeblikkelig. I avhør har han fortalt at de ble enige om å holde saken for seg selv inntil jenta hadde fortalt foreldrene sine om det. Han sa videre at jenta egentlig ikke hadde lyst til å fortelle om saken.

- Hun sa at han var snill med henne og ga henne mange gaver og klær, og at de var mye på tur. Hun sa at foreldrene kom til å anmelde det med en gang, forklarer kjæresten, som sa at han ikke kjente til at jenta hadde snakket med noen andre om saken.

(saken fortsetter under bildet)

Aktor spurte videre om lørdagen da jenta, kjæresten og flere var på hesteutstilling i september 2011, da jenta ble invitert på middag på Vianvang.

- Hun ville ikke det, men hun ble tvunget til det, fortalte kjæresten. Han fortalte om mye kontakt mellom jenta og Øygard.

- Vi gjorde slik at hun ble med hjem til meg isteden, sa han om hvordan jenta og han lot være å gå av bussen for å møte Øygard i Vågå.

- Vi var vettskremte og visste ikke hva vi skulle gjøre. Så kom vi på at mamma kunne hente oss på bussholdeplassen, forteller kjæresten om da Øygard fulgte etter bussen i bil.

Da de kom til moren hans, fortalte jenta alt.

- Vi kom inn, satte også ned og så fortalte jeg mamma det. Hun var vettskremt og skjønte ingenting, fortalte kjæresten til retten.

- Massasje og seksuell omgang
Etter lunsjpausen ble kjæresten blant annet spurt om å presisere det han hadde fått forklart fra jenta angående det fysiske forholdet til Øygard.

Kjæresten fortalte at det dreide seg først om massasje og så om seksuell omgang. På spørsmål om han mener samleie, svarte kjæresten bekreftende.

Han ble også spurt om han hadde mistanke om at jenta hadde et forhold til Øygard. Da svarte kjæresten at han hadde sett meldinger med hjerte på mobilen hennes og at han trodde hun hadde en annen, men de snakket ikke så mye om det.

Bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal ba kjæresten fortelle hvordan situasjonen for jenta har vært etter anmeldelsen.

- Hun har hatt det tungt. Hun drømmer mye (...) Mange klassevenninner trodde ikke på henne. For å være helt ærlig, var vi ikke så mye ute blant folk. Vi ville ikke at folk skulle snu ryggen til oss, så vi bare ventet med det. Vi hadde det tungt, sa kjæresten. Han forteller at situasjonen er bedre nå.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Hoveddommeren overtok ordet og ville vite mer om uka før anmeldelsen ble levert. Kjæresten sa at hans inntrykket var at jenta ikke «var kvitt» Øygard den 15. september.

- Hun ville egentlig være sammen med meg. (...) En slik person skal ikke gjøre slikt mot mindreårige, forteller kjæresten.

- Rune er forelsket i meg
Deretter tok jentas far plass i vitneboksen. Han fortalte først hva som skjedde den lørdagen han fikk vite om de påståtte overgrepene.

Faren forteller at han kjørte til Garmo for å hente jenta, hos jentas kjæreste. Jenta satte seg i bilen og gråt. «Rune er forelsket i meg, og jeg vil ikke mer», forteller faren at jenta forklarte.

«Pappa, du vet ikke hvor alvorlig det er», sa jenta til faren. Da spurte faren direkte om hun hadde hatt sex med Øygard, noe som jenta svarte ja på.

- Jeg trodde hele tiden at hun var veldig interessert i politikk, og hun ville gjerne vært mer med ham, fortalte faren om hva han tenkte om at datteren var med Rune Øygard.

Aktor leste fra avhøret med jentas far. Der har han forklart at jenta følte at hun måtte møte Øygard når den tidligere ordføreren ba om det - at jenta ikke klarte å si nei. Videre fortalte faren at han stolte på jenta og det hun fortalte.

- Hun har fortalt om turer, men jeg husker ikke så veldig mye, sa faren, som trekker fram at jenta var veldig stolt over å ha fått være med Rune Øygard for å spise middag med statsministeren.

Faren fortalte at han ikke fikk vite hvordan Øygard og jenta bodde på turene, men han sa han var litt skeptisk.

Faren forklarte seg så om da han hentet jenta på bussholdeplassen den dagen hun ble sluppet av av Rune Øygard. Det var på et tidspunkt da bussen ikke pleide å komme, så faren forteller at han undret seg litt.

Forsvarer Mette Yvonne Larsen ville vite mer om familiefoholdet. Blant annet ville forsvareren vil vite om datteren er en som kan snakke usant. Faren sa han ikke kjente til noen tilfeller der det har skjedd.

- Verden raste sammen
Etter faren var ferdig, var det jentas mor sin tur til å avgi forklaring, og hun begynte å forklare seg om dagen med den mye omtalte middagen på Vianvang.

- Jeg merket at hun ikke hadde lyst, og det var første gangen hun blånektet, fortalte moren.

Hun sa videre at hun ba eksmannen, jentas far, om å hente datteren, ettersom hun hadde fått vite via en skoleleder at jentas kjæreste var psykopat.

- Hun satte seg på en stol, med armene rundt føttene. Og jeg husker ikke helt ordene hun brukte, men det var Rune Øygard som var problemet. Hun var utsatt for seksuelt misbruk, fortalte moren.

- Det var seksuelt misbruk, og det var mer enn en gang. Da raste verden sammen, fortalte moren, som var nær ved å ta til tårene da hun forklarte seg om dette i retten.

Jenta fortalte også at hun var 13 år første gang det skjedde. De fikk beskjed av politiet om å vente til mandag med å anmelde det, men moren ønsket å gjøre det på søndag ettersom Øygard ringte jenta og ville gå tur og snakke om saken.

Moren forteller at hun hadde en «dårlig magefølelse», blant annet fordi datteren hadde gått mye ned i vekt, samt at hun ofte gikk rett på rommet sitt eller i dusjen etter at hun hadde vært hos Øygard.

- Hun var ikke seg selv, fortalte moren, som også legger til at jentas venninner minket ettersom hun gradvis oppholdt seg mer hos Rune Øygard.

Senere spurte aktor om turen der Øygard ifølge tiltalen skjenket jenta. Moren fikk et bilde tilsendt to dager senere.

- Det så helt grusomt ut. Jeg spurte om hun hadde drukket vann, for det var lemenår det året, fortalte moren. Jenta forklarte moren at både Rune og Reidun Øygard var til stede på hytta.

Moren fortalte at ekteparet Øygard etter denne turen kom inn og satte seg på sofaen hos dem.

- Han var så redd, for hun var så sjuk, forteller moren, som opplyste at datteren i etterkant har fortalt at hun ble skjenket full, blant annet på likør.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere