RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Det var som om noen rota i underlivet mitt med en kniv

Trine Rjukan er bistandsadvokat for flere av ofrene i saken mot mannen, en 35 år gammel baskettrener, som i Oslo tingrett mandag er tiltalt for grove seksuelle overgrep mot 14 kvinner.
Trine Rjukan er bistandsadvokat for flere av ofrene i saken mot mannen, en 35 år gammel baskettrener, som i Oslo tingrett mandag er tiltalt for grove seksuelle overgrep mot 14 kvinner. Foto: Erlend Aas (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Tidligere basketelev fortalte at hun ble voldtatt av treneren, og at han var stolt over å være den første hun hadde sex med.

OSLO TINGRETT (Nettavisen): Den siste av kvinnene som har anmeldt sin tidligere baskettrener for voldtekt forklarte seg onsdag formiddag i Oslo tingrett.

Den nå 35 år gamle mannen er i tillegg tiltalt for voldtekt eller forsøkt på voldtekt av ti andre kvinner som ikke har tilknytning til den aktuelle basketklubben. De skal avgi forklaring i ukene fremover.

Den siste av kvinnene som forklarte seg har hatt ulike verv i den aktuelle klubben. Hun fortalte om et turbulent forhold med den tiltalte treneren som involverte forelskelse, frivillig sex, voldtekter, samt grov manipulasjon.

Les også: Voldtektstiltalt trener: - De er venninner, og de har snakket sammen

- Voldtatt i Sverige
Kvinnen, som nå er i midten av 20-årene, har anmeldt mannen for to voldtekter. Den ene skal ha skjedd i Sverige, mens den andre skal ha skjedd i mannens hjem; Samme sted som de tre andre lagvenninnene har forklart at de ble voldtatt. Kvinnen var 18 år gammel da den første voldtekten skal ha funnet sted.

Denne voldtekten skal ha skjedd på en tur med juniorbasketlaget til Sverige. Kvinnen forklarte onsdag ettermiddag at mannen forgrep seg seksuelt på henne inne på et hotellrom etter de hadde tatt boblebad med flere andre spillere.

- Jeg husker at han sa til meg at vi skulle inn på rommet hans å prate. Plutselig sto han naken. Han la seg oppå meg, dro bikinitrusen min til side, og klarte delvis å penetrere meg, sa hun i retten.

Kvinnen truet imidlertid med å skrike, noe som skal ha ført til at mannen raskt trakk seg unna.

- Utrolige store smerter
Den andre voldtekten skal ifølge kvinnen ha vært langt mer smertefull.

- Mye av dette er veldig «blurry» for meg fordi jeg har prøvd å fortrenge det. Jeg husker bare at han voldtok meg, og at jeg skrek og hadde utrolige smerter. Det var som om noen rota i underlivet mitt med en kniv. Jeg husker at han først stoppet da han fikk utløsning, forklarte kvinnen om den angivelige voldtekten som skal ha skjedd i mannens leilighet, og la til:

- Jeg har lurt på hvorfor jeg ikke gråt da det skjedde, men jeg er en person som alltid har tenkt at svake jenter gråter, mens tøffe står.

Da kvinnen gikk på toalettet skal hun likevel ha begynt å gråte. Hun fortalte også at undertøyet var fullt av blod.

- Da jeg kom ut fra badet spurte han meg om det var like godt for meg som for han. Da svarte jeg faktisk nei. Videre sa han at det kom til å bli bedre for hver gang. Han uttrykte også stolthet over å være den første jeg hadde sex med, forklarte kvinnen i tingretten.

Les også: Trener avviser 15 voldtektstiltaler

- Ble gravid med treneren
Etter de to angivelige voldtektene skal kvinnen ha fortsatt å ha et seksuelt forhold med treneren sin. Dette forklarer hun med at han hadde et sterkt psykisk grep på henne, var hennes nærmeste mannlige venn, og at hun på dette tidspunktet var forelsket i han.

De hadde ifølge kvinnen rundt ti samleier. Et av dem skal ha ført til at kvinnen ble gravid.

- Samleiene gjorde fortsatt vondt, men jeg sa ikke nei. Jeg bare lå der og lot han gjøre seg ferdig. Ved en anledning ble jeg gravid. Det var en veldig tøff opplevelse. Ingen andre enn tiltalte fikk vite om graviditeten. Det endte med at jeg tok abort, sa kvinnen og brast sammen i gråt.

Mannens forsvarer, Johnny Veum, ville vite hvorfor kvinnen ikke slo alarm, skrek eller prøvde å si i fra under det hun har anmeldt som voldtekt nummer to, den mest brutale.

- Hvis du leser forklaringen min ser du at jeg skrek, svarte kvinnen kort.

- Men du forklarte at du ble liggende å sove ved siden av han resten av natten? spurte Veum.

- Hun sov ikke, men forklarte at hun latet som om hun sov da han kom inn igjen, brøt aktor inn.

- Det var midt på natten og jeg hadde ingen mulighet til å komme meg hjem. Jeg ble derfor i leiligheten til det ble lyst. Da dro jeg hjem, la kvinnen til.

- Ga du da beskjed til noen om det som hadde skjedd?

- Ja, men jeg fortalte kun venninnen min at jeg hadde hatt sex, og at det gjorde vondt, svarte fornærmede.

- Hvorfor sa du ikke noe mer eller anmeldte? ville Veum vite.

- Som sagt; Han hadde et grep på meg, og jeg føyde meg etter han. Dessuten var jeg sikker på at ingen ville tro meg. Jeg hadde et inntrykk av at alle voldtektsaker blir henlagt, forklarte kvinnen.

Les også: - Baskettreneren skal ha voldtatt datterens barnevakt

Erkjenner ikke straffeskyld
Den tiltalte mannen fikk ikke anledning til å forklare seg i løpet av dagen. Han avviste første rettsdag straffeskyld for alle tiltalepunktene.

- Min klient har hatt kontakt med flesteparten av de som har anmeldt han. Han har vært en ufin person, vært mest opptatt av seg selv, hatt seksuell kontakt med mange, for deretter å ha dumpet dem. Men jeg vil understreke at en slik opptreden ikke nødvendigvis er voldtekt i lovens forstand. I tillegg til at saken er blitt gammel og anklagene er basert på gamle forhold, så vet vi at mange av hendelsene har skjedd på nattetid i situasjoner der mange har vært påvirket av alkohol. Det vil også gi utfordringer når troverdighet skal vurderes, sa Veum i sitt innledningsforedrag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere