*Nettavisen* Nyheter.

- Det var stille fram til han vant 7,7 mill. i Lotto

Vest-Agders stortingsrepresentant Henning Skumsvoll (Frp) anklages for sex-trakassering av Frps bystyrerepresentant Beate Helland i Kristiansand. Foto: (Begge foto: Frp)

Advokat mener overgrepsanmeldt Frp-politiker er utsatt for pengeutpressing fra partikollega.

22.11.11 13:41

Stortingsrepresentant Henning Skumsvoll (Frp) fra Vest-Agder ble mandag anmeldt for seksuelle overgrep av bystyrerepresentant Beate Helland i Kristiansand.

Helland har anmeldt sin partikollega for tre tilfeller av sextrakassering i 2008 og 2009. To av tilfellene skal ha skjedd på Farsund Fjordhotell - og ett på Frps landsmøte i 2009.

Les også: Anklager stortingsrepresentant for overgrep

- Det var initiert av henne
Gjennom sin advokat, Andreas Bjørn Salvesen, avviser Skumsvoll anklagene på det sterkeste.

- Hele saken dreier seg om et samleie mellom to eldre mennesker som er initiert av henne, sier Salvesen til Nettavisen.

Helland hevder imidlertid at hun ble utsatt for et seksuelt overgrep etter en middag med mye alkohol på et Frp-kurs i november 2008.

- Det var et kurs med etterfølgende middag hvor hun la an på ham og gjorde tilnærmelser tilstrekkelig nok til at det ble et samleie, sier advokaten.

Salvesen forteller at den andre episoden fant sted på et vorspiel i 2009.

- I mai 2009 var det et annet kurs hvor han da følte at de hadde et slags forhold, hvorpå han gjorde tilnærmelser. Hun ga da klart uttrykk for at dette ville hun ikke være med på, og han stoppet. Dette var på et vorspiel med 8-10 personer, sier han, og legger til:

- Siden har det ikke skjedd annet enn at hun ved et par anledninger har gitt uttrykk for at hun følte seg trakassert. I mai 2010 var det et forhandlingsmøte der hun var enig om at saken skulle gjemmes og glemmes, og dette foreligger skriftlig, sier Salvesen.

- Men så vant han i Lotto
Men så vant Skumsvoll 7,7 millioner kroner i Lotto, noe Salvesen mener har stor betydning for saken.

- Det var stille om saken inntil hun leste i avisen at han hadde vunnet 7,7 millioner kroner i Lotto i mars i år. Hun fikk da lyst på penger og krevde ham for 100.000 kroner, og lovet å ikke gå til media med saken, sier han.

Han mener Helland har presset hans klient for penger.

- Det var etter dette at det ble en ren pengeutpressingssak fra henne, som han var villig til å delvis imøtekomme for å unngå det som nå har skjedd. Hun kunne imidlertid ikke love fremtidig taushet og diskusjon, og da avsluttet forhandlingen, sier Salvesen til Nettavisen.

- Hvorfor har dere ikke anmeldt Helland for pengeutpressing?

- Det er fordi vi ikke har hatt noe motiv for det før nå. Nå har vi motiv, sier han, og legger til at de nå skal vurdere hva de skal gjøre videre med dette.

- Først må jeg få anmeldelsen på bordet før jeg kan forholde meg seriøst til dette, sier advokaten.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Gikk med på å betale
Skumsvoll gikk med på å betale et beløp til Helland, men hun trakk seg fra avtalen da han krevde at erstatningen skulle tilbakebetales om saken havnet i mediene.

- Kan man se på det som en innrømmelse på noen som helst måte at Skumsvoll gikk med på å betale en erstatning?

- Hvis du blir utsatt for slike trusler, og særlig hvis du er stortingsrepresentant, hva ville du betale for det? Og du har vunnet 7,7 millioner kroner i Lotto, og 50.000 ikke betyr noe? spør Salvesen.

- Han har også beklaget i en e-post at han var svært lei seg og skammelig over sin oppførsel?

- Hun forlangte det, og han ville gjøre mye for å unngå at saken skulle komme ut i media, sier advokaten.

Han mener det var helt meningsløst av Helland etter forhandlingene å forbeholde seg retten til å gå til media.

- Media sprenger grenser
Men nå som saken først har havnet i mediene, har den endret seg totalt, mener advokaten.

- Det som er samfunnsmessig interessant er å se hvor fort norsk media nå sprenger grenser og tar mål av seg til å bli engelske når det gjelder politikere og offentlige personer. Selve saken er helt uinteressant, men den blir interessant fordi media nøster opp om det og kjører saken slik de gjør, sier Salvesen.

Han mener dette er en ikke-sak for mediene.

- Menneskers seksuell omgang er vel noe som må oppfattes som nokså naturlig. Skulle man skrive om alle samleier i landet så fikk man mye å skrive om, sier advokaten, og legger til:

- I denne saken er det intet straffbart forhold. Det vil da si at hennes ønske om å sjikanere blir velvillig oppfylt av pressen, sier han.

Skumsvoll: - En påkjenning
Henning Skumsvoll sier selv til Nettavisen at han ikke ønsker å kommentere selve anklagene, og viser til sin advokat. Han sier likevel følgende om anmeldelsen fra Helland:

- Selv ser jeg ikke at det er noe grunnlag for at dette skal bli noen politisak. Jeg kan ikke se at det er nok i denne saken til det, men det har blitt anmeldt og så får vi ta det deretter, sier Skumsvoll.

Skumsvoll reagerer på at han bli omtalt med navn og bilde.

- Jeg synes det er veldig rart at enkelte aviser, som Fædrelandsvennen, går ut med navn og bilde og det hele på en anmeldelse. Det synes jeg er litt betenkelig, men jeg kan ikke gjøre noe med det, sier han.

Frp-politikeren sier saken er en påkjenning for hans familie.

- Klart det er en påkjenning for meg, og det er en påkjenning for min familie, sier Skumsvoll.

Avviser pengeutpressing
Helland og hennes advokat, Ståle Myhre, avviser at kravet er motivert av Skumvolls lottogevinst.

- Dere har i mange utvekslinger prøvd å komme til enighet om en avtale, inkludert et beløp fra Skumsvoll. Helland sier at Skumsvoll og hans advokat driver med pengeutpressing, noe hun til slutt ikke ville gå med på. Hvordan stiller du deg til at Helland og du som hennes advokat var med i denne forhandlingen?

- Det primære for Helland er at Skumsvoll skal erkjenne det faktiske forhold og hun ønsker en beklagelse. Det som gjelder penger er noe som kom opp som en konsekvens av det første forholdet. I enhver sak, uansett om det er domstol eller privatrett, der det har skjedd en integritetskrenkelse, vil det være snakk om oppreisning, sier Myhre til Nettavisen.

- Den siste skriftlige utveksling mellom partene forløp for en uke siden. Hvorfor stoppet forhandlingene partene imellom opp?

- Grunnen at det stoppet opp på slutten er at motparten introduserer et punkt om at dette ikke skal nå media med den konsekvens at hvis saken kommer ut, så skal det avtalte beløpet tilbakebetales. Det kan ikke Helland styre, og dermed ikke akseptere. Det er Skumsvoll som har gjort handlingen.

- Skumsvoll og hans advokat hevder at kravet om økonomisk oppreisning kom like etter at Skumsvoll vant 7,7 millioner i lotto. Hva tenker du om det?

- Dette har ikke noe med det å gjøre. Birkedal-saken er årsaken til at dette kom opp igjen. Det er typisk for denne typen saker at personer som har opplevd likende selv, får flashback når tilsvarende saker dukker opp andre steder. Det er motparten som tar opp at dette dreier seg om penger, sier advokaten.

- Skumsvoll som driver utpressing
Myhre sier videre at de ikke har mottatt en formell anklage om pengeutpressing. Helland bruker også denne betegnelsen overfor Nettavisen, men derimot om motpartens krav i forhandlingsprosessen.

- Når ble forhandlingene til pengeutpressing for deres del?

- Motparten har forsøkt å sette Helland i en posisjon der hun er garantist for at dette ikke skulle komme ut i media. Om dette skulle skje, krever motparten tilbakebetaling, noe vi mener er utpressing. Hun blir den som blir påført skaden igjen.

Politisak videre
Partene vil ikke fortsette dialogen om forlik, og saken vil videre bli behandlet av politiet på grunnlag av Hellands anmeldelse mot Skumsvoll.

- Det er klart at dette er en kjempetøff opplevelse for Helland. Saken har ikke politisk dimensjon, hun er en kvinne som aktivt har deltatt i et politisk liv, og det å havne en situasjon der dette skjer i en sammenheng hvor man jobber og er sosial sammen, det er veldig ugreit. For Hellands del, har hun forsøkt å si fra og bedt om både beklagelse og at i lang tid at det holdes utenfor media. Det er en kolossal belastning, men hun ønsker nå å sette noen grenser, forteller Myhre til Nettavisen.

Frp: - Trukket seg fra verv
Nestleder i Frp, Per Arne Olsen, viser til at partiet har håndtert saken etter partiets interne retningslinjer.

- Saken er behandlet i vårt organisasjonsutvalg, og i slike saker gjør vi alltid oppmerksom på at personer som mener det har skjedd noe ulovlig, bør anmelde forholdet til politiet, sier Olsen til Nettavisen.

Han opplyser at Skumsvoll har trukket seg fra sine tillitsverv mens etterforskningen pågår.

- Saken ligger nå hos politiet, og den anmeldte har selv trukket seg fra tillitsverv i partiet til politiet har vurdert fakta i saken, i tråd med vårt regelverk, sier Olsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.