RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
- DET VAR HELT KAOS: Lisa Ringstad (18) fra Drammen var på sin livs første tur til Thailand og hun hadde ikke vært redd  for noe - før i dag. Her er hun utenfor avgangshallen på Suvarnabhumi internasjonale flyplass etter at portforbudet trådte i kraft klokken 22.00 thailandsk tid.
- DET VAR HELT KAOS: Lisa Ringstad (18) fra Drammen var på sin livs første tur til Thailand og hun hadde ikke vært redd  for noe - før i dag. Her er hun utenfor avgangshallen på Suvarnabhumi internasjonale flyplass etter at portforbudet trådte i kraft klokken 22.00 thailandsk tid. Foto: Stig Martin Solberg (Mediehuset Nettavisen)

- Det var til å ta og føle på

Sist oppdatert:
Lisa (18) fra Drammen fikk en sjokkartet tur til Thailand.

BANGKOK (Nettavisen): Torsdag ettermiddag ble det kunngjort direkte på TV at Thailands militære styrker har overtatt makten i landet. Militæret innfører også portforbud i hele landet fra klokken 22 om kvelden til 05 om morgenen.

Bakgrunn:Militærkupp i Thailand

På Bangkoks internasjonale flyplass Suvarnabhumi traff Nettavisen NA24 Lisa Ringstad fra Drammen. 18-åringen har nettopp vært i Thailand for første gang.

- Det var skikkelig kaos og veldig skremmende. Jeg trodde jeg skulle bli redd for helt andre ting i Thailand, men i dag er første gangen jeg har vært redd, sier Lisa.

Hun og hennes norske følgesvenn har vært tre dager i Bangkok i forretningsøyemed.

- Vi var i møte med et smykkefirma for bare noen timer siden da alle thaiene i rommet begynte å få masse telefoner. Alle ble brått veldig alvorlige. Stemningen var til å ta og føle på. Utenfor hotellet sto det plutselig to soldater med maskingevær og det var kaos i gatene og alt annet enn lett å få tak i en drosje som kunne ta oss til flyplassen, sier Lisa.

Nervøs sjåfør

Etter samtalen med Lisa og 20 minutter på overtid etter at portforbudet trådte i kraft delte Nettavisen NA24 drosje med Lisas sjåfør til flyplassen, Csaiya. Han var tydelig nervøs.

- Vi må skynde oss hjem, gjentok han.

Nervøsiteten til tross, Csaiya er lettet over kuppet. På turen hjem til Bangna-distriktet åpner han seg uoppfordret:

- Det er bra at militæret har tatt over og nå skaper trygghet og ro. Mitt hjemland Thailand trenger nå tid og ro slik at vi etterhert kan starte på nytt, forhåpentligvis med blanke ark, sier Csaiya.

(REISEINFO:Nettavisen NA24 fikk fra offisielt hold på Suvarnabhumi opplyst at portforbudet mellom klokken 22.00 og 05.00 ikke gjelder flypassasjerer på reise til og fra flyplasser så lenge de kan fremvise pass og dokumentasjon på billett.)

Tør ikke snakke med Thaier

Universitetsstudent og grafisk designer Gin, opprinnelig fra Surin nordøst i Thailand, og hennes samboer Alex fra Skottland, hadde akkurat fått vite om portforbudet fra venner da Nettavisen møtte paret ved et supermarked i Bangna-området sørvest i Bangkok.

Nettavisens journalist i Thailand, Stig Martin Solberg. Her på flyplassen Suvarnabhumi i det portforbudet trådte i kraft torsdag kveld klokken 22.

​Alex, som har bodd i Thailand de siste ni månedene som engelsklærer, innrømmer at han er forvirret.

- Dette er helt nytt for meg og jeg vet ikke hva alt dette betyr. Men det er ikke noe hyggelig stemning her nå, og portforbudet vil forstyrre hverdagen vår, sier Alex og holder godt rundt kjæresten.

Gin sier seg mer enn enig.

- For meg som er Thai har det vært en spent og trist tid de siste månedene her i Bangkok, med alle demonstrasjonene og folk som blir drept og skadet. Etter at hæren først innførte unntakstilstand og i dag tok makten og innførte portforbud synes jeg stemningen har vært svært utrivelig. Jeg tør ikke snakke med thaier jeg ikke kjenner for jeg vet aldri hvilken side de er på, så jeg velger å holde munn så mye som mulig.

Gin og Alex vil sterkt vurdere å komme seg vekk fra Bangkok. - Dette er helt nytt for meg og jeg vet ikke hva alt dette betyr. Men det er ikke noe hyggelig stemning her nå, og portforbudet vil forstyrre hverdagen vår, sier Alex og holder godt rundt kjæresten.


- Er du redd?

- Ja, jeg frykter hva som vil skje videre. Faktisk har Alex og jeg allerede snakket om å flytte fra Bangkok, sier en tydelig bekymret Gin.

MILITÆR-TV: Militæret har tatt fullstendig kontroll over media og dette er skjermbildet som møter TV-seerne på samtlige kanaler. Muligens en sjanse å ta for de som kjenner til hvor avhengig thaiene er av såpeseriene sine.


Også FN er bekymret
Unntakstilstanden og andre tiltak som militæret har beordret, kan være i strid med grunnleggende friheter, forteller et bekymret FN.

– Vi minner myndighetene i Thailand på forpliktelsene de har i henhold til folkeretten og andre lover om menneskerettigheter. Vi oppfordrer myndighetene til å ta alle nødvendige skritt for å sikre at grunnleggende menneskerettigheter blir respektert, sier Ravina Shamdasani, talskvinne for FNs kontor for menneskerettigheter, til NTB.

Militæret i Thailand tok makten i et militærkupp torsdag morgen etter flere måneders politisk uro i landet. Kuppmakerne har blant annet innført unntakstilstand og portforbud.

Det tysk ekteparet Silvia Schneider og diplomingeniør i BASF, Joachim Brodkorb fra Mannheim i Tyskland, var uvitende om dagens hendelser da de ankom flyplassen for å reise hjem etter sin ferie i Thailand. - Dette betyr vel at vi har hatt flaks med hensyn til hjemreisedatoen, sier  Brodkorpb som svar til oppdateringen fra Nettavisen NA24.


Følg utviklingen direkte i bunnen av saken!

- Et ventet militærkupp
Landets forsvarssjef Prayuth Chan-ocha sier at hæren vil gjeninnføre orden og sørge for at det blir iverksatt politiske reformer. Han framholder at maktovertakelsen ikke vil påvirke Thailands forhold til omverdenen.

– For at landet raskt skal vende tilbake til en normal situasjon, må Den nasjonale fredsbevarende komité, som består av hæren, flyvåpenet og politiet, overta makten 22. mai klokka 16.30, sa forsvarssjefen.

Militærkuppet kommer ikke som noen overraskelse, men pågripelsen av protestleder Suthep Thaugsuban er uventet, ifølge svensk forsker.

– Jeg tolker pågripelsen av Suthep som en måte å legitimere kuppet, sier Magnus Andersson, forsker ved Lunds universitet, til nyhetsbyrået TT.

TILLØP TIL PANIKK: Ved taxi-holdeplassen utenfor ankomstutgangen ved Suvarnahumi i 22-tiden torsdag kveld var det flere flypassasjerer som var svært bekymret med hensyn til portforbudet og muligheten for å få transport.


En tilhenger av tidligere statsminister Yingluck Shinawatra deltok torsdag i en demonstrasjon utenfor Bangkok. Svensk forsker mener at kuppet er nok et tilbakeslag for demokratiet i Thailand.


Andersson peker på at Suthep mer eller mindre har krevd at militæret skal gripe inn for å beskytte monarkiet. Pågripelsen er dermed egnet til å demonstrere at militæret ikke går i ledtog med protestlederen til tross for at de nå følger opposisjonens råd.

Den svenske forskeren regner med at militæret innsetter en overgangsregjering som får ett eller to år på seg til å forberede nyvalg. Den nye statsministeren blir trolig hentet fra den tradisjonelle eliten, og Andersson antar at vedkommende vil forsøke å styrke båndene til partier som står i opposisjon til tidligere statsminister Thaksin Shinawatra.

MOT NORMALT? Kaotisk i avgangshallen ved Suvarnabhumi internasjonale flyplass i Bangkok. Om det skyldes at folk panikkreiser hjem som følge av militærkupp, eller om dette er normalsituasjonen på flyplassen, det strides de lærde om.


Følg utviklingen i Thailand her:


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere