- Det var uhyggelig å se rett inn på operasjonen

INNSYN FRA GATEN: Volvat-ledelsen beklager at operasjon foregikk uten at vinduet var blendet for innsyn fra gaten.

INNSYN FRA GATEN: Volvat-ledelsen beklager at operasjon foregikk uten at vinduet var blendet for innsyn fra gaten. Foto: Fredriksstad Blad/ Privat

- Jeg trodde knapt mine egne øyne, sier tungtransportsjåføren, som tirsdag kunne studere betjeningen på Volvat mens de opererte en pasient.

04.11.14 19:22

Et vindu uten fortrukne gardiner i andre etasje hos Volvat Medisinske senter på Kråkerøy i Fredrikstad er årsaken til det ubehagelige synet, skriver Fredrikstad Blad.

- Vi beklager. Her er ikke rutinene fulgt. Dette skal ikke gjenta seg, sier daglig leder hos Volvat, Claus Haagensen.

En vanlig personbil kan ikke se inn av vinduene i andre etasje der Volvat holder til, i andre etasje over legevakten på Kråkerøy i Fredrikstad. Men sjåfører og passasjerer i førerhuset til alle større kjøretøyer, kommer høyt nok.

Og det var akkurat det som skjedde tirsdag morgen, da denne sjåføren kom kjørende over Værstebrua.

- Jeg ble kvalm

- Jeg så rett inn på operasjonen, forteller sjåføren til f-b.no.

- Det var ikke noe hyggelig syn. Jeg ble rett og slett kvalm, sier han.

- Det var jo fritt innsyn. Ikke en eneste gardin var trukket for. Og det er så åpent at man kan se detaljer. Dette er uverdig for pasientene, mener sjåføren.

- Det kan ikke være slik at pasientene skal ligge på utstilling. Det er horribelt.

- I verste fall kan dette dessuten være trafikkfarlig, påpeker han.

Bildet ble tatt litt før klokken 10.00 tirsdag morgen. Da sjåføren returnerte noes enere, for å ta et nytt bilde, var ansatte i ferd med å rydde opp etter operasjonen, hevder fotografen.

- Styres manuelt

- Er det i strid med personvernet for pasienter eller ansatte at det er mulig å se operasjons-aktiviteter rett inn et vindu i et medisinsk senter?

- Det skal ikke være mulig å identifisere pasienter som er til operasjon hos Volvat. Volvat er meget opptatt av personvern og pasientsikkerhet, sier daglig leder Claus Haagensen.

- Eksisterer gardiner eller annen blending i det aktuelle vinduet?

- Volvat har utvendige lameller i alle vinduer på operasjonsavdelingen som effektivt kan blendes. De styres manuelt fra hver operasjonsstue av personalet.

Beklager det inntrufne

- Hvorfor var ikke gardinene konsekvent trukket for?

- Volvats operasjonsavdeling har prosedyre på at vinduene skal blendes når vi har pasienter inne på operasjonsstuene. Imidlertid kan de ansatte slippe inn dagslys når de klargjør stuene mellom inngrepene.

Her er ikke rutinene fulgt

- Beklager Volvat det inntrufne?

- Ja, her er ikke rutinene fulgt. Vi går gjennom våre klare prosedyrer med de ansatte på nytt. Dette skal ikke gjenta seg. Volvat vil imidlertid presisere at pasienten ikke er identifiserbar, sier Haagensen med henvisning til bildet som sjåføren tok.

Les flere saker fra Fredrikstad Blad her.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.