- Det verste er å spyles bort om vinteren

Foto: Henrik Arneberg (Nettavisen)

Rusavhengige Morten går inn i sin fjerde vinter som bostedsløs.

24.11.11 09:27

SKIPPERGATA/OSLO S (Nettavisen): På en bro i Oslo sentrum sitter heroinavhengige og hjemløse Morten. Foran seg har han plassert en pappkopp som lyses opp av to sprakende fakler. Slik holder han varmen når han sitter utendørs og tigger.

- Jeg har bodd på gata i Oslo i fire år og regner med å tilbringe også denne vinteren utendørs. Hadde det ikke vært for parkeringshusene i Oslo sentrum, så vet jeg ikke om jeg hadde levd, sier han til Nettavisen.

Morten er ifølge Norsk institutt for by- og regionforskning én av over 1500 bostedsløse i Oslo. 60 prosent av disse har alvorlige rusproblemer.

- Bostedsløse er et problem i alle kommuner, men det er størst i Oslo. Mye tyder på at stadig flere bor på midlertidige tilbud som hospits. Personer med rusproblemer ender oftere opp i kategorien blant de bostedsløse, sier forskningssjef Evelyn Dyb ved Norsk institutt for by- og regionforskning.

Foto: Henrik Arneberg

Heller ute enn på hospits
Morten forteller at han søkt sosialkontoret om bolig i mange år, men mener sjansen for å bli tildelt et sted å bo er mindre enn å vinne hovedpremien i Lotto. På spørsmål om hvorfor han ikke sover på et av hovedstadens hospitser, svarer han følgende:

- Hospits er så ødeleggende og alle stjeler fra hverandre. I tillegg er det ekstremt ruskrevende og vanskelig å holde seg klar i hue under slike forhold. Tilbudet er så elendig at jeg faktisk heller velger å sove i garasjeanlegg, sier han.

- Hva er det mest utfordrende ved å sove utendørs hele vinteren?

- Dersom jeg har satt et skudd klarer jeg ofte å sove gjennom natta selv om det er kaldt. Det mest slitsomme er å bli vekket og kastet ut av vektere i 05-tiden om morgenen. Da har jeg sjelden noe sted å gå, og det kan fort bli svært kaldt om vinteren. Frelsesarmeens varmestue er et bra tiltak, men de holder kun oppe halve natten, sier han.

Foto: Henrik Arneberg

Redd for spyling
Da Nettavisen møtte Morten bar han på tre fleecepledd som fungerte som madrass, sovepose og pute. Han fortalte at han flere ganger har våknet stivfrossen og så vidt klart å røre på seg.

- Det er klart at det er svinkaldt å bo og sove utendørs. Jeg er helt avhengig av å komme meg inn et parkeringshus om natten. Når man sover ute på vinterstid er det også viktig å holde klærne sine tørre. Det verste som skjer er når vektere eller butikkeiere spyler oss bort med vann. Du kan jo tenke deg hvordan det er å bli klissvåt utendørs over lang tid i minusgrader, sier han.

Foto: Henrik Arneberg

Føler seg rettsløs
Morten forteller at situasjonen for rusavhengige i Oslo har blitt vanskeligere siden politiet startet sin omfattende aksjon mot narkotikamiljøet i sommer.

- Etter at politiet begynte med bortvisninger er vi blitt nærmest rettsløse. Dersom politiet tror vi har gjort noe galt, eller kanskje kommer til å gjøre noe galt, kan de bortvise oss fra sentrum i minimum 24 timer. Vi har ikke lenger noe sted å være og uansett hvor vi står kastes eller spyles vi bort, sier han.

Partileder Turid Thomassen i Rødt mener situasjonen i Skippergata har vært uholdbar i mange år.

- Kommunen må dra i gang et målrettet, langvarig og gjensidig forpliktende samarbeid med de personene som ønsker å komme seg ut av tung rusmisbruk. Tiltakene må tilpasses brukerne, ikke omvendt. Vi er mot en politikk som kriminaliserer folk med rusproblemer. Ingen kommer seg ut av rusavhengighet ved å bli jaget fra sted til sted i byen, sier hun.

Foto: Henrik Arneberg

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.