RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Det verste jeg noensinne har sett

BAN KI-MOON: FNs generalsekretær omtaler krisesituasjonen i flomrammede Pakistan som «hjerteskjærende» og det verste han noen gang har sett.
BAN KI-MOON: FNs generalsekretær omtaler krisesituasjonen i flomrammede Pakistan som «hjerteskjærende» og det verste han noen gang har sett. Foto: Khalid Tanveer (Ap)
Sist oppdatert:
FNs generalsekretær Ban Ki-moon oppfordrer verden til å hjelpe flomrammede Pakistan.

Etter å ha fløyet over noen av de verst flomrammede områdene i Pakistan søndag, sa FNs generalsekretær Ban Ki-moon at flomkatastrofen er den verste han noensinne har sett.

Nå oppfordrer han det internasjonale samfunnet til å raskere gi hjelp til de rundt 20 millioner menneskene som er berørt av monsunflommen. Samtidig annonserte han at ytterligere ti millioner dollar fra FNs nødhjelpsfond blir sendt til Pakistan, skriver BBC News.

- Folket i Pakistan trenger mat, medisiner, rent vann og tak over hodet, sier han.

Det sies at milliarder av dollar vil være nødvendig for å hjelpe landet på lang sikt, skriver BBC News.

- Hjerteskjærende
- Dette har vært en hjerteskjærende dag for meg. Jeg vil aldri glemme de ødeleggelsene og lidelsene jeg har sett i dag. Jeg har sett mange naturkatastrofer rundt om i verden, men ingenting som dette, sa han søndag, da han også møtte den pakistanske presidenten Asif Ali Zardari, ifølge AP.

Han sier flommen passerer jordskjelvkatastrofen i Pakistan i 2005, i omfang.

Flommen, som startet for mer enn to uker siden, har nå rammet om lag en fjerdedel av Pakistan. Enorme landområder er fortsatt under vann, og hundrevis av hjem er blitt oversvømmet bare denne helgen.

71 distrikter rammet
Gjennom sin talsmann, Farhatullah Babar, sier den pakistanske presidenten Asif Ali Zardari, at Pakistan trenger mer internasjonal hjelp til å håndtere den umiddelbare innsatsen, men også til den langsiktige gjennoppbyggingen og utvikling av infrastruktur, skriver CNN.

Til FNs generalsekretær fortalte Zardari at flommen så langt har rammet 71 distrikter og ødelagt mer enn 720.000 hjem. Den totale ødeleggelsen, i form av menneskeliv, eiendom, husdyr og infrastruktur kan være langt verre enn hva en først har antatt, sier Zardari.

Flommen har tynget den pakistanske økonomien, som allerede var anstrengt etter kampen mot terrorisme, ytterligere.

Økende fare for epidemier
Rundt 1500 har omkommet som følge av flommen, og selv om dødstallene er relativt lave sammenlignet med andre naturkatastrofer, er omfanget av flommen og antall liv som har blitt berørt overveldende.

Helsearbeidere advarer nå om at faren for epidimier i de flomrammede områdene er økende. FN har allerede bekreftet minst ett tilfelle av kolera blant de flomrammede.

- Vi er alle dypt bekymret for spredning av diaré og andre vannbårne sykdommer. All vår kombinerte medisinske kampasitet er nødvendig for å kunne gi dem riktige medisiner og omsorg, sa generalsekretæren i FN søndag ifølge BBC News.

Verdens helseorganisasjon (WHO) sier at så mange som 300.000 mennesker er i fare for å få kolera, og at opp mot syv millioner vil lide av diaré. Det skriver Sky News.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere