- Det vil føre til mer fyll og vold i Norge

Foto: Scanpix (NTB scanpix)

Blå Kors advarer mot Fremskrittspartiets frislipp av skjenketider og salg av alkohol.

11.01.13 21:51

- Dette gjør meg bekymret, sier generalsekretær Jan Elverum i Blå Kors til Nettavisen.

Elverum reagerer kraftig på Fremskrittspartiets forslag til nytt partiprogram, der de blant annet går inn for å la butikkene selge øl så lenge de har åpent.

I tillegg ønsker programkomiteen at hver enkelt kommune selv skal få bestemme hvor lenge utesteder skal få skjenke alkohol, og at 18-åringer skal få kjøpe sprit.

- Forskning viser at tidligere skjenkestopp reduserer utelivsvolden. Et frislipp på salg og skjenking av alkohol vil føre til økt vold og fyll i utelivet, advarer Elverum.

Her kan du lese hele Frps programforslag

- Mange ser til Norge
Han mener Frp snakker mot bedre vitende.

- De hevder at de gjennom å sette ned avgiftene, og gjennom å øke tilgangen på alkohol, vil få en bedre drikkekultur. Der snakker Frp mot bedre vitnende, hevder han.

Generalsekretæren mener forbruket i stedet vil øke.

- Helsevesenet, politiet og forskere er jo samstemte om at den norske alkoholpolitikken er den beste alkoholpolitikken i Europa. Det er den politikken som virker best. Vi vet at om man øker tilgangen, øker tiden for salg i butikk, så vil volumet øke, sier han, og legger advarende til:

Helsevesenet, politiet og forskere er jo samstemte om at den norske alkoholpolitikken er den beste alkoholpolitikken i Europa

- Antall liter alkohol per innbygger i gjennomsnitt vil øke per år, vi får flere problemer knyttet til helse og vi får flere problemer knyttet til vold fordi vi får flere rusede personer.

Han påpeker også at andre land i Europa nettopp ønsker å lære av Norge.

- Andre land i Europa ser til Norge nå for å lære av den norske alkoholpolitikken, fordi vi har såpass moderate helseproblemer, sier Elverum.

- Vi reagerer kraftig
Han viser til en oversikt som kom fra OECD like før jul, som konstaterte at det bare var i Makedonia og i Tyrkia at man drakk mindre enn i Norge.

- Ifølge rapporten til OECD er det restriksjoner på alkoholreklame, salgstider og salgssteder, samt alkoholavgifter som er de mest effektive virkemidlene, sier han.

Elverum mener Frp bare bagatelliserer problemene.

Når det er så massivt, og bildet er så entydig, så er det nesten som om man ikke kan ta det på alvor når man bagatelliserer det

- Når det er så massivt, og bildet er så entydig, så er det nesten som om man ikke kan ta det på alvor når man bagatelliserer det. Vi synes det her er en overforenkling som bekymrer oss, og som vi reagerer kraftig mot, sier Elverum til Nettavisen.

- Hva tenker du om at forslagene kommer fra Frp i valgåret hvor de kan komme i regjering?

- Det er det som bekymrer oss litt nå, at de kjører ut dette som en tung programsak. Med den potensielle posisjonen de kan få i regjering, kan det her få stor betydning for den norske alkoholpolitikken, sier han, og legger til:

- Vi vil anmode Frp til å ta mer inn over seg den kunnskapen vi har.

- Så rådet til Frp er å snu?

- Definitivt.

Foto: Jørgen Berge

- Tåpelig symbolpolitikk
Frps programkomité ønsker også å sette ned avgiften på alkohol og tobakk slik at den kommer på linje med våre naboland, for å hindre handelslekkasje og smugling.

- Vi ønsker en vesentlig liberalisering, det er det ikke noen tvil om, sa Himanshu Gulati, leder av FpU og medlem av programkomiteen, til Nettavisen tidligere fredag.

Gulati karaktiserte blant annet ølgardinene som tåpelige.

- Ølgardiner og snusskap er ikke noe annet enn tåpelig symbolpolitikk, sa han.

- Jeg tror de fleste ser hvor byråkratisk og unødvendig det er. Når en drar innom butikken etter jobb klokken 21, så kan en ikke ta med seg en sekspakning med øl. Det er rett og slett tungrodd detaljstyring, og ikke noe annet, sa Gulati.

Han mener det dessuten er viktig at kommunene også får mer frihet i alkoholpolitikken.

- Vi ønsker ikke skjenking døgnet rundt, men det vi ønsker er en mer liberal politikk, at kommunene selv skal få avgjøre skjenketid. Vi mener regelverket i dag er for strengt, sa han.

Hva mener du? Si din mening i kommentarfeltet!

LES FLERE SAKER:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: Alkoholpolitikk

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag