- Det ville ha vært et diplomatisk selvmord

Foto: CHRIS HELGREN (Reuters)

Lite sannsynlig at britene stormer ambassaden i London.

22.08.12 12:31

Den store diplomatiske striden mellom Ecuador og Storbritannia pågår ennå for fullt.

Britene truet nylig med å storme Ecuadors ambassade i London, der hvor Wikileaks-grunnlegger Julian Assange har søkt tilflukt siden juni måned.

Forrige uke fikk han innvilget asyl fra Ecuador.

Diplomatisk selvmord
Nå har Ecuadors president, Rafael Correa, gått kraftig ut i en TV-tale og advart Storbritannia mot å storme ambassaden. Han sier en slik handling vil være et diplomatisk selvmord for britene, melder BBC.

- Det vil være et selvmord for Storbritannia for da kan folk ta seg inn på deres diplomatiske eiendommer over hele verden, uten at de kan si noe på det, sa presidenten.

Ecuador har tidligere uttalt at Assange er utsatt for politisk forfølgelse, mens britene står fast ved at de vil overholde sine forpliktelser med å utlevere ham til Sverige, der han er anklaget for overgrep mot to kvinner.

Loven «Diplomatic and Consular Premises Act 1987» gir britiske myndigheter muligheten til å tilbakekalle den diplomatiske statusen til en ambassade på britisk jord, som i prinsippet gjør det mulig for britisk politi å entre ambassaden og pågripe Assange.

- Et grunnleggende brudd
Seniorrådgiver ved NUPI, Vegard Valter Hansen, sier det imidlertid ville vært helt unikt om britene faktisk hadde gjennomført dette.

- Det er helt ekstraordinært og det er et helt grunnleggende brudd på både den diplomatiske statusen ambassaden har, og et tillitsbrudd generelt. I tillegg til de formelle reglene rundt diplomatstatusen, så er det en gentleman’s agreement om at det er det samme som å intervenere et annet lands territorium om man går inn, sier seniorrådgiver i Norsk Utenrikspolitisk Institutt, Vegard Valter Hansen, til Nettavisen.

Han tror Ecuador har tenkt nøye gjennom saken før de besluttet å innvilge Assange asyl.

- Det har nok vært en grundig analyse fra Ecuadors side på hva som ville kunne være konsekvensene. Ikke bare de diplomatiske konsekvensene, men også politiske og strategiske konsekvenser i forhold til USA og Storbritannia. Det har nok ikke vært en enkel avgjørelse, sier han.

- Kan danne presedens
Hansen ønsker ikke å spekulere på hva som vil skje videre i saken. Men han tviler på at britene vil storme ambassaden.

- Jeg tror nok man vil prøve det man kan av diplomatiske og politiske løsninger før man bruker politiet og militæret. Det ville i så fall ha vært helt ekstraordinært og skapt en del usikkerhet. I tillegg vil det kunne danne presedens for lignende sedvanebrudd innen diplomatiet, som har opparbeidet gjensidige tillit forhold gjennom mange tiår, sier han.

Assange frykter at dersom han blir utlevert til Sverige, så vil svenske myndigheter utlevere ham videre til USA. I USA kan Assange risikere å bli tiltalt for spionvirksomhet, ettersom han lekket en betydelig mengde med hemmelig informasjon fra det amerikanske utenriksdepartementet. De såkalte ambassadenotatene ble lagt ut på nettstedet Wikileaks.

Politiske analytikere har tidligere uttalt at WikiLeaks-grunnleggeren kan bli et trumfkort for Rafael Correa. Den venstreorienterte ecuadorianske presidenten kan blant annet bruke Assange til å irritere USA og styrke sin innenrikspolitiske stilling.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.