RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Dette angår oss alle

Klimarapporten viser at sterkere og hyppigere ekstremvær, mat- og vannmange, er noe av det vi har i vente om utviklingen fortsetter.
Klimarapporten viser at sterkere og hyppigere ekstremvær, mat- og vannmange, er noe av det vi har i vente om utviklingen fortsetter. Foto: Orlando Sierra (Afp)
Sist oppdatert:
Miljøminister får overlevert den dystre klimarapporten.

Oslo (NTB-Are Føli): Klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) får mandag overlevert den siste rapporten fra FNs klimapanel (IPCC).

6 av de 310 forskerne bak rapporten er norske, og 5 av disse er mandag formiddag i Oslo for å presentere rapportens funn og overlevere en kopi til Sundtoft.

En av dem er Pål Prestrud. Han sier at arter og økosystemer over hele verden påvirkes av klimaendringene.

- Angår alle

- Klimaendringene angår oss alle, sa Prestrud, som er direktør for Statens naturoppsyn og tidligere leder for forskningsinstituttet CICERO.

- Hvis vi fortsetter som vi gjør i dag, får det vesentlige konsekvenser for økosystemene på land. Noen av dem kan bryte sammen, sa Prestrud.

Han pekte på at utbredelsesområdene til mange arter er blitt påvirket av forandringene i klimaet. Mer vegetasjon på tundraen i Arktis har endret økosystemene her fullstendig.

Regnskogen i Amazonas og tundraen i Arktis er blant naturområdene som er utsatt for store negative konsekvenser av klimaendringene framtiden, ifølge Prestrud.

Konsekvensene av global oppvarming er allerede merkbare i Norge, mener Naturvernforbundet.

Oppsiktsvekkende klimarapport
Leder i Naturvernforbundet, Lars Haltbrekken sier til VG at den siste delrapporten fra FNs klimapanel er oppsiktsvekkende. Rapporten slår fast at menneskeskapte klimaforandringer er i gang, og at fortsatte utslipp vil øke den globale oppvarmingen.

- For første gang fastslår panelet at klimaendringene er i gang på alle kontinenter, de er ikke lenger kun er en mulighet. Det er nytt at panelet slår dette fast så klart, sier Haltbrekken.

- Vi merker det allerede med større og sterkere flommer og skal ikke se bort fra at dette er menneskeskapt, sier Haltbrekken.

Han sier infrastrukturen i Norge ikke vil tåle den økte nedbørsmengden.

- En direkte konsekvens er at kloakksystemene ikke vil håndtere det. Dersom de ikke blir utbedret, kan vi risikere at kloakk blander seg med drikkevann, sier Haltbrekken.

Men Haltbrekken mener det er oppløftende at vi fortsatt kan unngå de alvorligste konsekvensene.

- Men da må vi redusere skadelige utslipp. Utslippene per nordmann ligger langt over verdensgjennomsnittet. I tillegg bidrar vi med store slipp internasjonalt gjennom salg av olje- og gass, sier han.

Krever handling
Natur og Ungdom krever handling fra Norges politikere.

- Denne rapporten viser oss hva vi har i vente om ikke vi trår til for å kutte klimagassutslipp nå. Norge gjør i dag altfor lite i kampen mot klimaendringene. Jeg håper denne rapporten blir en vekker for regjeringen og får den til å handle, sier Olav Aga, sentralstyremedlem i Natur og Ungdom.

Rapporten sier at global matproduksjon vil gå ned, samtidig som etterspørselen vil øke.

- Hvordan vi forvalter våre matressurser handler om å sikre våre etterkommere muligheten til å dyrke mat på egen jord. Alle land har en plikt til å produsere mat til egen befolkning, og da må Norge ta i bruk sine naturgitte ressurser. Norsk landbruk kan på den måten være solidarisk, bærekraftig og miljøvennlig. Industrielt landbruk vil aldri være en del av løsningen, fortsetter Aga.

Klima- og miljøvernminister Tine Sundtoft (H).


Virkninger og tilpasning

Det er del to av den femte rapporten fra klimapanelet som blir lagt fram mandag. Delrapporten omhandler virkninger, sårbarheter og tilpasning til klimaforandringer. Rapporten slår fast at menneskeskapte klimaforandringer er i gang, og at fortsatte utslipp vil øke den globale oppvarmingen.

Videre foreslår rapporten tiltak for å redusere risikoen ved klimaendringene gjennom tilpassing og utslippsreduksjoner. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere