- Dette argumentet baserer seg på kunnskapsløshet

Lederen for Landsforeningen for overvektige, Jørgen Foss, mener sykelig overvekt kan være et rimelig grunnlag for å bruke handikapparkering.

Lederen for Landsforeningen for overvektige, Jørgen Foss, mener sykelig overvekt kan være et rimelig grunnlag for å bruke handikapparkering. Foto: Guro Holmene (Mediehuset Nettavisen)

Jørgen Foss vil ha handikapparkering for overvektige.

17.03.14 20:13

Mandag plukket NRK opp debatten som har rast i England om hvorvidt sykelig overvektige bør få parkere på handikapparkering. Jørgen Foss i Landsforeningen for overvektige mener at mennesker med sykelig overvekt som har problemer med å bevege seg, burde få denne tilretteleggingen i Norge.

- Det er 100 000 sykelig overvektige i Norge i dag, men bare et fåtall som trenger tilrettelagt parkering. Jeg er opptatt av at man får de samme mulighetene som andre til å bevege seg rundt og til å delta i samfunnet, i stedet for å isolere seg. Det handler om muligheten til å kunne leve et likestilt liv, sier Foss til Nettavisen.

Parkeringsplass er bare én av mange utfordringer som overvektige møter i hverdagen, forteller han.

Les også:Overvektige får bruke handikapplassene

Reagerte på tittel

- Sykelig overvektige møter mange utfordringer hver dag. For å hjelpe dem ut i samfunnet må det legges til rette for dem. Det kan dreie seg om hotellsenger som tåler mer, og flere benker utplassert i bybildet og tilretteleggelse på kollektivtransport. I dag er det vanskelig for mange å reise kollektivt og man blir da avhengig av å kjøre bil i stedet, sier han.

Han reagerte på overskriften NRK brukte etter samtalen med Foss mandag morgen. Tittelen lød «Overvektige får gratis parkering».

- Dette ble veldig tabloid og det var absolutt ikke mitt poeng. For sykelig overvektige, så handler ikke tilrettelagt parkering om hvorvidt det er gratis eller ikke. Det er bare et ønske om å kunne bevege seg fritt i samfunnet på linje med andre. For eksempel så er parkeringsplassene ofte veldig trange, og mange sykelig overvektige kvier seg for å plassere bilen der av redsel for ikke å komme seg ut.

- Viktig debatt

Helt siden Nettavisen omtalte saken mandag formiddag har det vært høy temperatur i kommentarfeltene, både under saken og på Facebook.

- Det man burde gjøre er å gi medisinsk og livsstilshjelp til disse menneskene, ikke fri parkeringskort. Ja det er en lidelse, men det er en lidelse det kan gjøres noe med, derfor er det moralsk feil å hjelpe dem med å bevege seg mindre i hverdagen, skriver en leser.

Selv om det er mange som mener at sykelig overvektige ikke burde ha rett til å bruke handikapparkeringen, så mener Foss at det er viktig at debatten løftes.

- Dette er en viktig prinsipiell debatt å ta, som kan sette sinnene i kok hos folk, men jeg er opptatt av at det holdes på et saklig nivå. I England så ble det med en gang en debatt om latskap, og da synes jeg det blir på et uverdig nivå.

Les også:- Mange tror at en fedmeoperasjon er som en fettsuging der du kommer ut hundre kilo lettere

- Kunnskapsløshet

- Mange vil sikkert hevde at sykelig overvekt er selvforskyldt og at man da burde miste retten til tilrettelagt parkering? Er dette et rimelig argument?

- På ingen måte. Sykelig overvekt er en diagnose på linje med andre sykdommer i Norge, og jeg mener at dette argumentet baserer seg på kunnskapsløshet. Sykelig overvekt i seg selv gir ikke rett til handikapplassene, men det er sykdommene som kommer i kjølvannet, som hjerte- og karsykdommer og diabetes, som kan utløse denne retten. Legene må gjøre en skjønnsmessig vurdering i hver enkelt sak.

I Oslo kommune føres det ingen statistikk over årsaken til at slike kort blir delt ut. Ifølge NRK kan saksbehandlerne i Bymiljøetaten bare huske å ha vært borti et par tilfeller der slike parkeringstillatelser har blitt delt på på grunn av overvekt.

30-40 tilfeller

Fra medisinsk hold hevdes det at omlag 30-40 overvektige Osloborgere kunne hatt behov for handikapparkering.

- Vi har 5000 konsultasjoner årlig, men det er nok bare 30-40 av disse pasientene som har eller kunne hatt bruk for et slikt kort, anslår Jon Kristinsson, leder for senter for sykelig overvekt ved Aker Sykehus, ifølge NRK.

Lege Wasim Zahid hadde følgende støtte til Jørgen Foss på Twitter mandag formiddag:

«De med sykelig overvekt som trenger handikap-parkering må få det. Behov avgjørende, årsak til forflytningshemning irrelevant» skrev han.

Overfor Nettavisen utdyper han at det må gjøres individuelle vurderinger i hvert enkelt tilfelle.

Wasim Zahid sier til Nettavisen at det er irrelevant hva som er årsaken til at du er forflytningshemmet. Foto: (Side2)


-Ordningen for handikapparkering er behovsprøvd. Det er altså behovet som er avgjørende. Har du så store plager at forflytning blir et problem, skal du har tilrettelagt parkering. Hvorfor du har plagene, eller hvorfor du er forflytningshemmet blir irrelevant. eDet er selvsagt ikke slik at alle med sykelig overvekt automatisk skal ha handikapparkering. Det må alltid gjøres en individuell vurdering for behov, slik vi gjør hos alle andre pasienter dette kan være aktuelt for, sier han.

Forbundsleder i Norges Handikapforbund, Arne Lein er også enig med Foss. Han mener at helsevesenet ikke kan begynne å gjøre vurderinger av hvorvidt en tilstand er selvforskyldt eller ikke.

- Kriteriet for å få disse plassene er at man har problemer med å bevege seg over en lang strekning, uavhengig av årsak. Det spiller ingen rolle om det er fordi du er overvektig eller sitter i rullestol. Hvis vi skal begynne å diskutere hva som er selvforskyldte tilstander og hva som ikke er det, så har vi tatt feil retning. En person som har fått kreft på grunn av røyking, eller en person som kjører for fort og treffer en fjellvegg, skal vi nekte dem behandling av det offentlige? spør han, og legger til at overvekt ikke nødvendigvis er ens egen feil.

Hva mener du? Si din mening i kommentarfeltet!

Rekker ikke opp

Selv om han ikke har problemer med å dele handikapplassene med overvektige, så understreker forbundslederen at myndighetene må bli flinkere til å utvide antall parkeringsplasser i samme fart som man deler ut parkeringsbevis.

Forbundsleder Arne Lein i Norges Handikapforbund har ingen problemer med å dele parkeringsplassene med sykelig overvektige. Foto: Norges Handikapforbund

- Det er viktig at man ikke bare deler ut bevis uten å sørge for at det blir tilsvarende nok plasser. Vi hører stadig vekk om steder der det er manko på plasser. Det er også et problem med private parkeringsplasser og parkeringshus der man krever betaling, selv på handikapplassene. Vi har ikke problemer med å betale for parkering, men det må legges til rette for at handikappede kan benytte seg av de gjeldende betalingsløsningene. Mange steder er det for eksempel vanskelig for en i rullestol å rekke opp til automatene, sier han.

Det er utstedt ca. 4100 parkeringstillatelser i Oslo, som har 1050 reserverte plasser for forflytningshemmede. Kortinnehavere kan benytte 6000 offentlige avgiftsplasser i Oslo – gratis, ifølge Bymiljøetaten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag