*Nettavisen* Nyheter.

- Dette bekrefter at USA vil la Iran få atomvåpen

Foto: KEVIN LAMARQUE (Reuters)

Omtales som Israel-fiendtlig og antisemittisk.

10.01.13 15:31

USAs president Barack Obama har nå kunngjort hvem han vil utnevne som utenriksminister, forsvarsminister og CIA-sjef. Tidligere presidentkandidat John Kerry vil etter all sannsynlighet ta over som utenriksminister etter Hillary Clinton. Republikaner og professor ved Georgetown University, Chuck Hagel, blir trolig ny forsvarsminister, mens nasjonal sikkerhetsrådgiver i Det hvite hus, John Brennan, blir trolig ny CIA-sjef. Alle utnevnelsene må formelt godkjennes av Senatet før de kan tiltre sine nye poster.

- De personene han nå har plukket ut er nok enda mer på linje med Obamas grunnsyn enn de som forsvinner ut, sier leder av Senter for transatlantiske studier ved Institutt for forsvarsstudier, Svein Melby, til Nettavisen.

Melby tror ikke at de nye utenrikstoppene i Obamas administrasjon vil føre med seg en stor endring av amerikansk utenrikspolitikk.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Må ordne opp hjemme
Han tror den amerikanske utenrikspolitikken vil være preget av de enorme økonomiske problemene USA har på hjemmebane, og at Obama vil derfor tenke seg om to ganger før han blander seg inn i eksterne konflikter.

- Hvis Obama ikke lykkes med å ordne opp på hjemmebane, så faller bunnen ut av USAs internasjonale posisjon over tid, sier Melby.

- Det blir en videreføring og forsterkning av en global strategi med lette fotavtrykk. Istedenfor å dominere internasjonal politikk, som USA har hatt tradisjon for og muligheten til å gjøre, så er man nødt til å bruke de situasjonene som oppstår, bygge allianser og få andre i større grad til å ta byrder - mindre alenegang og mer kollektivisme, sier Melby.

Dette «lette fortavtrykket» kan også innebære at USA vil i mindre grad la seg overbevise av Israel om at Iran må stanses før de skaffer kjernefysiske våpen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Minerva

Mindre maktbruk
USA-ekspert Jan Arild Snoen er langt på vei enig med Melby om at det blir få endringer å spore i utenrikspolitikken til Obama de neste fire årene.

- Nå er det jo sånn at Obama har styrt det meste av dette selv - det er ikke uvanlig at den amerikanske presidenten har en sentral rolle i utformingen av utenrikspolitikken. Sånn sett så ligger det ikke så mye endring her, tror jeg, sier USA-ekspert Jan Arild Snoen på nettstedet Minerva til Nettavisen.

- Men det ligger et signal, særlig i valget av Hagel, om en forsterkning av det som har vært Obamas linje, med mindre vilje til å bruke militærmakt. Og det gjelder da spesielt Iran, men også Afghanistan fordi Hagel på disse områdene i sine uttalelser, hvis det er riktig uttrykk, er til venstre for Obama, sier Snoen.

- Han er særlig tydelig i forhold til Iran. Der er han jo mer negativ til sanksjoner enn det som er vanlig i USA, og har avvist bruk av militære virkemidler, noe som Obama har holdt åpent, sier Snoen.

- En bekreftelse
- Så jeg anser det som en bekreftelse på noe jeg har ment lenge, nemlig at Obama kommer til å sitte stille og se på at Iran skaffer seg atomvåpen. Riktignok er sanksjonsregimet på plass, men signalet til Teheran er veldig klart, og de har tatt dette signalet og uttalt seg positive til utnevnelsen av Hagel, sier Snoen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Jim Watson

Israel er imidlertid svært skeptiske til utnevnelsen av Hagel, som har blitt omtalt som både Israel-fiendtlig og antisemittisk. Hagels forhold til Israel vil bli et stort tema når utnevnelsen av forsvarsministeren skal bli godkjent i senatshøringene.

- Det har vært en del på høyresiden i USA som overdriver Hagels politiske holdning til Israel, men i forhold til militære virkemidler og intervensjon, så er Hagel helt klart skeptisk. Han var jo imot Libya-operasjonen, «the surge» i Irak og er for rask tilbaketrekning i Afghanistan, sier Snoen.

- Det er en del republikanere som er enig med Hagel i dette, men det er et klart mindretall i partiet, så her er han mer på linje med venstresiden i Det demokratiske partiet enn med hovedstrømningene i sitt eget parti, sier Snoen.

- I utenrikspolitikken er han først og fremst en Maverick som går over partigrensene. Kona til Hagel støttet Obama i 2008, og Hagel sa selv at han ville vurdere et tilbud om å være Obamas visepresidentkandidat. Han har senere vært en nær rådgiver for Obama og støttet demokratiske kandidater både i 2010 og 2012, sier Snoen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Carolyn Kaster

Mer åpent sinn
Melby tror også Obamas ny administrasjon vil i noen grad distansere seg fra Israel, og heller opptre mer pragmatisk i forhold til Midtøsten.

- Jeg tror du vil ha en amerikansk administrasjon som har et noe mer fleksibelt forhold og syn på hvordan USA forholder seg til aktører i Midtøsten, og USAs ressurser og vilje til å engasjere seg militært er litt begrenset. Man kan ikke la staten Israel få så stor innflytelse på hvordan USAs utenrikspolitikk føres. Det kan være at det blir et mer åpent sinn i forhold til palestinerne og andre arabiske land i regionen, sier Melby.

Iran og Israel vil bli viktige temaer når Senatet skal godkjenne forsvarsministeren. Her er det spesielt to linjer - dem som ønsker en mer dialogpreget tilnærming til Iran og dem som vil ha truende diplomati.

- Dette er en klassisk diskusjon om hvilken tilnærming man oppnår mest med. Er det en tøff linje med vilje til våpenmakt eller en linje med dialog og redusert trusselbruk? sier Melby.

- Folket er krigstrøtte
Melby sier det amerikanske folket er krigstrøtte etter tolv år med store militæroperasjoner i Afghanistan og Irak.

- De som vil kritisere Hagel for forsiktig omgang med militærmakt, kommer til å være i utakt med opinionen, mener Melby.

- Hagels fleksible og åpne holdninger er noe Israel etter min vurdering bør ønske velkommen, legger han til.

Utnevnelsene av Kerry og Brennan er imidlertid mindre kontroversielle og representerer en klar videreføring av Obamas utenrikspolitikk.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Brendan Smialowski

Droneangrep
Brennan har tidligere blitt omtalt som en stor tilhenger av amerikanske droneangrep i Pakistan, Afghanistan og Somalia. Men Snoen tror ikke det vil bli noen endringer i forhold til bruken av droner eller en militarisering av CIA med Brennan som ny sjef for den amerikanske etterretningstjenesten.

- Utnevnelsen er ikke noe signal om endret politikk når det gjelder droner. Dette er et virkemiddel som Obama har fortrukket, noe som henger sammen med endringene i praksisen når det gjelder avhør av terrorister. Det er rett og slett ikke verdt risikoen å fange terrorister og ta dem inn til avhør fordi det er små sjanser for at de sier noe av verdi. Og litt kynisk sagt, så er det da like greit å drepe dem fra lufta, sier Snoen.

Ifølge Wired, har det vært seks droneangrep i Pakistan siden nyttår. 35 mennesker skal ha blitt drept i angrep de siste åtte dagene. Dette tilsvarer fem drepte per dag.

- Dronekrigen har både negative og positive utslag. Den tar ut mange medlemmer og ledere i Al-Qaida, men det er problemer i forhold til sivile tap og det er upopulært i de landene som rammes av det, primært i Pakistan, men også i Afghanistan hvor Hamid Karzai uttaler seg stadig mer og mer imot dette, sier Snoen.

Skremmende
Den tidligere generalen Stanly McChrystal er en av dem som stiller seg kritisk til USAs krigføring med ubemannede droner.

- Det som skremmer meg med droneangrep, er måten det blir oppfattet rundt om i verden, sier han i et intervju med Reuters.

- Krenkelsen som skapes av amerikanske ubemannede angrep, er mye større enn den vanlige amerikaner vil sette pris på, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.