RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Iran Human Rights

- Dette bildet kan straffes med døden

Sist oppdatert:
Risikerer livet for å sende bilder ut av landet.

Iranere utsetter seg for enorm fare når de forsøker å rapportere om forholdene i Iran. Videreformidling av bilder fra henrettelser eller demonstrasjoner straffes nå med dødsstraff i det iranske regimet, ifølge organisasjonen Iran Human Rights.

Dette er en ordning som ble innført etter de voldsomme opptøyene og demonstrasjonene som fulgte i kjølvannet av det omstridte presidentvalget 12. juni i fjor.

- Dette har blitt spesifisert etter demonstrasjonene i fjor sommer. Regimet begynte å spesifisere hvilke internettforbrytelser og andre forbrytelser som kunne klassifiseres som Moharebeh, som er krig mot Gud. Dette gjelder blant annet videreformidling av bilder eller film som kan brukes til å svekke regimet. Moharebeh straffes med døden, sier talsmann for Iran Human Right, Mahmood Amiry-Moghaddam, til Nettavisen.

Det er ennå uklart hvor mange som eventuelt har fått idømt dødsstraff for å sende bilder ut av landet. Amiry-Moghaddam sier det er umulig å vite ettersom samfunnet er så lukket.

- Vi vet om folk som har blitt arrestert for dette. Men iranske myndigheter bruker bare ordet Moharebe, uten å spesifisere det nærmere. Dette er jo et ledd i å bekjempe informasjonsflyten, sier han.

Bare den siste uken har 17 mennesker blitt henrettet i Iran. Seks av henrettelsene skjedde i full offentlighet. Hensikten er trolig å spre frykt blant iranerne i forkant av ettårsmarkeringen for fjorårets demonstrasjoner.

- Visste ikke at han skulle henges
Ifølge Amiry-Moghaddam ble en 28 år gammel mann henrettet ved offentlig henging tirsdag. Mannen skal angivelig ikke ha visst at han skulle henges.

- En journalist snakket med ham på mandag, og da var han ikke engang klar over at han skulle henrettes ved offentlig henging dagen etter, sier Amiry-Moghaddam.

Denne uken har USAs president Barack Obama invitert rundt 50 statsledere til et toppmøte i Washington D.C. Hensikten er å tilrettelegge for sikker lagring av kjernefysisk materiale i verden, samt innføre strenger sanksjoner mot Irans atomvåpenprogram.

Les også: Kan Al-Qaida skaffe seg atomvåpen?

Amiry-Moghaddam mener oppmerksomheten mot atomspørsmålet ikke må føre til at menneskerettighetsbruddene i Iran glemmes.

- Det er et viktig spørsmål det også, men man skal ikke glemme brudd på menneskerettighetene. I løpet av én uke er det 17 personer som er blitt hengt, og det er noe verdenssamfunnet bør reagere på. Jeg håper at Utenriksdepartementet sender et signal om dette, sier han.

- Det må være et vedvarende press på Iran om å slippe inn FN-observatører som kan undersøke og overvåke påstander om brudd på menneskerettighetene, sier Amiry-Moghaddam.

- 45 afghanere henrettet i Iran
I tillegg er det mange henrettelser i Iran som ikke rapporteres. Derfor er det trolig skyhøye mørketall.

Nå nylig skal 45 afghanere ha blitt henrettet i Iran. Likene ble overlevert til afghanske myndigheter uten at regjeringen reagerte.

- Men afghanske lokalmyndigheter, aviser og representanter i nasjonalforsamlingen har protestert mot dette. Det at Afghanistan er et veldig svakt land som er avhengig av sine naboland, er kanskje årsaken til at den afghanske regjeringen ikke reagerer på dette offentlig, sier Amiry-Moghaddam.

Amiry-Moghaddam mener henrettelsene av afghanerne gjør samme nytte for det iranske regimet, som om iranere hadde blitt hengt.

- Det har jo samme effekt. Målet er jo det samme – å spre frykt lokalt og på landsbasis, men man vil ikke at verdenssamfunnet skal høre om det, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere