*Nettavisen* Nyheter.

- Dette blir en ekstrem påkjenning

Foto: Metropolitan Police (AP)

Faren til Martine Vik Magnussen får denne uken et tungt gjensyn med drapsåstedet til sin datter.

08.02.10 15:55

Onsdag denne uken blir det avholdt en formell høring i London om Martine-saken. Talsmann for Magnussen-familien, Arne Elias Corneliussen, mener høringen er viktig av prinsipielle grunner.

- Det er en formell prosess som vil fastslå den videre prosessen i forhold til den formelle siden av saken. Det er viktig for oss at det er et fokus på saken fra britisk side, sier Corneliussen til Nettavisen.

- Det er viktig å holde trykk på saken, og vi skal ha møter med flere sentrale aktører, sier Corneliussen. Han ønsker imidlertid ikke å røpe hvem disse sentrale aktørene er.

Det er snart gått to år siden norske Martine Vik Magnussen (23) ble brutalt drept i en London-leilighet. Drapsmistenkte Farouk Abdulhak blir holdt skjult av sin rike far i Jemen, og Storbritannia og Norge har ikke lykkes med å få den mistenkte utlevert. Det skyldes at Jemen ikke har noen utleveringsavtale med Norge eller Storbritannia.

- En ekstrem påkjenning
Faren til Martine, Odd Petter Magnussen, har ikke vært i London siden 2008. Ifølge Corneliussen blir det et tøft gjensyn med byen.

- Det blir en veldig tøff reise. Det er klart det blir en ekstrem påkjenning, men viktig for den prinsipielle siden av saken og når det gjelder rettferdigheten for Martine, sier Corneliussen.

I tillegg til høringen blir det avholdt en minnemarkering for Martine på hennes tidligere skole Regent College.

- Rektor på Regent vil holde en markering for Martine, og det er informert om at det blir et fakkeltog fra Regent til åstedet, sier han.

Corneliussen håper at så mange som mulig på skolen vil delta på fakkeltoget.

- Hun var jo veldig godt likt og mange visste om henne. Så vi håper det er mange som møter opp, sier han.

Holder minnetale for Martine
Sjømannsprest Thorbjørn Holt fungerte som Magnussen-familiens talsmann i ukene etter det brutale drapet. Holt har fortsatt tett kontakt med familien, og han skal holde en minnetale for Martine under markeringen på Regent. Han har ennå ikke bestemt seg for hva han skal si.

- Det har jeg ikke bestemt ennå. Jeg skal snakke med skolen for å bli kjent med rammene rundt arrangementet. Men i utgangspunktet skal vi stoppe opp i travelheten og minnes Martine og markere denne fryktelige forbrytelse som er begått, sier Holt til Nettavisen.

- Slik vi ser det fra kirkens side, så er ikke poenget at det skal komme noe ut av det, men viktig at mennesker kommer sammen og markerer det som har skjedd.

Etter minnemarkeringen blir det arrangert et fakkeltog fra skolen til stedet der Martine ble drept.

- Selve sammenhengen er jo spesiell. Det er jo skolen der hun gikk og stedet der hun ble drept. Det er en sterk kobling, sier Holt.

Ministerråd Arne Bjørnstad ved den norske ambassaden i London vil være til stede under høringen. Men det blir trolig ingen norske representanter til stede på selve minnemarkeringen.

- Da er det en privat organisert markering, så der er det ikke planlagt at norske myndigheter vil være til stede, sier Kjetil Elsebutangen, kommunikasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet, til Nettavisen.

USA koblet inn i saken
Utenriksminister Jonas Gahr Støre har flere ganger drøftet Martine-saken med sin britiske kollega David Miliband. Men så langt har verken norske eller britiske myndigheter kommet noe nærmere en konkret løsning på den betente saken.

Derimot har det vært samtaler mellom britiske og amerikanske myndigheter. Corneliussen tror dette kan bidra til å legge ytterligere press på jemenittiske myndigheter.

- Det er veldig positivt. Det har jeg argumentert for lenge. Det er viktig fordi mistenkte er amerikansk statsborger, og han har bodd store deler av sitt liv i USA, og fordi USA i sin posisjon vil være en viktig aktør for den videre prosessen, sier Corneliussen.

Farouk Abdulhak har både jemenittisk og amerikansk statsborgerskap.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.