- Dette blir en hestehandel

Foto: Lefteris Pitarakis (Ap)

Både David Cameron og Gordon Brown ønsker hjelp fra Liberaldemokratene til å danne regjering.

07.05.10 17:13

Leder for De konservative, David Cameron, opplyste fredag ettermiddag at han vil samarbeide med Nick Clegg og Liberaldemokratene for å få rent flertall i Underhuset. Dette åpner for at De konservative, som fikk flest seter i Underhuset, danner regjering med Cameron som statsminister.

- Jeg ønsker at vi skal samarbeide om de store problemene som haster – som gjeldskrisen, de sosiale problemene, og det ødelagte politiske systemet, sier Cameron, melder Sky News.

Selv om valget gikk dårligere enn forventet for Liberaldemokratenes leder Nick Clegg, ser det likevel ut til at han har manøvrert seg inn i jokerposisjon.

Fredag formiddag støttet Clegg De konservatives leder David Camerons forsøk på å danne regjering først. Clegg sa at han mente det største partiet skulle forsøke å danne regjering først.

Les: Clegg støtter Toryene
Les: Slaget om Storbritannia

Dermed åpnet han opp for regjeringsforhandlinger mellom seg selv og Cameron. Hvis Cameron vil ha en regjering med absolutt flertall, må han få Clegg på lag.

David Cameron tok raskt opp hansken og erklærte at De konservative vil gi Liberaldemokratene «et stort og omfattende tilbud».

Bare timer etter Cleggs utspill, kommer sittende statsminister Gordon Brown med sitt utspill. Et utspill som går rett inn i hjerte av Cleggs politikk: Nemlig å endre valgordningen i Storbritannia.

Hestehandel
- Dette var som forventet. Nå hiver de ut sine offentlige utspill og går bak lukkede dører for å forhandle. Clegg skal snakke med Camron i dag, og i morgen skal Clegg snakke med Brown, sier Storbritannia-ekspert og universitetslektor ved Universitetet i Agder, Jan Erik Mustad, til Nettavisen.

- Det er tre ting som må diskuteres nå. For det første må de balansere nasjonens interesse i den vanskelige økonomiske situasjonen. Det andre er størrelsen på partiene i Underhuset, og det tredje er de politiske visjonene som er meislet ut i partiprogrammene, sier Mustad.

- Det er et stort press på å få en regjering på beina. Det betyr at det blir en del hestehandel, og noen må svelge noen kameler, sier han.

Mustad tror et regjeringsalternativ vil være avklart allerede mandag.

648 av 650 seter i Underhuset er fordelt klokken 17.00 fredag. De konservative har 305, Labour har 258, mens Liberaldemokratene har 57. De øvrige setene er fordelt på småpartiene.

Det kreves 326 seter får å få rent flertall.

- Kan Labour og Liberaldemokratene få rent flertall?

- Ja, hvis de får støtte fra mange av småpartiene, men jeg tror ikke det er levelig. Det mest naturlige er at det blir et samarbeid mellom De konservative og Liberaldemokratene, sier Mustad.

Brown kontrer
- Jeg forstår og respekterer posisjonen til Mr Clegg som sier at han ønsker å først ta kontakt med lederen for Det konservative partiet, sa Brown ifølge BBC og fortsatte.

- Men skulle diskusjonene mellom Mr Cameron og Mr Clegg resultere i ingenting vil jeg være forberedt på å diskutere områder med Mr Clegg hvor våre to partier kan komme til enighet.

Reformering av valgsystemet og planer for å sikre økonomisk stabilitet var to viktige områder Brown vektla.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.