- Dette blir verdens sterkeste kontorbygg

Foto: Mark Lennihan (Ap)

Den nye skyskraperen begynner å ta form, ti år etter tvillingtårnene raste sammen.

11.09.11 21:31

I kjølvannet av terrorangrepene 11. september 2001, har det vært mye diskusjon om hva slags bygg som skal erstatte de ikoniske tvillingtårnene. Noen ønsket at det skulle reises to nye tvillingtårn med sine 110 etasjer. Men dette forslaget ble fort kastet.

541 meter høy
Først besluttet havnemyndighetene i New York at det såkalte frihetstårnet ikke skulle være høyere enn 50 etasjer. Nå er det imidlertid bestemt at bygningen skal bestå av 80 etasjer, og trone hele 1776 fot (541 meter) over sørspissen av Manhattan. Høyden er ikke tilfeldig valgt, men har en symbolsk betydning ettersom den amerikanske grunnloven ble signert 4. juli, 1776.

- Det blir den høyeste bygningen på den vestlige halvkule, sier viseadministrerende direktør for havnemyndighetene i New York og New Jersey, Bill Baroni, til The Times.

- Vi vet at vi bygger et potensielt mål, men dette blir den sterkeste kontorbygningen som noensinne har blitt bygget, sier han.

Sprengningssikker sokkel
Fundamentet er 57 meter høyt og omkranset med en sprengningssikker sokkel. Så langt er det ingen vinduer i det nye tårnet, men anleggsarbeiderne jobber på spreng med å få reist den nye skyskraperen. Anleggsarbeiderne klarer å reise én ny etasje hver uke. Nå er bygget cirka 330 meter høyt, og amerikanere er stolte av at bygningsprosjektet på det såkalte nullpunktet (Ground Zero) begynner å ta form.

- Jeg er ganske stolt fordi det var bare en grop da jeg var her to uker etter 11. september. Det viser at amerikanerne har et stå på-vilje, sier Larry Brancato (59), som befinner seg i området, til nyhetsbyrået AP.

Ferdig i 2014
Konstruksjonen av skyskraperen startet i april 2006, og det er ventet at bygget er ferdig i første halvdel av 2014.

Det såkalte frihetstårnet har nå fått et nytt offisielt navn - One World Trade Centre (1 WTC). Hensikten med navnebyttet er at potensielle kontorleietakere skal se på tårnet som først og fremst et kontorbygg, og ikke et symbol for kampen mot terror. Men arkitekten mener bygget skal være en essensiell del av minnesmerket, som allerede står klar til tiårsmarkeringen søndag.

- Det er et symbol i himmelen for minnesmerket og bygningene rundt, sier arkitekten bak byggverket.

Åpner museum
Under minnesmerket skal det være et museum som åpner neste år. Her skal det stilles ut en rekke gjenstander som brannhjelmer og andre personlige effekter, som ble funnet i ruinene til tvillingtårnene. I tillegg blir det bygget et hvelv under minnesmerket hvor det skal plasseres uidentifiserte menneskelevninger.

På nullpunktet, der tvillingtårnene sto, er det nå to basseng med vannfontener. Alle navnene til ofrene etter terrorangrepene er innprentet i stein rundt kanten av bassengene. Området blir åpnet for publikum 12. september, dagen etter at familiene til ofrene har deltatt på minneseremonien søndag.

I underkant av 3000 mennesker ble drept og 6000 skadd i terrorangrepene i Washington og New York 11. september, 2001.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.