- Dette bør du unngå i Syden

Buffetmat i Syden kan være en bakteriebombe, og i verste fall føre til at sydenferien blir ødelagt. Europeiske Reiseforsikring råder nordmenn til å være obs på hva en putter i munnen.

Buffetmat i Syden kan være en bakteriebombe, og i verste fall føre til at sydenferien blir ødelagt. Europeiske Reiseforsikring råder nordmenn til å være obs på hva en putter i munnen. Foto: Wikimedia Commons

Hver sommer rammes minst 600 nordmenn av alvorlige hendelser på utenlandsferie.

25.06.14 08:10

Flere hundre tusen nordmenn vender snuten mot sørligere strøk hver sommer. Men det er ikke alle som sitter igjen med en positiv opplevelse etter endt ferie i utlandet. Det har forsikringsselskapene fått erfare.

Europeiske Reiseforsikring får inn flere tusen saker i løpet av sommerferieukene. Om lag 600 saker er så alvorlige at de sendes inn til forsikringsselskapets alarmsentral.

Les også: Fikk ikke draget på damene - krevde pengene igjen

Selv om startskuddet for «fellesferien» gikk denne uken, har Europeiske Reiseforsikring allerede fått inn flere alvorlige saker fra ferierende nordmenn i utlandet. I de to foregående ukene har det blitt registrert 115 alarmsaker.

Malaria og blodpropp
Nordmenn på utenlandsferie rammes av en rekke varierende plager, skader og sykdommer som bruddskader, hjerteproblemer, blindtarmbetennelse, blodpropp, malaria, graviditetsproblemer, koma og psykiske lidelser.

Men det er én ting som spesielt rammer ferierende nordmenn i utlandet.

- Vi ser at dette med mage- og tarminfeksjoner er en gjenganger. Omtrent ti prosent av alarmsakene er infeksjoner. Alt fra lungebetennelse, halsbetennelse, øre- og øyeinfeksjon til mageinfeksjoner. Dette kan i utgangspunktet virke uskyldig, men det kan skape mye komplikasjoner, og ferien kan bli ødelagt, sier assisterende informasjonsdirektør i Europeiske Reiseforsikring, Emma Elisabeth Vennesland, til Nettavisen.

- Unngå mat fra buffet
Vennesland sier en kan forsikre seg mot ubehagelige opplevelser ved å ta forholdsregler.

- Når det gjelder mageinfeksjoner, vær obs på at maten skal være skrellet, stekt og kokt. Vær forsiktig med buffetmat. Mat som blir stående i varme temperaturer, er veldig utsatt for bakterier. Drikk vann fra flaske, være nøye på håndvask og unngå mat fra buffet om du ikke er sikker på om den er oppbevart riktig. Maten kan jo ha blitt oppvarmet flere ganger, sier Vennesland.

Emma Elisabeth Vennesland Foto: Europeiske Reiseforsikring

- Isbiter i drinker kan også inneholde bakterier. Men man kan ikke være helt hysteriske heller, legger hun til.

Et annet råd er å være påpasselig med håndhygiene, og gjerne ta med en flaske antibac i håndvesken.

Hun ber småbarnsfamilier være ekstra oppmerksomme på symptomer som oppkast, diaré og feber.

- Små barn blir veldig raskt dehydrert. Da er det veldig viktig at de tas til lege om de viser tegn til dehydrering.

Festglade ungdommer
Vennesland sier at festglade ungdommer på reise til typiske festdestinasjoner i Syden, også er utsatt for infeksjoner.

- Kombinasjonen med lite søvn, lite vann, mye alkohol og mye sol gjør at immunforsvaret svekkes, og da blir man litt mer utsatt for infeksjoner, sier hun.

- Vi ser at det er en del festing blant ungdom. Destinasjoner som Mallorca, Rodos og Ayia Napa har lang erfaring med å ta imot store horder av ungdom og håndterer dem på en brukbar måte. Men det er nok en del nyere destinasjoner som må bruke litt lenger tid til å bli vant til akkurat det, sier hun.

- Voldtekt i Tyrkia
Men statistikken preges også av langt verre tragedier. I løpet av de første to sommerukene er det allerede blitt registrert én voldtekt.

- Allerede første sommeruke ble det registrert en voldtekt i Tyrkia. Vi har muligens ti voldtektssaker i året. Utfra vår markedsandel, som er cirka 40 prosent, så blir det snakk om til sammen 25 meldte og kjente voldtektssaker. Men her er det nok snakk om store mørketall, sier Vennesland.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.