- Dette bør gravide vite

Foto: (Foto: Crestock.com)

Fødselslege Tore Henriksen tar et oppgjør med fødsels- og gravidmytene.

08.02.11 13:49

(SIDE2): Grunnen til at fødselslege Tore Henriksen har skrevet boka «I mors liv», er at han vil sette en standard for hvilke regler norske gravide kvinner bør følge.

- På grunn av internett er det mange som leser mye som ikke er aktuelt for kvinner i Norge, sier Henriksen til Side2.

Tore Henriksen er professor i fødselshjelp og kvinnesykdommer og leder for Fødeseksjonen ved Rikshospitalet, Oslo universitetssykehus.

Han syns det er fint at gravide vil finne informasjon, men mener det er lett å bli frustrert og blande sammen råd som gjelder i andre land.

I dag, onsdag, stiller jordmor Siri Von Krogh på nettreff. Her kan du stille dine spørsmål - og få svar.

Praksis med keisersnitt
- Jeg får en del rare spørsmål fra gravide hver eneste dag, innrømmer han. Vi har klare og bestemte regler på det meste i Norge. Både når det gjelder graviditet, omsorg og fødsel.

Både kostholdsråd og for eksempel praksis på når man skal utføre keisersnitt og ikke, er det klare regler på i Norge. Forskjellen mellom landene kan være store.

- I USA er det for eksempel praksis å utføre keisersnitt på alle barn som ligger i seteleie, mens det i Norge utføres på omtrent en tredjedel. Dette er hvis kvinnen selv ønsker det, dersom kvinnen har for smale hofter i forhold til høyde, dersom barnet ikke følger med riene ned i bekkenet innenfor tilstrekkelig tid eller dersom barnet er veldig stort.

Under en fødsel kan det selvsagt inntreffe uforutsette ting som gjør at et hastekeisersnitt må utføres. Det er allikevel flere og flere kvinner i Norge som ønsker seg keisersnitt i forkant av en fødsel. Dette fordi mange er redde for surstoffmangel hos barnet under fødselen.

- Mange kvinner har en angst for at noe galt kan skje under fødselen og mange forteller meg at de er redde for at barnet skal få for lite surstoff under fødselen og få skader på grunn av dette. Det skjer uhyre sjelden og barnet tåler som regel alltid for lite oksygen gjennom en fødsel uten å få noen skader. Risikoen er faktisk så minimal som 1:3000, forteller legen.

- Vi nekter ikke en kvinne keisersnitt, påpeker fødselslegen. Men det er vår oppgave å informere om belastningene dette kan medføre for kvinnen. Livmoren svekkes og dette kan gi komplikasjoner ved neste graviditet.

Ha påpeker allikevel at et keisersnitt i de fleste tilfeller går smertefritt og at det ikke er noe problem verken å bli gravid igjen, eller å føde et barn vaginalt etterpå.

- Jeg har opplevd at en kvinne har tatt fem keisersnitt etter hverandre, og det gikk helt fint. Det å bli gravid på nytt etter et keisersnitt har også vært diskutert, men det er ikke funnet at dette skal være problematisk.

- Mer angst for å føde
Angsten for å føde er blitt verre de siste tiårene, ifølge legen og dette mener legen har med alder å gjøre. Kvinner er eldre når de føder barn og med dette følger også mer angst.

- Jeg opplever at kvinner i 20-årene har et mer avslappet forhold til både graviditet og fødsel, mens kvinner i 30-årene ofte er mer bekymret. Dette er uten grunn, mener han.

- Det er den biologiske alderen som betyr noe og det er noe å tenke på for de som planlegger en graviditet. Du kan unngå en rekke plager ved å være i god form nemlig. Både kvalme, bekkenløsning og bekymringer kan forsvinne dersom du føler deg sterk og er i fysisk god form når graviditeten starter. Min erfaring er at graviditeten og fødselen stort sett går bedre for de som ikke bekymrer seg for mye.

Det er ikke bare plagene som kan bli flere, men også stoffskifte og vekten spiller en rolle. Og også hva du putter i munnen mens du går gravid.

- Nyere forskning viser at miljøet i magen til mor spiller en viktig rolle for barnets utvikling. Tidligere trodde man at et nyfødt barn stilte med blanke ark, men dette er altså ikke riktig. Barnet opparbeider seg mye erfaring i magen og hva mor spiser under graviditeten påvirker også barnets preferanser senere. Spiser mor mye søtsaker vil barnet drikke fostervann som er søtlig på smak, blant annet.

- Spis en sjokolade
Ellers mener han at gravide ikke trenger å være hysteriske på hva de putter i seg.

- Det er klart gravide kan spise en sjokolade i ny og ne og en gravid kvinne trenger reservelageret på rundt 12-14 kilo. Alt har med mengde å gjøre. Både sukker og koffein bør spises og drikkes med måte. Drikk en kopp kaffe, men ikke drikk seks kopper, sier han. Når det kommer til alkohol er derimot toleransen null, men det fins noen unntak, mener legen.

- En gravid kvinne spurte meg om følgende; Søsteren min skal gifte seg på lørdag og jeg lurer på om jeg kan ta et halvt glass vin? Da var svaret mitt at i utgangspunktet så kan du ikke det, men denne gangen kan du det. Her og nå sier jeg ja!

Det viser seg at det er mange kroniske sykdommer som svekkes eller blir helt borte når en kvinne går gravid og dette forklarer legen med at immunapparatet er dempet når man går gravid.

- Det viser seg at gravide får en ekstra mental og fysiologisk styrke, blir mer oppmerksomme og beskyttende i den mentale tilstanden. Dyrestudier viser også at dyr blir smartere når de er gravide og det er rart hvis ikke dette skal gjelde for mennesker også, sier han.

Svangerskapsomsorg i Norge er et prioritert område, men om ressursene blir brukt på rett måte, er ikke legen så sikker på.

- Det blir brukt store ressurser på svangerskapsomsorg i Norge, men bruker vi det på en god måte? Jeg syns vektingen kunne vært noe annerledes. Fo eksempel brukes det store ressurser på å få gravide til å spise folat, noe jeg mener ikke trenger å vektes så sterkt. Derimot kan diabetes og overvekt i svangerskapet føre til større bekymring for fosteret mener legen.

LES MER HELSE HER

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag