*Nettavisen* Nyheter.

- Dette drapet handler ikke om rasisme

Foto: DARREN STAPLES (Reuters)

Sønnen ble drept under opptøyene i Storbritannia.

11.08.11 12:31

På fjerde dagen med vold og plyndring i London, spredde opptøyene seg til flere engelske byer som Manchester, Salford, Liverpool, Nottingham og Birmingham.

I Manchester ble tre mennesker drept da en bil kjørte dem rett ned. Alt tyder på at dette var overlagt, og politiet har opprettet en drapsetterforskning.

De tre drepte skal ifølge britiske medier ha blitt meid ned av en bil mens de forsøkte å forsvare nabolaget mot plyndring og hærverk.

Forsøkte å gjenopplive sønnen
Tariq Jahan, faren til én av dem som ble drept, forsøkte å gjenopplive sønnen Haroon Jahan (21). Men livet sto ikke til å redde.

Nå har faren gått ut med en appell om at nærmiljøet må forsøke å bevare roen midt i kaoset som hersker.

- I dag står vi samlet bak en appell om at alle våre ungdommer må bevare roen, og alle nærmiljøene må stå samlet. Dette handler ikke om rasisme. Familien har mottatt sympatierklæringer og støtte fra alle lag i samfunnet, sa faren under en pressekonferanse onsdag.

Ber pøblene om å slutte
Videre ba han alle pøblene om å stanse plyndringen og opptøyene i respekt for de tre drepte mennene.

- Jeg mistet sønnen min. Svarte, asiater eller hvite - vi lever alle i det samme fellesskapet, sa faren.

Haroon, Abdul Musavir (31) og Shazad Ali (31) ble alle tre drept da de forsøkte å forsvare moskeen og forretningene i sitt nærmiljø.

Cameron fordømmer drapene
Statsminister David Cameron har også fordømt drapene i Manchester, og overbrakt sine kondolanser til de pårørende. Han sier politiet i Storbritannia jobber på spreng for å kvele opptøyene.

- Vi er alle avhengige av at politiet skal holde våre nærmiljøer, vårt land og våre butikker og hjem trygge, sa Cameron.

- Og de trenger vår støtte for å gjøre den jobben, sa Cameron.

Gummikuler og vannkanoner
Politiet har vurdert å ta i bruk gummikuler mot pøblene som har endevendt London og en rekke andre byer de siste dagene. Cameron har også gitt politiet tillatelse til å bruke vannkanoner mot ungdomspøblene om det blir nødvendig.

- Denne vedvarende voldsbruken er simpelthen ikke akseptabel, og den vil bli stanset, sa Cameron i en uttalelse onsdag.

- Lite hensiktsmessig
En rekke høytstående politisjefer mener imidlertid at det vil være lite hensiktsmessig å rykke inn med vannkanoner. Dette skyldes at ungdomspøblene stadig er på farten.

- Dette er folkemengder som beveger seg i høyt tempo, hvor det ikke lar seg gjøre å bruke vannkanoner, opplyser flere politisjefer i en felles uttalelse.

Les også: - Måtte strippe seg nakne

805 personer arrestert
Politiet i London har hittil arrestert 805 personer i forbindelse med opptøyene og plyndringen i hovedstaden. Så langt er 251 personer tiltalt. Politiet bruker også overvåkningsbilder fra opptøyene til å oppsøke mulige gjerningspersoner.

Les også: Her er politiets bølleregister

Så langt har fire mennesker mistet livet i opptøyene. Tre mennesker ble drept i Manchester, mens en mann (26) ble funnet med skuddskader i Croydon i London. Sistnevnte døde på sykehuset.

16.000 politimenn er utplassert i Londons gater for å få kontroll over situasjonen.

- Drap utløste opptøyene
Det skal ha vært drapet på firebarnsfaren Mark Duggan som utløste opptøyene i bydelen Tottenham lørdag. Duggan ble skutt og drept av en politimann torsdag kveld. De første meldingene tydet på at Duggan hadde åpnet ild mot politiet.

Men den foreløpige etterforskningen viser at det ikke finnes noe bevis på at firebarnsfaren skjøt mot politiet.

Kilder. BBC, Sky News, Daily Mail.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.