RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: CLAUDIO PERI

- Dette er bare utrolig vakkert

Sist oppdatert:
Paven omfavnet og kysset mann som hadde ansiktet tildekket av svulster.

Pave Frans (76) ble avbildet under et rørende øyeblikk etter generalaudiensen på Petersplassen i Roma onsdag. Bildet viser paven mens han trøster en mann som lider av en sjelden sykdom. Pave Frans velsignet og kysset mannen som hadde ansiktet tildekket med svulster, før han lukket øynene og ba for ham.

- Dette er bare utrolig vakkert. Pave Frans er utrolig genuin i sitt møte med enkeltmennesker, sier kommunikasjonsrådgiver i Oslo katolske bispedømme, Andreas Dingstad, til Nettavisen.

- Det å pleie syke rører ved kjernen i det Kirken driver med. Pave Frans tar det ned på et nivå som folk kan relatere seg til. Kristendommen har alltid dreid seg om å møte personer med empati og kjærlighet, sier Dingstad.

Pave Frans tok navnet etter St. Francis av Assisi, som ifølge legenden kysset en spedalsk mann.

Ifølge Catholic News Agency lider mannen av nevrofibromatose, som er en arvelig sykdom hvor blant annet huden, sentralnervesystemet og ryggraden kan rammes av godartede svulster.

Lidelsen kan føre til redusert konsentrasjonsevne, økt tretthet, synsvansker, hørselsvansker, smerter og motoriske problemer.

- Ikke bare gull og glitter
Da pave Frans ble valgt til Den katolske kirkens nye overhode tidligere i år, sa han at han ville ha en «fattig kirke og en kirke for de fattige».

- I media framstilles Kirken som en maktinstitusjon med gull og glitter. Det er ikke slik at Kirken fordømmer materielle verdier, man trenger jo penger i verden, men pave Frans viser kjernen i den kristne tro, sier Dingstad.

Dingstad var nylig til stede under en generalaudiens i Roma. Da fikk han selv oppleve pavens møte med mennesker.

- Det som er veldig artig når man er til stede på generalaudiens i Roma, er at pave Frans tar seg god tid til folk. Det er alltid noen pilegrimer som står helt oppe ved ham, men etter generalaudiensen så ventet han med å hilse på dem, og hilste heller på alle i rullestol først, sier Dingstad.

Reformere Kirken
Frans har vist seg å være en mer moderne og inkluderende pave enn sin forgjenger. Han har over ti millioner følgere på Twitter, og har bedt Den katolske kirken om å trappe opp dialogen med både muslimer og ateister.

- Hvordan vil du vurdere pave Frans sine seks første måneder som overhode av Den katolske kirke, Dingstad?

- Det har skjedd mye på seks måneder. Først og fremst så ble han valgt inn som pave med et reformmandat, at han skal reformere den romerske kurien, som er Vatikanets sentraladministrasjon. Han ønsker å omorganisere kurien, og få til en holdningsendring, slik at det skal være lettere for lokalkirken å kommunisere med Vatikanet, sier han.

Medieyngling
Videre sier Dingstad at paven har maktet å bli populær i media.

- Det er en ny situasjon at media er begeistret for paven. Media var ikke like begeistret for forgjengeren pave Benedikt. Pave Benedikt sa mye av de samme tingene som pave Frans, men han var kanskje en mer introvert person. Pave Frans er mer viril og energisk, og har vært med på å skape mer entusiasme for den kristne tro. Mange har vendt tilbake til Kirken på grunn av pave Frans, sier han.

- Har det vært noen omstridte saker for pave Frans, Dingstad?

- Omstridt i den måten at han er veldig uformell. Han liker å snakke. Forrige gang var intervjuene under kontrollerte former, mens pave Frans snakker veldig fritt. Han uttalte at Kirken ikke bare kan ha fokus på nei-saker som abort, men også ha fokus på positive ting ved den kristne tro. Det har skapt debatt innad i Kirken. Mange mener hans utsagn kan bli misbrukt, sier Dingstad.

- Urealistiske forventninger
- Jeg tror nok media har urealistiske forventninger til ham når det gjelder å få kvinnelige kardinaler, gifte prester og homofilt ekteskap. Det kommer ikke til å skje under Frans. Man kan si at han sosialt er radikal, men teologisk er han vanlig konservativ på linje med Kirken.

Den argentinske kardinalen Jorge Mario Bergoglio ble valgt til pave etter at pave Benedikt som første pave på 600 år valgte å gå av. Bergoglio tok navnet pave Frans da han ble valgt til overhode av Den katolske kirke i mars måned.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere