RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)

- Dette er beviset på åtte fortapte år

Sist oppdatert:
Sier Unge Venstre-leder. - De pynter på sannheten, sier Frp-leder Siv Jensen.

STORTINGET (Nettavisen): Mandag la regjeringen fram statsbudsjettet for 2013, og det har mange meninger om.

Etter at finansminister Sigbjørn Johansen hadde holdt finanstalen, bokstavelig talt myldret det i Vandrehallen på Stortinget. Politikere, fagforeninger, organisasjoner og journalister - tett i tett.

Noen smilte fornøyd, mens andre var ganske så skuffet - som Frp-leder Siv Jensen.

- Det er en regjering som forsøker å omdefinere på virkeligheten, for å få det til å se bedre ut enn det er, sier Jensen til Nettavisen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Det synes jeg er ille
Jensen mener statsbudsjettet mangler satsing på en rekke viktige områder.

- De har fryktelig mye penger til disposisjon, men de sprer det litt tynt utover i stedet for å satse på helt opplagte områder, sier hun bestemt, før hun fortsetter:

- Det ene er helse, hvor man ser at de lager nye definisjoner for å pynte på virkeligheten, særlig innenfor omsorg. Det synes jeg er ille, sier hun.

Hun påpeker at det er store behov når det gjelder omsorg, særlig i eldreomsorgen.

- Det er tusenvis av gamle mennesker som venter på å få en verdig behandling, og da nytter det ikke plutselig å innføre et nytt begrep for å få det til å se penere ut. Det nye begrepet handler i hovedsak om å slenge litt maling på noen vegger, og så har man vips noen nye plasser, sier hun.

- De ligger langt etter planen, og det må de bare erkjenne, sier Jensen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Ingen helsesatsing
Jensen sier hun rett og slett er overrasket over det ikke satses mer på helsesektoren.

- Rusomsorgen er også et begredelig faktum. Det er altså ingen helsesatsing, og det hadde vi alle trodd skulle komme med tanke på de siste ukers debatt om helsesektoren, sier Jensen.

Hun er heller ikke fornøyd med bevilgningene til beredskap og sikkerhet, med 22. juli friskt i minnet.

- Det er underfinansiert med tanke på behovene. Statsministeren har vært veldig tydelig på at man skulle sette i gang med arbeidet før Gjørv-kommisjonen var ferdig, men vi ser at resultatene uteblir, sier Jensen.

- Hva tenker du om oljepengebruken?

- Vi må gå litt dypere inn i sammenhengene her. Det er ikke første gang i såfall at de har trikset med tall, så vi må se litt på helheten og vi skal nå jobbe med vårt alternativ, sier hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Som å be gjestene betale
Regjeringen bruker blant annet mer penger til vei og bane enn tidligere, og legger 1,5 milliarder ekstra på bordet. Men Jensen er likevel langt fra fornøyd.

- Jeg synes samferdsel blir litt hult. De skryter veldig av denne voldsomme satsingen sin, men det blir litt det samme som å invitere masse folk på fest, og så be gjestene om å betale regningen, altså bompenger, sier Jensen til Nettavisen.

- Da må man i hvertfall være ærlig å si det. Man forsøke å fordekke det, sier hun.

- Arbeidpartiet er veldig fornøyd med samferdselssatsingen, og viser til at de borgerlige partiene satset mye mindre på dette feltet da de satt i regjering. Hva tenker du om det?

- På alle områder var det mindre satsing, fordi budsjettet var lavere. Men det man må se på er evnen til å kunne prioritere noen eksplisitte forhold, men jeg synes ikke regjeringen gjør det. De har tidenes handlingsrom, men er veldig defensive i å satse, sier Jensen.

- Så med dere i regjering vil det blir store endringer?

- Det er selvfølgelig ambisjonen. Vi skal forhandle med andre partier, men Fremskrittspartiet har høye ambisjoner, sier Jensen.

- Åtte fortapte år
Nettavisen møter også Unge Venstre-leder Sveinung Rotevatn i Vandrehallen. Han har heller ikke så mye godt å si om statsbudsjettet.

- Jeg tenker at dette er et statsbudsjett som bekrefter inntrykket av åtte tapte år, på utdanningssentoren særlig, sier Rotevatn til Nettavisen.

Rotevatn etterlyser en målrettet satsing på forskning, men er mest skuffet over det han mener er nok et løftebrudd fra regjeringen.

- Det er markante løftebrudd i studiefinansieringen. Du har tre partier som gikk til valg på 11 måneder studiestøtte, og alle er helt enige om det og lovet studentene det i 2009. Men de velger nå på fjerde året på rad å ikke levere, sier Rotevatn, og konstaterer:

- Det er et åpenbart løftebrudd overfor landets studenter.

- Det synes jeg er spesielt
Rotevatn savner også mer penger til tiltak for å redusere barnefattigdom.

- I tilegg må jeg si, med et statsbudsjett på over 1000 milliarder kroner, at en ikke finner rom for å begrense veksten til fattige barn i Norge. Det synes jeg er spesielt, sier Unge Venstre-lederen.

- Jeg tror at det som kommer til å stå igjen etter denne regjeringen her, er en økning i barnefattigdommen. Det er god nok grunn mener jeg til å bytte regjering i 2013, sier han til Nettavisen.

- Du sier du er overrasket og skuffet. Er det noe du synes er bra i budsjettet?

- Det som er bra er at man har begynt å bremse oljepengebruken. Unge Venstre mener jo at man bør senke handlingsregelen fra 4 til 3 prosent. Nå går de ned til 3,3, så vi nærmer oss der vi ønsker at den skal ligge, og det er bra, sier Rotevatn, og legger til:

- For vi er i ferd med å få en økonomi som er oljeavhengig, og hvis vi ligger på 4 prosent i oljepengebruk, så stjeler vi penger fra framtidige generasjoner - og stjeler pensjoner fra meg og mine jevnaldrende. Det er ikke bra, sier han.

- Det er ingen nye ideer
Høyres helsepolitiske talsmann, Bent Høie, sier til Nettavisen at han savner nye ideer.

- Det er en videreføring av det som er nå, i realiteten en vanlig vekst som legges til grunn, sier Høie.

- Det er ingen nye ideer eller bedre løsninger på hvordan vi faktisk skal redusere de økte helsekøene. Det er heller ingen spesiell satsing på rehabilitering eller rus som det hadde vært et behov for å ha gitt et løft nå, sier han.

Høie er overrasket særlig en ting:

- Jeg er veldig overrasket over at det ikke er satt av en eneste øremerket krone til pasientsikkerhet, med tanke på at både den forrige og den nåværende helseministeren har sagt at det er den viktigste saken. Det vises ikke i budsjettet, sier Høie, som er klar på hva Høyre vil gjøre om de får regjeringsmakt neste høst.

- Vi vil både gjøre en systemendring, som gjør at vi får behandlet flere pasienter gjennom å endre måten sykehusene er organisert på - ved å gi mulighet for pasienten til å velge også de private alternativene på det offenliges regning. Og så vil vi gi rus, psykiatri og rehabilitering et løft, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Politidekningen går ikke opp
Partikollega André Oktay Dahl, som er justispolitisk talsmann i Høyre, er skuffet over politisatsingen.

- Det er jo en måte å prioritere på, at man bruker 600 millioner kroner på noe ingen egentlig vil ha, nemlig å utvide pappapermen. Mens man bruker 150 millioner kroner på politiet, der man både skal trene mer, ansette flere, ha bygningsmasse, få mulighet til å ha våpen i bilene og ha nytt teknisk utstyr. De pengene må nok brukes veldig mange ganger, Dahl.

- Regjeringen skryter jo av at det vil bli flere politifolk i Oslo?

- Jeg tror ikke man vil få politidekningen noe nevneverdig opp, og det er en forutsetning for at vi skal ha en bedre beredskap og at politiet skal ha mulighet til å kunne rykke ut og ha flere operative politifolk, sier han.

- Jeg er veldig godt fornøyd
En som ikke overraskende smiler bredt i Vandrehallen denne dagen, er Arbeiderpartiets parlamentariske leder, Helga Pedersen.

- Jeg er veldig godt fornøyd med budsjettet. Det her er et budsjett som både er ansvarlig, og som trygger norske arbeidsplasser i en situasjon der euro-krisen raser mot oss. Samtidig tar vi nye streg videre, både for å behandle flere pasienter, behandle dem bedre, bygge ut eldreomsorgen og sikre at kommunene kan ta sitt ansvar for velferd og skole, sier Pedersen til Nettavisen.

Hun karakteriserer budsjettet som nøytralt, og som tar høyde for at det går godt i Norge - og at det er usikkert rundt oss.

- For Arbeiderpartiet har det vært helt avgjørende, at vi skal legge en ansvarlig oljepengebruk til grunn, og vi ser at det i all hovedsak er positivt mottatt der ute, sier hun.

Pedersen ler når vi nevner at Frp er misfornøyd med samferdselssatsingen.

- Når vi bevilger 10 milliarder mer i året enn det opposisjonpartiene selv gjorde da de satt i posisjon, så er jo det først og fremst en knusende dom over deres egen samferdselssatsing. Det her er en rekordsatsing. Men de økte samferdselssatsingen med 6 prosent, så har vi økt den med 60 prosent, sier hun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere