RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Dette er den beste døden

KREFTCELLER: Flere millioner av mennesker dør av kreft hvert år. En britisk anerkjent lege mener likevel at kreftforskning er sløsing av penger. Bildet viser kreftceller.
KREFTCELLER: Flere millioner av mennesker dør av kreft hvert år. En britisk anerkjent lege mener likevel at kreftforskning er sløsing av penger. Bildet viser kreftceller. Foto: Wikimedia Commons
Sist oppdatert:
Anerkjent britisk lege mener det er bortkastede penger å forske på kreft.

Lege og tidligere redaktør av det anerkjente tidsskriftet British Medical Journal, Richard Smith, mener kreft er den beste måten å dø på, og at man derfor må slutte å sløse bort milliarder på å finne en kur.

«Hvordan ønsker du å dø? Du må tenke deg om,» skriver Smith i en blogg på British Medical Journal.

Smith mener at en dødelig kreftsykdom, i motsetning til en rekke andre dødsårsaker, gir folk anledning til å ta farvel med sine kjære, samt forberede seg på å møte døden. Han mener dette er en bedre måte å dø på enn en brå død, dødsfall ved organsvikt eller en lang og smertefull død preget av demens.

«Du kan ta farvel, reflektere over livet, etterlate deg siste beskjeder, kanskje besøke spesielle steder for en siste gang, lytte til din favorittmusikk, lese elskede dikt og forberede deg i henhold til din egen tro, på å enten møte din skaper eller nyte den evige glemsel,» skriver Smith.

Morfin og whisky
«Jeg innser at dette er en romantisk forestilling av det å dø, men det er oppnåelig med kjærlighet, morfin og whisky. Men styr unna overambisiøs onkologi (læren om svulster red.anm.), og la oss slutte med å sløse milliarder på å prøve å kurere kreft, som potensielt kan etterlate oss med en langt grusommere død,» skriver Smith, som var redaktør for British Medical Journal fram til 2004.

Folk flest foretrekker å dø en brå død. Men Smith argumenterer i bloggen sin med at brå dødsfall er tøft for etterlatte familie og venner, spesielt når det er uoppgjorte ting mellom dem og den døde.

- Den verste døden
I tillegg argumenterer han med at organsvikt ofte fører til at den døende pasienten tilbringer «altfor lang tid på sykehus og er overlatt til legene».

Et dødsfall etter en periode med demens «er kanskje det verste, ettersom du sakte blir visket bort,» skriver han.

Smith har i flere år vært TV-lege på BBC, og er nå styreformann for selskapene Patients Know Best og Diarrhoeal Disease Research.

Dødsfall forårsaket av kreft
I 2012 døde 10.800 personer bosatt i Norge av ondartet kreft, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB). Dette utgjør om lag en fjerdedel av de totalt 41.913 dødsfallene i Norge i 2012. 13.010 personer døde av sykdommer i sirkulasjonsorganene.

På verdensbasis dør om lag åtte millioner mennesker av kreft hvert år, hvilket utgjør cirka 14,6 prosent av alle dødsfall, ifølge en kreftrapport utarbeidet av Verdens helseorganisasjon (WHO).

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere