RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Dette er det tryggeste stedet for russen

OVER 700: Over 700 voksne vil jobbe for at russen skal få en trygg og fin feiring på Tryvann denne helgen.
OVER 700: Over 700 voksne vil jobbe for at russen skal få en trygg og fin feiring på Tryvann denne helgen. (ROK)
700 personer passer på russen i natt.

Mens politiet i Østfold jakter gjerningspersonene etter russevoldtekten i Halden sist helg, satser russen på et heidundranes helgeparty på toppen av Oslo uten nye voldtekter.

Arrangementet starter torsdag kveld, og fortsetter gjennom hele 1. mai-helgen. Det er ventet mange tusen russ til Tryvann. Politioverbetjent i Oslo politidistrikt, Lars Njøsen, sier at Tryvann er det tryggeste stedet for russen å feste på, fordi det settes inn så store ressurser for å gjøre området trygt.

- Området der oppe er gjerdet inn, det ligger på en åpen plass – ikke inne i skogen - og hele området er belyst, sier Njøsen. Han er politiets ansvarlige på Tryvann.

«Nei er nei»
- Måten å forebygge sånne ting på er å ha nok voksne, uniformerte mennesker til stede, sier han.

Leder Gitte Gotteberg i ROK, som arrangerer russetreffet på Tryvann, sier at voldtekter er noe russen har jobbet forebyggende med lenge.

- Dette er noe vi jobber med gjennom hele året, sier leder Gitte Gotteberg i ROK, som arrangerer russetreffet på Tryvann. Arrangementet starter torsdag kveld, og fortsetter gjennom hele 1. mai-helgen.

ARRANGØR: Gitte Gotteberg er leder i ROK, som arrangerer russetreffet på Tryvann.

- Å forebygge voldtekter har mye med holdninger å gjøre. Det er ikke slik at folk kommer på Tryvann og skifter holdninger når de er der. Vi jobber mye med holdninger, Amnestys kampanje «Nei er nei» har smittet veldig over på russen. De har nærmest tatt eierskap til kampanjen. Du finner nesten ikke en russ uten det svarte «Nei er nei» merket på russedrakta, sier Gotteberg.

700 personer
I tillegg til gode holdninger, skal 180 vakter, 240 ansatte, politi og en rekke frivillige, gjøre arrangementet sikkert.

- Vi er i alle fall 700 personer der oppe. Det skal ikke være noen tvil om at sikkerhet er førsteprioritet for oss, sier Gotteberg og legger:

- I tillegg må man ta de vanlige forholdsreglene. Ikke gå alene hjem fra Tryvann, ikke gå alene på uopplyste steder, pass på hverandre og drikk med måte.

Voldtekt i Halden
Hittil i år har én jente blitt voldtatt på russearrangement. Politiet etterlyser vitner som kan ha opplysninger om voldtekten som fant sted på Fredriksten festning i Halden sist lørdag (25. april 2015) ved 23.15-tiden.

Les egen sak: 19 år gammel russejente voldtatt på treff

ANSVARLIG POLITI: Lars Njøsen, politioverbetjent i Oslo politidistrikt, har det overordnede ansvaret fra politiets side på Tryvann. Han sier russetreffet er det tryggeste stedet for russen å feste.

Offeret, en 19 år gammel jente av afrikansk opprinnelse med rød bukse og hvit jakke, ble voldtatt inne i et mobilt toalett ved scenen.

– Politiet ønsker å komme i kontakt med enhver som har sett eller hørt noe i den forbindelse. I tillegg ønsker politiet å komme i kontakt med dem som har oppholdt seg i området rundt de mobile toalettene i tidsrommet før og under konserten med DJ Broiler, sier politiadvokat Arild Eikaas. Tips kan ringes inn til 69027966.

Her er Amnestys Nei er nei video.

Amnesty NEI ER NEI 2015 from Amnesty_Norge on Vimeo.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere