Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Dette er ekstra graverende

Foto: Holm, Morten (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Norsk sikkerhetsekspert mener avsløringene om E-tjenesten kan sette nordmenns liv i fare.

Tidligere sjef for Politiets sikkerhetstjeneste (PST) Janne Kristiansen gikk langt i å avsløre at Etterretningstjenesten har agenter som opererer i Pakistan. Det skjedde under en åpen stortingshøring onsdag ettermiddag. Samme kveld trakk Kristiansen seg som PST-sjef.

«Men E- tjenesten har sine representanter i disse landene, så vi samarbeider via E-tjenesten på dette landet...», var en av tingene Kristiansen svarte på spørsmål om hva slags kontakt Norge hadde med Pakistan når det gjelder utveksling av informasjon.

To separate forhold
Norsk sikkerhetsekspert mener det er graverende at hun røper detaljer om virksomheter til andre hemmelige tjenester i Norge.

- Det er egentlig to separate forhold som hun avslører. Det ene er at den norske E-tjenesten, som er en annen hemmelig tjeneste, har nære samarbeidsrelasjoner med pakistansk etterretning. Det er sensitivt i seg selv og er noe som vanligvis holdes unna offentligheten. Dette er noe som går på tilliten og forholdet til samarbeidspartneren man har, sier seniorrådgiver i Norsk Utenrikspolitiske Institutt (NUPI) Vegard Valther Hansen, til Nettavisen.

- Kan sette liv i fare
- Det at hun avslører dette på vegne av en annen etterretningstjeneste, er ekstra graverende etter min mening. Det kan føre til at det som kanskje ikke i utgangspunktet er et ideell arbeidsforhold mellom E-tjenesten og PST ikke blir noe bedre med et sånt brudd på taushetserklæringen, sier Hansen som er ekspert på konflikt- og sikkerhetshåndtering.

- Det andre som er enda mer alvorlig, er at hun går langt i å indikere at den norske etterretningstjenesten har operatører i Pakistan. Dette kan ramme operatører når de opererer under dekke i andre land. Det vil selvfølgelig gjøre det vanskelig å gjennomføre operasjoner, og i ytterste konsekvens sette liv i fare for operatørene og kontaktene de jobber med, sier Hansen.

- Kan mistenkeliggjøre nordmenn
Videre sier NUPI-forskeren at avsløringen kan ramme andre nordmenn som bor i Pakistan.

- Og så er det andre effekter. Andre nordmenn som er i Pakistan kan bli mistenkeliggjort for å være operatører og agenter, som for eksempel folk ved ambassaden, i næringslivet, journalister og forskere.

- Og så kan det også potensielt gjøre samarbeidsforholdet mellom norsk og pakistansk etterretningstjeneste vanskeligere, sier Hansen.

Han mener også at det for en kort periode kan skade det diplomatiske forholdet mellom Norge og Pakistan.

- Ikke overrasket
- Er du overrasket over at Norge har etterretningsagenter i Pakistan?

- Hvis det viser seg å stemme at E-tjenesten har personell og operatører i Pakistan, så er ikke det overraskende. Jeg hadde blitt mer overrasket om de ikke hadde det. Så det går jo på at man har norske styrker i Afghanistan og at Pakistan, Afghanistan og regionen er viktig for norske beslutningstakere, og for dem så er det viktig å ha norsk informasjon og etterretning om spesielle forhold i regionen, sier Hansen.

- Er du overrasket over at Kristiansen trakk seg etter denne avsløringen?

- Det er etter min mening ganske alvorlig. Det hadde vært alvorlig nok om det var PSTs egne operasjoner eller samarbeidsforhold hun kommenterte. Det at det er en annen tjeneste, gjør det enda mer graverende. Så jeg er ikke overrasket over at hun trekker seg, og når du ser det i lys av at hun har vært under veldig press, sier han og henviser til håndteringen av terrorangrepene 22. juli.

Roser PST for åpenhet
Derimot er han tilhenger av at PST har valgt en linje med mer åpenhet, og roser PST for å offentliggjøre sin trusselvurdering, slik de gjorde tidligere denne uken.

- Hun har fulgt opp linjen til Jørn Holme (tidligere PST-sjef) på én ting, og det er å bidra til mer åpenhet rundt PSTs virksomhet. Det kan være bra.

- Jeg mener de burde være mer åpne med de tingene de kan være åpne med, men da må man holde de tingene hemmelig som absolutt skal holdes hemmelig.

- Det hadde vært veldig vanskelig for henne å fortsette, sier Hansen.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!