*Nettavisen* Nyheter.

- Dette er ekstreme tilfeller av tortur

Jobben til avhopperen var å fotografere torturerte og drepte fanger. Vi advarer mot sterke bilder.

22.01.14 12:31

En syrisk militærpolitimann har smuglet bevis på tortur og drap begått på 11.000 fanger i Syria, ifølge en rapport som er forfattet av tre anerkjente aktorer fra tidligere krigsforbrytelsesdomstoler.

Den tidligere politimannen har til sammen smuglet 55.000 bilder, som var lagret på minnebrikke, ut av det krigsherjede landet.

Her er rapporten (vi advarer mot sterke bilder).

Utmagrede lik
De sjokkerende bildene viser utmagrede lik med kvelemerker, kuttskader, blåmerker og spor etter elektrosjokk. Noen av ofrene manglet også øyne.

Rapporten byr på bevis for ekstreme tilfeller av tortur, hevder granskerne som har bred erfaring med krigsforbrytelser.

Den 31 sider lange rapporten er frigjort av CNN, The Guardian og The Times.

Rapporten blir gjort tilgjengelig for menneskerettighetsgrupper, medier og myndigheter samtidig med at det avholdes en fredskonferanse for Syria i Sveits denne uken. Det er imidlertid knyttet liten tro på at konferansen i Sveits vil føre til noen endelig fredsavtale.

- Troverdig kilde
Bildene viser mennesker som er blitt holdt fanget og drept av det syriske regimet i tidsperioden mars 2011 til august 2013, ifølge rapporten.

Tre internasjonale aktorer som har erfaring fra krigsforbryterdomstolene i tidligere Jugoslavia og Sierra Leone, har vurdert bevismaterialet og konkludert med at avhopperen er en troverdig kilde.

- 50 lik om dagen
Avhopperen er anonymisert og omtales som «Caesar». Han forteller at jobben hans var å fotografere drepte fanger på et militærsykehus, men han hevder at han aldri var vitne til tortur eller likvideringene.

- Det kunne være så mange som 50 lik å fotografere om dagen, hvilket krevde mellom 15 til 30 minutters arbeid per lik, sier han til granskerne.

Bildene ga regimet mulighet til å utstede dødsattester, uten at pårørende måtte se likene, men også for å bekrefte at henrettelsesordren var blitt utført, hevder avhopperen.

Familiene til de drepte fangene ble fortalt at dødsårsaken var enten hjerteinfarkt eller pustevansker. Granskerne mener at bevismaterialet kan være nok til å påvise at det er begått forbrytelser mot menneskeheten og krigsforbrytelser.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Klikk på bildet for å forstørre.

Smuglet ut av Syria
«Caesar» begynte å sende bilder til en ikke-navngitt menneskerettsgruppe allerede i 2011. Etter hvert ble han redd for familiens og sin egen sikkerhet, og en opposisjonsgruppe fikk ham og familien smuglet ut av landet. Det er uklart hvordan flukten foregikk.

Rapportens forfattere består av sir Desmond de Silva som var hovedanklager for krigsforbryterdomstolen i Sierra Leone, sir Geoffrey Nice som var hovedanklager i krigsforbrytersaken mot Slobodan Miloševic og professor David Crane som tok ut tiltale mot Liberias tidligere president Charles Taylor.

- Enhver aktor ville ha likt bevis som dette, fotografiene og prosessen. Dette er direkte bevis på regimets drapsmaskin, sier David Crane, en av forfatterne.

- Vanskelig å stille for retten
De tidligere aktorene sier at det blir vanskelig, om ikke umulig, å få stilt president Basher al-Assad for en internasjonal domstol så lenge Russland blokkerer vedtak i FNs sikkerhetsråd. En mulighet kan være å stille presidenten for retten in absentia.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.