*Nettavisen* Nyheter.

- Dette er ekstremt sjeldent

SJELDENT: Det er ekstremt sjeldent at det blir skutt gauper på sommeren. Foto: (STATENS NATUROPPSYN)

Gaupa skutt tirsdag kveld har trolig har tatt ni lam.

Den unge hanngaupa ble skutt tirsdag kveld på Haugehåtveit i Tokke, akkurat en uke etter at Fylkesmannen i Telemark gitt fellingstillatelsen, skriver Telemarksavisa.

Det er vanlig at slike tillatelser blir gitt på sommeren når gaupa tar buskap, men jakta er oftest resultatløs.

- Vanskelig vilt
- Dette skjer ekstremt sjelden at det blir skutt gaupe på sommeren. Da har man ingen spor å gå etter. Her har det vært noen dyktige folk ute i felten, sier seniorkonsulent Odd Frydenlund Steen ved Fylkesmannen i Telemark.

Så langt han kjenner til, har det bare skjedd én gang tidligere i Telemark at det er felt gaupe under skadefellingsforsøk på sommeren. Det var i Fyresdal i 2000.

- De har hatt flaks. De som skjøt den lå i et område der det tidligere var tatt sau, sier rovviltkontakt Espen Marker i Statens naturoppsyn. Han forteller at gaupa veide 13 kilo da den ble skutt.

Sauebonde skjøt
Det var en sauebonde som skjøt gaupa, etter at den hadde tatt fem av lammene hans de siste ukene.

- Han savnet ni lam, og fem av dem har blitt funnet. Det ble dokumentert at gaupa hadde tatt dem, sier Frydenlund Steen. Han poengterer at det vanligvis gis fellingstillatelse dersom det tas to til tre dyr på ganske kort tid og Fylkesmannen vurderer at det er risiko for at flere dyr lider samme skjebne.

- Vi får håpe at de har tatt riktig dyr, og at skadene blir borte. Det er ganske vesentlig, sier han.

Gaupekommune
Det er ikke tilfeldig at fellingen skjedde i Tokke, det er gaupekommune nummer én i fylket.

- Gaupa er spredd over hele fylket, men tradisjonelt er den vestre delen av fylket mer gauperik. Når det gjelder kroniske gaupeskader, har de vært plassert i Tokke gjennom mange år. Bestanden er sterk der, forteller han. I Telemark ble det felt ni gauper under årets jakt, ingen av dem i Tokke.

Les flere saker fra Telemarksavisa her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.