*Nettavisen* Nyheter.

- Dette er en del av bløffen

Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)

Brunt detox-vann styrker bløffen, mener forsker Bjørn Dalhus ved Institutt for Klinisk Biokjemi.

11.12.10 14:27

(SIDE2:) Tidligere denne uken skrev Side2 om BioEnergiser Detox Spa.

Flere klinikker tilbyr denne halvtimes fotbadbehandlingen, som hevder å gi kroppen en avgiftning og drenering av lymfesystemet.

I løpet av detox-behandlingen forvandler vannet farge fra lysegult til brunt. Vannet blir grumsete og klumpete, som en del av det som hevdes å være giftstoffer som kommer ut av kroppen.

BAKGRUNN: - Det er ganske ekkelt

- Ikke sikker forklaring
Som Side2 skrev i tirsdagens artikkel, har The Guardian testet behandlingen, og omtaler at endring av fargen skyldes økt jerninnhold.

Dette er forsker Bjørn Dalhus ved Institutt for Klinisk Biokjemi, Universitetet i Oslo, enig i.

- Jeg kan ikke komme opp med en sikker forklaring på hva som skjer uten å analysere vannet i fotbadet, sier han, og legger til at slik han forstår har den britiske avisen gjort en slik test og funnet ut at det var en jernforbindelse.

- Denne har sikkert blitt dannet som følge av nedbryting av elektrodene som står i vannbadet med saltløsning. Jernoksid har en rødbrun farge, (som i metall som ruster). Andre metaller kan gi andre farger; grønn, brun, sort også videre, sier Dalhus.

- Derfor biter noen på
Forskeren mener at forandringen av vannets farge i detox-behandlingen gjøres for å styrke en bløff.

- Dette er nok en del av bløffen og grunnen til at noen biter på dette. De tror at den brune utfellingen i vannet representerer et mål på hvor mye toksiner som er trukket ut av kroppen i denne behandlingen. Hvis man ikke hadde denne effekten å vise til ville det bli ganske «kjedelig» – toksiner i vann ville neppe gitt noen fargeforandring i det hele tatt! Healeren innrømmer jo at endringen av vannet er «beviset» på at det skjer noe – det holder jo ikke mål. Det må i så fall påvises at det finnes toksiner i vannet etter behandling, mener Dalhus.

Han synes det er skremmende at de som kommer med slike påstander ikke blir konfrontert med å komme med dokumentasjon.

- Det må vel grense til ren svindel og brudd på markedsføringsloven om man reklamerer for en slik behandling?

Stiller en del spørsmål
Detox-behandlingen hevder å hjelpe mot plager som blant annet tretthet, migrene, utbrenthet, allergi, uren hud, cellulitter, psoresias og skal være bra for blodsirkulasjonen. Dette stiller Dalhus seg undrende til.

- Før man kan hevde at en slik behandling virker må man i det minste kreve dokumentering av grunnleggende forhold omkring denne «behandlingen» som:

- Hvilken sammenheng er det mellom toksiner i kroppen og de nevnte plagene? Hvordan forklarer man at så mange ulike type tilstander skyldes høyt nivå av toksiner i kroppen? Hvilke toksiner er det snakk om? Hvilke kjemiske egenskaper har disse toksinene til felles dersom de alle kan fjernes ved den samme type behandling? Det er litt påfallende at denne behandlingen påstår å hjelpe mot flere uspesifikke tilstander som tretthet og utbrenthet for eksempel.

- Hvordan trekkers toksiner ut av kroppen gjennom porer i føttene? Hvilke porer er det snakk om? Er det bare avfallsstoffer som trekkes ut på denne måten, forsvinner det ikke andre gunstige forbindelser samtidig?

- Det snakkes om at behandlingen må tilpasses pasientens kroppsrytme. Hva menes med det?

- Det anbefales 6-8 behandlinger. Hvorfor? Hva er dokumentasjonen på det? Hvis disse avfallsstoffene kom fra luftforurensning, alkohol, nikotin, tilsetningsstoffer i mat, drikke osv. så må man vel ha livslang behandling?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.