RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Dette er en gammel gris som vender tilbake

Foto: Privat (NTNU)
Sist oppdatert:
Ingen grunn til panikk over at villsvin igjen rykker inn i norske skoger, mener forsker.

Onsdag kom nyheten om at Olav Sletner fra Aurskog skjøt det første villsvinet i Aurskog-Høland på mer enn 1000 år. Norske myndigheter vil ikke ha villsvinet i norske skoger, men hos jegerne er meningene delte.

Villsvin står på svartelista til norske myndigheter over arter som ikke er ønsket i norsk fauna, men NTNU-forsker Jørgen Rosvold hevder det ikke er så farlig. Han peker på at villsvin i sin tid var svært utbredt i Norge og at det sånn sett ikke er snakk om en fremmed art.

- Vet ikke helt hvorfor det forsvant
- I den eldre steinalder og fram til for cirka 5000 år siden hadde villsvinet sin største utbredelse i Norge. Vi vet ikke helt hvorfor det forsvant, men vi ser ingen spor etter villsvin etter jernalderen og framover. Vi tror det har sammenheng med spredningen av jordbruket. Villsvinets naturlige habitat ble ødelagt, kanskje ble de utryddet og kanskje ble de temmet. Vi kan ikke utelukke at villsvin etter hvert ble tamsvin, sier Rosvold til Nettavisen.

Holdt til i løvskogene
Det var særlig i datidas frodige løvskoger langs kysten oppover til Sognefjorden at villsvinet hadde sin utbredelse. Det er beinrester som er funnet som viser dette. For de som bodde i Norge på den tida var villsvinet et viktig tilskudd i kosten.

- Hva tenker du om at villsvinet nå vender tilbake til Norge?

- Jeg har ikke sterke motforestillinger mot det. Det har vært her før, og det ser ut til at mennesket var en del av grunnen til at det forsvant. Jeg tror ikke det vil gjøre noen stor skade å ha villsvin i Norge, sier Rosvold, som er tilknyttet seksjon for naturhistorie ved NTNU.

Veide 93 kilo
Nyheten om det 93 kilo tunge villsvinet som ble felt i Aurskog spredte seg raskt.

- Det er veldig spesielt. Jeg hadde aldri i verden trodd at jeg skulle skyte et villsvin her på gården. Samtidig er det ikke overraskende at et villsvin felles i Aurskog-Høland. Det har blitt gjort mange observasjoner den siste tiden, opplyser jegeren til indre.no.

Fakta om villsvin

* Villsvinet (Sus scrofa) er et partået klovdyr i svinefamilien.

* Den kan bli mellom 35 og 350 kg, med en høyde på 55-110 cm.

* Villsvinet lever i alle verdensdeler bortsett fra Antarktis.

* Den er stamformen til tamgrisen og de regnes fortsatt som samme art.

* Villsvinet har forskjellig forvaltningsstatus i Norge og Sverige. Det betraktes som en fremmed art med risikovurdering «svært høy risiko» i Norge, mens i Sverige besluttet Riksdagen i 1998 at det skulle tilhøre den svenske faunaen.

(Kilde: Artsdatabanken, NTNU)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere