*Nettavisen* Nyheter.

- Dette er en høflig, liksom-sjarmerende måte å si hold kjeft

- Skal han oppdra oss i hva som er rett og galt på Twitter? Han fremstår som politikkens Margrethe Munthe, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes om ordfører Fabian Stangs alternative Twitter-svar med håndskrevne kort og en hjerteformet sjokoladeboks. Foto: (Foto: Jørgen Berge, Nettavisen)

Oslo-ordføreren får så hatten passer etter å ha sendt brev og sjokolade til Twitter-kritikere.

20.03.14 14:31

Tirsdag skrev Nettavisen om bystyrepolitikeren Abdullah Alsabeehg (Ap) som fikk tilsendt et håndskrevet kort og en hjerteformet sjokoladeboks fra ordfører Fabian Stang (H).

Bakgrunnen for dette «sjokoladestuntet» skyldes at Stang ikke likte ordlyden den unge bystyrepolitikeren hadde brukt i en Twitter-melding. Han mente det ble for plumpt og kunne være ødeleggende for politikkens omdømme.

BAKGRUNN: Kritiserte ordføreren på Twitter - fikk sjokolade i posten

- Politikkens Margrethe Munthe
Nå reagerer flere politikere sterkt på Stangs opptreden overfor politiske meningsmotstandere.

- Han fremstår som politikkens Margrethe Munthe, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes til Nettavisen.

Margrethe Munthe (1860-1931) var forfatter og lærer og laget de velkjente og moralistiske sangene «Da klokka klang» og «Lua av» med den kjente åpningsstrofen «Nei, nei, gutt - dette må bli slutt! Ikke storme inn i stuen uten å ta av deg luen».

Moxnes er en av flere som etter tirsdagens artikkel kommer med kraftig kritikk av Oslo-ordførerens håndtering av personer han synes er for frivole i ordlyden på Twitter.

Moxnes er sterkt kritisk til at Stang bruker tid og krefter på å skrive kort og sende ut sjokolade til politiske meningsmotstandere.

- Dette er en høflig, liksom-sjarmerende måte å si hold kjeft, mener Moxnes, før han legger til:

- Skal han oppdra oss i hva som er rett og galt på Twitter? Høyre bør feie for egen dør og unngå at det blir sirkustilstander. De tukler med kvinners rett til å ta abort, sier Moxnes, og sikter med den siste uttalelsen til en annen Twitter-debattant som også fikk en overraskende gave fra Fabian Stang.

- Dumt og pinlig

Bjarne Kristoffersen, som jobber som rådgiver for SVs stortingsgruppe, fikk også denne uken et kort og sjokolade fra Stang på bakgrunn av Twitter-meldingen du ser under her:

HTML EMBED


- Skal han dele ut sjokolade til noen, så er det til kvinnene Høyre jobber for å ta bort rettighetene til, sier Kristoffersen til Nettavisen.

I kortet fra Fabian Stang sto det følgende:

«Kjære Bjarne Kristoffersen. Som deg jobber jeg hardt for å skape et bedre samfunn. La oss fortsette jobben på en saklig måte uten «sirkus». Alt godt fra Fabian».

Kristoffersen svarte - både på Twitter og Facebook.

«Takk for sjokoladeeske @ fabianstang! Spiser innholdet, men deler hjertet med kvinner som rammes av Høyres reservasjon» skrev han på Twitter.

HTML EMBED


«Takk for sjokoladeesken, Fabian Stang! Jeg spiser innholdet selv, men hjertet deler jeg med alle kvinner som rammes av Høyres reservasjonspolitikk».

- Har en viktig politisk posisjon

- Han burde kanskje brukt tid på andre gjøremål enn brev og sjokolade. Ordføreren i Oslo har en sentral politisk posisjon i Norge og bør vokte den på en måte som er ærefull og stimulerer til debatt om hvordan byen og landet bør være, og ikke antyde at folk bør holde kjeft, sier Kristoffersen til Nettavisen, før han legger til:

- Det er vanskelig å gjøre noe annet enn å le av dette. Det er litt dumt og pinlig, egentlig. Jeg håper virkelig at han ikke bruker denne typen virkemidler på folk som er usikre og uerfarne i den offentlige debatten. For min del går det helt greit, sier Kristoffersen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

- Ordføreren i Oslo har en sentral politisk posisjon i Norge og bør vokte den på en måte som er ærefull og stimulerer til debatt om hvordan byen og landet bør være, og ikke antyde at folk bør holde kjeft, sier Bjarne Kristoffersen. Foto: Privat


Også i kommentarfeltet under tirsdagens artikkel ulmer det rundt Stangs fremstøt med håndskrevne kort og søt sjokolade.

«Er politikk et objekt med omdømme jeg kan skade hvis jeg ikke sier de riktige tingene? Skal man passe seg for hva man sier slik at ikke folk velger noe annet enn politikk? Hva er i så fall alternativet? Her forstår jeg ikke Fabian Stangs logikk», skriver en leser.

«Hersketeknikk, intet annet!!!», skriver en annen.

- Ikke spesielt galant

Varaordfører i Oslo, Libe Rieber-Mohn (Ap), sier til Nettavisen at det er viktig å være raus i politikken.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

- Det er viktig å være raus i politikken. Ikke minst overfor politiske motstandere, sier Libe Rieber-Mohn. Foto: (Mediehuset Nettavisen)


Ikke minst overfor politiske motstandere.

- Jeg synes ikke det er spesielt galant av ordføreren å gi korreks til en ung Arbeiderparti-politiker i bystyret. Som hans leder har jeg full tillit til at Abdullah Alsabeehg forvalter sin politikerrolle på en veldig god måte, sier hun.

Dette skrev ordføreren i kortet til Alsabeehg:

«Kjære Abdulla! Gode tweets kan være morsomt, men blir vi for plumpe kan det skade politikkens omdømme. Alt godt fra Fabian».

Ordføreren hilser

Ordføreren må kunne omtales som en relativt aktiv Twitter-bruker.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Ordfører Fabian Stang høster kritikk for måten han håndterer Twitter-kritikerne sine på med håndskrevne kort og søt sjokolade. Foto: (SCANPIX)


- Det er et artig verktøy. Men det er krevende fordi man må ordlegge seg så kort. Det er et veldig greit kommunikasjonsverktøy for å nå ut til velgerne og byens befolkning, sa Stang til Nettavisen for et par dager siden.

- Det er viktig at det ikke blir for platt det vi skriver. Da liker ikke jeg å skrive noe platt tilbake, sa ordføreren.

- Og da er sjokolade tydeligvis en bedre løsning. Har du gjort dette før?

- Hehe. Nei, kanskje ikke sjokolade. Men det hender rett som det er at jeg sender ut et kort eller en personlig hilsen. Det hender det blir noen til dem som er snille mot byen, og til dem som kunne vært enda litt snillere mot byen, sa ordføreren avslutningsvis.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.