*Nettavisen* Nyheter.

- Dette er en liten katastrofe

OMFATTENDE SKADER: Ordfører Ivar Volden i Holtålen kommune tok naturens herjinger i nærmere øyesyn. Foto: Nils Kåre Nesvold (ARBEIDETS RETT)

Ordfører Ivar Volden i Holtålen kommune fortviler over vannmassenes ødeleggelser.

17.08.11 12:03

- Men så langt vi vet er det heldigvis bare materielle skader. Det skal vi være glad for, understreker ordføreren.

Han fikk melding om flommen i fire-tida i går morges, og tok en runde rundt egen eiendom for å se hvordan det gikk med flomstore bekker, skriver Arbeidets Rett.

- Det var ingen fare der, og da ruslet jeg mot sentrum for å se. Synet som møtte meg var rett og slett forferdelig. Jeg tok kontakt med rådmann Marius Jermstad, og han hadde klart å komme seg ned på kommunehuset. Jeg ble for sen til å komme meg over, og dermed har han base på kommunehuset mens jeg holder til i uteseksjonens bygg ved skitrekket, forteller Volden.

Ålen i Holtålen kommune ble hardt rammet av flommen tirsdag.

Les også: Vannet flommer gjennom sentrum.

Omfattende
Sjøl om vannmassene foreløpig skjuler mye, er han ikke i tvil om at skadeomfanget er meget stort.

- Det vil nok gå noen dager før vi kan sitte med full oversikt, men det vi vet i forhold til ødelagte veier, bruer, biler, butikker og bolighus, vil det dreie seg om om store summer i naturskadeerstatning, sier Volden.

Han må gjøre om planlagte gjøremål de nærmeste dagene.

- Informasjon ut til innbyggerne blir det viktigste til å begynne med. Vi har vel også fått bekreftet at kriseberedskapen vår er i orden. På rådhuset sitter både rådmann og assisterende rådmann, og vi har kommunehelsetjenesten i full virksomhet, i tillegg til at mannskaper er ute for å sjekke veier og bruer. Her kan det være skader som ikke er synlige i første omgang, men som kan være farlig for trafikkantene, sier Volden.

Kaos
Han ser for seg noen kaotiske dager framover.

- Vi skal ha et krisemøte senere i i dag, og det viktig å få lagt planer for å få samfunnet til å fungere framover, sier han.

Han forteller at Gaula er ei elv som er mer plaget av sommer- og høstflom enn av vårflom.

- Årsaken ligger nok i at det er lite jord og mye fjell i Gaulas øvre løp. Det betyr at alt regnvannet går ned i bekker og elver i stedet for å trekke ned i bakken. Men etter alt regnet i sommer er vel jorda allerede mettet av fuktighet, sier Volden.

Ring for å få hjelp
Kommuneoverlege Kristian Onarheim forteller at kommunen har opprettet et krisemottak på samfunnshuset og ber folk ta kontakt dersom de merker en reaksjon på flommen.

- Problemet i Holtålen nå er at vi ikke kan komme fram til alle på grunn av stengte veier eller ødelagte bruer. Derfor er det viktig at folk tar kontakt dersom de skulle merke sykdom. Da må de ringe 113 - og de kan også ta kontakt med oss på telefonnummeret til kommunens sentralbord, 72 41 7600, sier han.

På samfunnshuset har kommunehelsetjenesten personell som kan håndtere ulike reaksjoner, og har god beredskap både med helikopter og ambulanser. Onarheim understreker at alle skal få den hjelpen de trenger, og det trenger ikke nødvendigvis være fysiske skader.

- Det kan være ei påkjenning å oppleve slike krefter, og det kan være greit å få hjelp til å bearbeide reaksjoner når en er berørt på en eller annen måte, sier Onarheim.

Fortsatt flomfare
Økt nedbør i Nord-Trøndelag og i Nordland sør for sørlige deler av Helgeland vil føre til vannføringsøkning i flere vassdrag. Særlig utsatte vassdrag er Stjørdalselva, Verdalselva og Snåsavassdraget. Her ventes vannføringer opp mot 10- og 20-årsflom, skrev NVE i sitt foreløpig siste varsel tirsdag.

I Nordland ventes ikke vannføringer over 5-årsflom. Kraftig nedbør på allerede vannmettet jord fører til økt fare for løsmasseskred, spesielt i indre strøk av Trøndelag. Prognosene er følsomme for endringer i nedbørmengdene.

Obs-varsel
Ved Meteorologisk institutt får Nettavisen opplyst at de varslet store nedbørsmengder for Sør-Trøndelag. Tirsdag er det lagt ut et obs-varsel for lokalt store nedbørsmengder i Nord-Trøndelag på met.no.

Det var mandag at dette frontsystemet kom inn over Buskerud med full tyngde.

De offisielle målingene for trøndelagsfylkene det siste døgnet forteller om store nedbørsmengder. I Verdal Reppe kom det 53,5 millimeter nedbør på et døgn fram til klokka 08 tirsdag. I Selbu kom det 52,2 og på Værnes 52,0.

Les flere saker fra Arbeidets Rett her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.