*Nettavisen* Nyheter.

- Dette er en sann heltinne

Foto: Anne Ackermann, Flyktninghjelpen

Nå blir hun hedret med Nansen-prisen.

17.09.13 21:31

Den kongolesiske nonnen Angélique Namaika ble tirsdag tildelt Nasen-prisen for sin innsats med å hjelpe hundrevis av kvinner som er utsatt for voldtekt i Kongo.

«Jeg gratulerer den kongolesiske nonnen Angélique Namaika med #Nansen-prisen. En stemme for håp og humanitet,» tvitret utenriksminister Espen Barth Eide.

De kongolesiske kvinnene er ofre for overgrep og voldtekt av Herrens motstandshær (LRA) samt andre væpnede grupper i det østlige Kongo.

- Søster Angélique, som selv har vært på flukt, hjelper tusenvis av traumatiserte kvinner i Kongo videre i livet. Hennes eksempel inspirerer til økt innsats for verdens flyktninger og internt fordrevne, sier utenriksminister Espen Barth Eide i en uttalelse.

- En sann heltinne
Det var FNs høykommissær for flyktninger som kunngjorde tirsdag at den kongolesiske nonnen er vinner av Nansenprisen for 2013.

Høykommissær Antonio Guterres er imponert over hva søster Angélique har oppnådd.

- Søster Angélique viser hvordan én person kan utgjøre en stor forskjell i livet til familier ødelagt av krig. Hun er en sann heltinne, påpeker Guterres.

Søster Angéligues og hennes organisasjon, Senter for reintegrering og utvikling, har siden 2008 tatt hånd om kvinner som har klart å flykte fra den beryktede opprørsgruppen til Joseph Kony, Lord’s Resistance Army (LRA). Kvinnene har blitt utsatt for voldtekt og overgrep i Dungu i den nordøstlige delen av Den demokratiske republikken Kongo.

- Det er vanskelig å forestille seg lidelsene til de kvinnene som er misbrukt av Herrens motstandshær. De vil bære arrene etter volden resten av livet. Med denne prisen vil flere fordrevne i Dungu kunne få hjelp til å gjenstarte livene sine. Jeg vil aldri slutte å gjøre alt det jeg kan for å gi dem håp og en mulighet til å leve igjen, sier Angélique i en uttalelse.

- Valgt å ikke gi opp
Generalsekretær i Flyktninghjelpen, Jan Egeland, har selv møtt nonnen under sine besøk i Kongo.

- Jeg har selv møtt søster Angélique og er utrolig imponert over det arbeidet hun gjør. I møte med brutal vold fra væpnede grupper i det nordøstlige Kongo, har hun valgt å ikke gi opp, men i stedet kjempet for å gi ofre for voldtekter, vold og misbruk nytt håp, sier Egeland i en uttalelse.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Anne Ackermann, Flyktninghjelpen

Kongo har vært rammet av krig og konflikt i nærmere to tiår. Søster Angéligue holder til i provinsen Orientale, hvor mer enn 320.000 mennesker er tvunget på flukt bare siden 2008, viser en ny rapport fra Flyktninghjelpens senter for internt fordrevne (IDMC) om ofrene for Joseph Kony’s fryktede hær.

Nansenprisen
Nansenprisen deles ut av UNHCR og går til enkeltpersoner eller organisasjoner som har gjort en spesiell innsats for personer som er drevet på flukt. Prisen har vært delt ut siden 1954, og har de siste årene bygget seg opp til å bli en av de viktigste prisene FN deler ut. Nansenprisen støttes finansielt av Norge og Sveits, og utdelingen skjer i samarbeid med Flyktninghjelpen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.