RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Dette er en skam for Kirken

Foto: Olav Hasselknippe (Katolsk.no)
Sist oppdatert:
Den katolske biskopen i Norge finner knapt ord for sex-avsløringen.

Adresseavisen bringer onsdag nyheten om at sexovergrep i den katolske kirken også har rammet Norge.

- Den katolske kirke i Norge er rystet i sine grunnvoller etter at Troskongregasjonen den 6. april bekjentgjorde at tidligere biskop Georg Müller av Trondheim har sagt seg skyldig i seksuelt misbruk av en mindreårig og at dette er foranledningen til hans avgang i pinsen i fjor, sier biskop Bernt Eidsvig i en offisiell uttalelse.

Offeret var altergutt
Det var i slutten av januar 2009 at Vatikanet ble kjent med én anklage mot daværende biskop Georg Müller av Trondheim om seksuelt misbruk av en mindreårig person.

Saken er den første overgrepssaken som kan knyttes til den katolske kirken her i landet og avdekkes av Adresseavisen onsdag.

I Europa har pedofiliskandalen vokst de siste ukene med stadig flere tilfeller av seksuelt misbruk og vold utført av katolske prester.

Offeret i Trondheim var altergutt, og Müller var prest i Trondheim da overgrepene skjedde. Saken er nå strafferettslig foreldet.

- Vanskelig å finne ord
Bernt Eidsvig, nåværende biskop for Trondheim og Oslo sier han føler sterkt med offeret:

- Personlig har jeg i dag vanskelig for å finne ord. Først og aller fremst ønsker jeg imidlertid å betone min medfølelse med offeret i denne sak, og jeg håper og ber om at vedkommendes ønske om anonymitet blir respektert. Den utsattes byrde er tung nok fra før, sier Eidsvig.

- Skam
Eidsvig føler skam på Kirkens vegne:

- Dernest vil jeg i dag uttrykke min skam på Kirkens vegne og betone at Müller har handlet mot alle de retningslinjer han er underlagt og de løfter han har avlagt. Som jeg sa i en av mine prekener i Den stille uke, da jeg tok opp overgrepsskandalene generelt i Den katolske kirke verden over:

«I hele Kirkens historie har ingen som har forgrepet seg på barn og mindreårige hatt en tillatelse til dette. Evangeliets ord om den ’som forfører en av disse mine minste små’, er evig og evig gyldig. Derfor er disse hendelser - med noen ekstreme unntagelser - alltid skjedd i mørke og i hemmelighet. Sviket mot barna har samtidig vært et svik mot Kirken og Kirkens sendelse.»

- Handlet raskt
Eidsvig ser et lite lyspunkt i saken:

- Den hellige stol i tilfellet med Müller handlet raskt, kontant og med umiddelbar virkning da saken ble meldt. Selv om forholdet er foreldet etter norsk lov, gjelder Kirkens indre justis like fullt. Derfor står Müller i dag uten kirkelig oppdrag, sier Eidsvig.

Han ser slik på fremtiden:

- I disse tunge dager kan vi lite annet gjøre enn å forsøke å opptre ryddig og korrekt, arbeide iherdig for at noe lignende aldri igjen må finne sted og vende oss til Gud i bot og bønn for offeret, for stiftets prester og troende, for Kirken i Norge og for alle som lider under denne og andre overgrepssaker i verden.

«Treffer oss - i vår svakhet»
Han synes følgende utdrag fra en tidligere preken kan motivere på veien videre:

«Kan dette forferdelige vi nå opplever føre til noe godt? Jeg tror det, men vi må forsøke å se det sammen. Dette er en type lutring som Kirken har opplevet flere ganger i sin historie: Ved de store skismaer, ved heresier og forfølgelser, ved mistenkeliggjørelse og politiske inngrep. Forskjellen er at dette treffer oss i hjertet og i vår svakhet. Den sorg vi tynges av, er ikke en ren sorg - og derfor forferdelig tung å bære. Jeg vil be dere tenke på barna som blir skånet for overgrep fordi vi endelig lærer å sette riktige grenser. (¿) Vi må reise oss opp og bli entydig synlig som Kristi legeme, hvor det gode er enerådende og ondt ikke tåles.»

Tre overgrepssaker i Oslo
Bernt Eidsvig innrømmer overfor NRK at de kjenner til flere overgrepssaker. Alle disse tre skal ha skjedd i Oslo.

Les saken: Kjenner til flere overgrepssaker

Ifølge Eidsvig er to av sakene veldig gamle. De skjedde i begynnelsen av 50-tallet. Det er ikke noen tvil om at dette var overgrep. Ofrene var ei jente og en gutt, og overgriperne var to forskjellige prester. Det var ikke noen sammenheng mellom sakene, og forholdene var strafferettslig foreldet da vi fikk vite om dem, opplyser Eidsvig til NRK.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere