RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Dette er en stor seier

Busan, Sør-Korea
Busan, Sør-Korea Foto: Thomas Paust (Mediehuset Nettavisen)
Sist oppdatert:
Nå har verden blitt enig om hvordan fattigdom skal bekjempes.

BUSAN (Nettavisen): Denne uken ble tidenes mest omfattende toppmøte innen bistandseffektivitet avholdt i den sørkoreanske byen Busan.

Høynivåmøtet er det fjerde i rekken av møter innen bistandseffektivitet som tidligere har blitt avholdt i Roma (2003), Paris (2005) og Accra (2008). Hensikten med høynivåmøtene har vært å skape mekanismer som kan realisere FNs millenniumsmål om avskaffing av fattigdom, som utløper 2015.

Felles spilleregler
Torsdag var siste dag av toppmøtet, og representanter fra 156 land og 53 delegasjoner fra multilaterale organisasjoner, kunne enes om et sluttdokument som skal fungere som felles spilleregler for både giverland og mottakerland i internasjonalt utviklingssamarbeid.

Den forrige felles erklæringen innen bistandseffektivitet, Pariserklæringen fra 2005, tok ikke hensyn til de nye bistandsaktørene som har vokst fram de siste årene. Land som Kina, India og Brasil har etter Pariserklæringen tordnet fram som store giverland, men har ikke villet forplikte seg til spillereglene som ble formulert i Pariserklæringen.

Deles inn i tre grupper
I forkant av toppmøtet i Busan har det blitt jobbet med slutterklæringen i nærmere ett år. Forhandlingspartene kan i hovedsak deles inn i tre grupper: Den første gruppen er dem som mener at sluttdokumentet i Busan må bygges på prinsippene fra Pariserklæringen, den andre gruppen består av aktører som mener det er på tide å revurdere Pariserklæringen (Norge tilhører denne gruppen) og siste gruppe består av dem som ikke ønsker en forlengelse av Pariserklæringen.

Sistnevnte er gjerne de nye bistandsaktørene som har kommet på banen de senere årene, deriblant Kina.

- Dette er en stor seier
Utviklingsminister Erik Solheim, som leder den norske delegasjonen i Busan, er godt fornøyd med sluttproduktet.

- Jeg føler at dette er en stor seier for den utviklingspolitiske linje som Norge står for, sier utviklingsminister Erik Solheim til Nettavisen.

- Hensikten er ikke å forbedre bistand ned til den siste kronen, det skal vi også gjøre, men det viktigste er å se på det store bildet. Private investeringer, ulovlig kapitalflyt, klimaødeleggelse og kriger som holder folk nede i fattigdom, er kjernen i dette, samt hele bildet av hva som skaper utvikling, og at vi inkluderer hele verden, som selvfølgelig er en lang prosess. Å få til samarbeid mellom Vesten og Kina om dette, er et skritt i riktig retning, sier Solheim.

Dramatikk i kulissene
Det var stor dramatikk i kulissene tidligere denne uken da Kina valgte å forlate forhandlingsbordet. Dette førte til at den britiske utenriksministeren måtte gå veien utenom forhandlingsbordet, og overbevise Kina «på gangen» til å komme tilbake til forhandlingsrommet.

Kina ønsker ikke å forplikte seg til en rekke kriterier som tidligere har blitt fulgt av tradisjonelle giverland i Vesten.

Frivillig basis
I punkt 2 i det endelige sluttdokumentet fra Busan, står det at forpliktelsene som gjelder for nord-sør-samarbeidet, altså Vesten og utviklingsland i sør, er annerledes enn de forpliktelsene som gjelder for sør-sør-samarbeidet, altså giverland og mottakerland i sør.

«Prinsippene, forpliktelsene og handlingen som det er blitt enig om i sluttdokumentet i Busan, skal være en referanse for sør-sør-samarbeidspartnere på frivillig basis», lyder punkt 2 i sluttdokumentet.

Ifølge velinformerte kilder, hadde aldri kineserne signert dokumentet uten dette punktet.

Noe begeistring å spore
Det er likevel noe begeistring å spore blant delegatene fra det sivile samfunn. Toppmøtet i Busan er første gang at uavhengige organisasjoner får delta i forhandlingene om global bistandseffektivitet.

Better Aid, som er en paraplyorganisasjon for 1000 hjelpeorganisasjoner, er fornøyd over at land som Kina, Brasil og India har signert dokumentet, men er skuffet over at sluttdokumentet tilsynelatende ikke inneholder bindende forpliktelser innen kvinners rettigheter i mottakerland.

Men Anita Sæbø, programrådgiver for FOKUS (Forum for kvinner og utviklingsspørsmål), sier at kvinneorganisasjonene er blant dem som har størst grunn til å være fornøyd med utfallet i Busan.

- Teksten i sluttdokumentet representerer et betydelig skritt i riktig retning for å sikre kvinners rettigheter og utvikling. Nå gjenstår det å se om dette følges opp gjennom Busan Joint Action Plan on Gender Equality and Development, som Hillary Clinton i går presenterte utkastet til, og om kvinneorganisasjonene tas med på laget når den endelige planen skal utformes i løpet av de nærmeste månedene, sier Sæbø til Nettavisen.

- Vil redde mange liv
Oxfam sier til Nettavisen at sluttdokumentet mangler kjøtt på beina. Men toppmøtet i Busan har også generert nye viktige tiltak innen bistand. Redd Barna er svært godt fornøyd over at Busan-møtet har ført til at det vil være mer åpenhet rundt bistand.

- Det at viktige giverland har forpliktet seg til et Det internasjonale initiativet til bistandsåpenhet (International Aid Transparency Initiative), vil redde mange liv. Giverlandene som har signert avtalen om bistandsåpenhet, representerer tre fjerdedeler av all bistand, sier Redd Barnas kampanjedirektør Ben Phillips til Nettavisen.

Phillips mener en slik avtale vil kunne frigjøre tre milliarder bistandsdollar, som er nok penger til å vaksinere 350 millioner barn mot dødelige sykdommer.

Korrupsjon og ulovlig kapitalflyt
Et annet viktig punkt i sluttdokumentet, som har vært en av Norges kampsaker, er bekjempelse av ulovlig kapitalflyt.

«Vi vil forsterke innsatsen på å bekjempe korrupsjon og ulovlig kapitalflyt», lyder punkt 33 i sluttdokumentet.

- Dette er viktig fordi det er snakk om svære penger. Det er mye større penger i ulovlig kapitalflyt enn hva det er i bistand. Hvis du kan bruke penger fra bistand til å bekjempe ulovlig kapitalflyt, så kan du få mye større beløp inn som kan brukes til helse og utdanning. Bare små forbedringer i den ulovlige kapitalflyten har stor betydning, sier Solheim.

- Her er det dels korrupsjonspenger som stjeles fra fattige mennesker, men også flernasjonale selskaper som opererer med dobbeltprissystem hvor de betaler lite i et utviklingsland, og via skatteparadis og på annen måte så slipper de beskatning og selger det for en langt høyere pris i rike land, sier Solheim.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere