*Nettavisen* Nyheter.

- Dette er en stor tragedie for oss

HELT NEDBRENT: Tirsdag formiddag røyk det fortsatt fra enkelte steder i brannruinene på Rød gård i Løkkevikveien. Totalt 250 griser omkom i forbindelse med brannen. Årsaken til brannen er foreløpig ukjent. Foto: Trine Sirnes

Per Kristian Rød mistet 250 griser og to driftsbygninger i gårdsbrann.

09.07.14 21:21

For gårdbruker Per Kristian Rød er det uvirkelig å se bort mot brannruinene på hjemgården Rød i Løkkevika, skriver Sarpsborg Arbeiderblad.

- Det føles helt trøstesløst. Akkurat nå har vi det bare forferdelig, sier 52-åringen.

Tenker på grisene

Han står på trappen ved bolighuset og kikker bort mot gårdsplassen. Hele livsverket forsvant da to driftsbygninger brant ned.

At bygningene er borte, føles tungt. Men aller verst er det å tenke på skjebnen til de 250 grisene som omkom i forbindelse med brannen.

- Selv om vi har griser for det formålet vi har, ønsker vi jo ikke at de skal lide. Dette er bare helt forferdelig, sier han og rister på hodet.

Klikk på bildet for å forstørre.

UVIRKELIG: Per Kristian Rød (52) har drevet hjemgården siden han var 18 år og har selv bygget det meste på gården. Svineproduksjonen startet han sommeren 2007. Foto: Trine Sirnes


De var samlet i hjemmet en helt vanlig mandagskveld. Per Kristian, kona Tove og sønnene Kristian (16) og Anders (11).

- Noen av oss spiste kveldsmat – mens Tove hang opp nye gardiner, forteller han.

Plutselig kom det kjørende en bil opp i gården som tutet. Sjåføren hadde oppdaget brannen i det han passerte gården på Løkkevikveien.

- Alt gikk så fort. Vi tok med oss brannslukningsapparat og løp mot garasjen hvor det brant i den ene veggen. Vi fikk kjørt ut traktor og bil – samtidig som brannvesenet ble varslet, sier han.

Brannen spredde seg i en skremmende fart og de sju minuttene brannmannskapene brukte på å komme ut til gården i Skjeberg, føltes som en evighet.

- Personen som varslet oss om brannen var til fantastisk stor hjelp. Jeg håper han tar kontakt slik vi kan få takket ham ordentlig, sier han.

Klikk på bildet for å forstørre.

SLUKNINGSARBEID: To driftsbygninger, blant annet inneholdende grisehus og verksted, brant ned på Rød gård mandag kveld . Foto: Tobias Nordli (Sarpsborg Arbeiderblad)


Forsøkte å berge dyrene

Det er tungt for bonden å tenke tilbake på scenene som utspant seg i grisehuset.

- Jeg løp inn og forsøkte å få grisene ut. Det var så forferdelig. De grusomme skrikene. Jeg har ikke sovet et øyeblikk i natt, sier han og rister på hodet.

Totalt fikk de berget ut 30 av de 250 grisene, men på grunn av røyk- og brannskader representanter fra viltnemnda avlive disse.

Per Kristian Rød var så fokusert på å redde dyrene ut fra den brennende låven at han ikke registrerte at det begynte å falle gjenstander fra taket.

- Eldstesønnen min ropte at jeg måtte komme meg ut, og han dro meg i armen for å få meg med. Jeg er redd jeg ikke hadde stått her i dag hadde det ikke vært for ham, sier Rød.

Familien på fire ble kjørt til legevakten sent mandag kveld for en sjekk for røykskader. De overnattet hos datteren på Borgenhaugen.

- I mars var det innbrudd i huset vårt. Og nå skjer dette. Det har vært nok for familien vår nå, sier Per Kristian Rød.

Klikk på bildet for å forstørre.

TØFF NATT: Brannkonstablene Marius Haraldsen og Patrick Knutsen tar seg en pust i bakken etter å ha vært på gården hele natten. Foto: Trine Sirnes


Bygde grisehus for kun sju år siden

I sommerferien i 2007 flyttet de første grisene inn på Rød gård i Løkkevikveien.

Per Kristian Rød har kun sju år bak seg som svineprodusent. Han har trivdes svært godt med arbeidsoppgavene i grisehuset.

- Ja, det er en jobb jeg trivdes godt med. Kona mi Tove brukte alltid å si at «ja, du er vel og steller med dyrene dine», forteller Rød som i likhet med alle andre bønder alltid har fryktet brann. – Når jeg har lest om låvebranner, har jeg alltid tenkt at det må være en forferdelig opplevelse. Nå har vi opplevd det selv, sier han.

Hjemgården har han et spesielt forhold til. Han var bare 18 år da han tok over og da var gården i en helt annen forfatning enn i dag. Han har lagt ned svært mange arbeidstimer i å bygge opp livsverket sitt slik det framsto i dag med blant annet grisehus, verksted og garasje. I går var det derfor en tung dag for hele familien på Rød gård.

HTML EMBED


HTML EMBED


Les flere saker fra Sarpsborg Arbeiderblad her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag